Menu
RSS
Δευτέρα, 29/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Σκουπίδια - Η τελική απόφαση του ΦΟΔΣΑ με όλες τις αλλαγές!

Σκουπίδια - Η τελική απόφαση του ΦΟΔΣΑ με όλες τις αλλαγές!
Η απομαγνητοφώνηση για τη σύνταξη του τελικού κειμένου προηγούμενης (18/7/2016) απόφασης του ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) απασχόλησε τη συνεδρίαση του Φορέα, που έγινε την Τρίτη 2 Αυγούστου, στην Τρίπολη.
Μετά τις αλλαγές που επήλθαν στην αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού των απορριμμάτων της Πελοποννήσου, στην προηγούμενη συνεδρίαση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτωνμ οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου και τα μέλη του οργάνου είχαν εγκρίνει ομόφωνα την μελέτη για τον ΠΕΣΔΑ.
Η σημαντική αυτή και ιστορική απόφαση -σύμφωνα με τα λεγόμενα των μελών του ΦΟΔΣΑ- μπήκε ξανά στο «τραπέζι», σε μια πολύωρη συζήτηση με αιχμές και κόντρες.
Το ερώτημα του «ποιος έστειλε την απόφαση στο υπουργείο, πριν αυτή δημοσιευτεί;» ακουγόταν συνεχώς στην αίθουσα, με κάποια από τα μελή να κατηγορούν «άλλους» για την αποστολή.
Άκυρη και άκαιρη χαρακτήρισε αυτή τη νέα συνεδρίαση ο δήμαρχος Άργους-Μυκηνών και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, Δημήτρης Καμπόσος, λέγοντας πως γίνεται μια προσπάθεια να ανοίξει μια βαλβίδα και να γίνει ένα παιχνίδι με την απόφαση η οποία έχει ήδη παρθεί. «Δεν με ενδιαφέρει ποιος έστειλε την επιστολή στο υπουργείο, αλλά ότι το υπουργείο ενέκρινε τα όσα είπαμε» είπε χαρακτηριστικά. «Το να φέρουμε το θέμα πάλι από την αρχή, μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει» συμπλήρωσε.
Σε ξέσπασμα προχώρησε ο  πρώην δήμαρχος Μεγαλόπολης, Σπύρος Τσιριγώτης. «Πόσοι δήμαρχοι και ποιοι σάς πήραν τηλέφωνο για να ολοκληρωθεί η ομόφωνη απόφαση και τι σάς είπαν να αλλάξουμε; είπε με έντονο ύφος. Πρέπει να γίνεται επικύρωση των πρακτικών, δεν δέχομαι να μου λέει κανείς ότι υπηρετώ συμφέροντα» πρόσθεσε.
Ο δήμαρχος Τρίπολης, Δημήτρης Παυλής, με τη σειρά του είπε ότι υπάρχουν τρεις διαφορετικές αποφάσεις και τρεις απομαγνητοφωνήσεις του τελευταίου συμβουλίου ενώ κάλεσε τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ να διαβαστεί η απόφαση για να μπει ένα «τέλος».
Τη λύπη του εξέφρασε λίγο αργότερα ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης για την πρόταση του ΦΟΔΣΑ η οποία όπως είπε δεν είχε κατατεθεί, ως όφειλε.
Το λόγο μετά από αρκετή ώρα πήρε ο  πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Ηλίας Ανδρικόπουλος, λέγοντας πως ο διάλογος είναι θετικός, θέλοντας να χαμηλώσει τα πνεύματα.
«Ήρθαμε για να διευκρινίσουμε τα όσα ειπώθηκαν στις τηλεοράσεις» τόνισε.
Στη συνέχεια διάβασε αναλυτικά την ομόφωνη απόφαση σε όλη την αίθουσα με τους δημάρχους να την επικυρώνουν βάζοντας ένα «τέλος» σε αυτή την σύγχυση που δημιουργήθηκε.
 
