Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

"Εξαφανίστηκε" (πάλι) η θάλασσα στο Ναύπλιο! (vd)

"Εξαφανίστηκε" (πάλι) η θάλασσα στο Ναύπλιο! (vd)

Το φαινόμενο  της άμπωτης που καταγράφεται εντυπωσιακά για ακόμη μια φορά στο Ναύπλιο αποδεικνύει την αλληλένδετη σχέση των δυνάμεων του διαστήματος που επιδρούν στη γη και την θάλασσα.  




Η παλίρροια είναι το ολικό εκείνο φαινόμενο που αποτελείται από την άμπωτη και την πλημμυρίδα. 



Κατά την διάρκεια αυτού του φαινομένου παρατηρείται η άνοδος των νερών για ένα χρονικό διάστημα (πλημμυρίδα) και αντίστοιχα η κάθοδός τους (άμπωτης). 



Το φαινόμενο αυτό εξηγείται από τις βαρυτικές δυνάμεις που επιδρούν σε διάφορα σημεία της επιφάνειας της γης, επηρεάζοντας όλον τον υδάτινο κόσμο έως ένα σημείο. 



Οι δυνάμεις αυτές ονομάζονται παλιρροιακές και οφείλονται στον ήλιο και στη σελήνη. Φυσικό είναι οι παλιρροιακές δυνάμεις του ήλιου να έχουν μόνο τη μισή ισχύ από αυτές της σελήνης. 



Κάτι που εξηγείται λόγω της μεγαλύτερης αποστάσεως του ήλιου από τη γη.  Ακόμη η θέση του ήλιου, της σελήνης καθώς επίσης και των άλλων ουράνιων σωμάτων σε σχέση με τη γη, δημιουργεί ποικιλίες στο συγχρονισμό και το μέγεθος των παλιρροιών. 



Στην Ελλάδα μάλιστα παρατηρείται το πολυπλο-κότερο παλιρροιακό φαινόμενο. “Η παλίρροια του