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΦΟΔΣΑ
Τα σενάρια αφορούν την ολοκληρωμένη κεντρική διαχείριση και την αποκεντρωμένη τοπική διαχείριση.
Η πρόταση αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ δεν προκρίνει συγκεκριμένο τρόπο υλοποίησης της ολοκληρωμένης κεντρικής διαχείρισης την οποία και προκρίνει.
Απαλείφτηκαν όλες οι αναφορές σε ΣΔΙΤ με απαίτηση των παριστάμενων.
Για το χρόνο λειτουργίας των μόνιμων εγκαταστάσεων επεξεργασίας, απαλείφτηκαν οι αναφορές στα 28 χρονιά του ΣΔΙΤ και έχει αντικατασταθεί από την φράση «ο χρόνος ζωής των μονάδων πρέπει να οριστεί σύμφωνα με τα πρότυπα κάλων βιομηχανικών πρακτικών».
Απαλείφτηκαν οι αναφορές «σε ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα», η ποσότητα που πάει για επεξεργασία στις κεντρικές μονάδες είναι εκείνη των υπολειμματικών σύμμεικτων.
Επίσης, προστέθηκε η φράση «η συνολική δυναμικότητα των μονάδων επεξεργασίας πρέπει να είναι της τάξης των 200 χιλιάδων τόνων ανά έτος προκειμένου να υπάρχει ασφάλεια στην διαχείριση».
Ωστόσο η ποσότητα σύμμεικτων που θα οδηγείται στις μονάδες αυτές θα μειώνεται με το χρόνο ως αποτέλεσμα της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων και της αύξησης του ρυθμού ανακύκλωσης για τον λόγο αυτό οι μονάδες θα πρέπει να μπορούν να λειτουργούν διαχρονικά με ελάχιστη ποσότητα εις όρου της τάξης των 100 χιλιάδων τόνων ανά έτος που προβλέπει στην μείωση της εγγυημένης ποσότητας των 100 χιλιάδων τόνων.
Έτσι αντιμετωπίζονται...α) η πιθανότητα ενός δήμος να έχει  στην πραγματικότητα μικρότερη ποσότητα συμμείκτων από αυτή που εκτιμάται και
β) ενός δήμου να έχει μεγαλύτερη απόδοση διαλογής στην πηγή ανακυκλώσιμων και βιοαποβλήτων.
Απαλείφτηκαν οι αναφορές στην ακριβή οριοθέτηση των κεντρικών μονάδων Καλλιρόης, Παλαιόχουνης, Σκάλας, Σπαθοβουνίου και της Νέας Κίου.
Αντικαταστάθηκαν με αναφορές στις περιφερειακές ενότητες που εκτιμάται ότι πρέπει να εγκατασταθούν οι μονάδες.
Έτσι για παράδειγμα δεν γίνεται αναφορά στην Καλλιρόη αλλά στην Μεσσηνία.
Κατά την υλοποίηση της αναθεώρησης θα αποφασιστεί η ακριβής χωροθέτηση.
Στο κεφάλαιο 7 προστέθηκαν και τα κόστη διαχείρισης ανά τόνο αποβλήτων που πηγαίνουν σε μονάδα διαχείρισης ή και κομποστοποίησης δηλαδή τα κόστη διαχείρισης που προκύπτουν από τις παραγόμενες ποσότητες αποβλήτων, ανακυκλώσιμα και οικιακή κομποστοποίηση.
Προστέθηκε ρητή αναφορά στο πράσινο ταμείο για την ελαχιστοποίηση του κόστους διαχείρισης για τους δήμους της Περιφέρειας, θα πρέπει να λειτουργήσει ένα πράσινο ταμείο στο οποίο θα επιστρέφει ποσοστό των εσόδων των κεντρικών μονάδων επεξεργασίας στις περιπτώσεις που τα έσοδα από αυτά είναι πρόσθετα εκείνων που προϋπολογίζονται από την διαχείριση των σύμμεικτων αποβλήτων.
Αυτή η περίπτωση αφορά τους δήμους που θα αποφασίσουν να μην διαχειρίζονται τοπικά τα προεπιλεγμένα βιοαπορρίμματα αλλά τα παραδίνουν στις κεντρικές μονάδες επεξεργασίας.
Προστέθηκαν τα στοιχεία των τοπικών σχεδίων των δήμων Γορτυνίας και Τριφυλίας που ήρθαν τελευταία και δεν έχουν ενσωματωθεί.
Απαλείφτηκε η αναφορά σε συγκεκριμένη απόσταση από οικισμό στα κριτήρια αποκλεισμού και αντικαταστάθηκε από την φράση όπως προβλέπεται από την κείμενη περιβαλλοντική και χωροταξική νομοθεσία  δεδομένου ότι η τοποθεσία προβλέπει συγκεκριμένες αποστάσεις  ανάλογα με την περίσταση.
Το ΔΣ αποφάσισε ομόφωνα την αποδοχή της πρότασης αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου με τις τροποποιήσεις που αναφέρθηκαν.
Μ.Σ.

1 σχόλιο

  • ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
    ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2016 11:08 Σύνδεσμος σχολίου

    Η τελικη αποφαση εχει παρθει απο τις 18-7-2016, οταν ΠΑΜΨΗΦΕΙ αποφασιστηκε η καταργηση ΣΔΙΤ και ΤΕΡΝΑΣ και υπερ της τοπικης διαχειρισης σκουπιδιων απο τους Δημους.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...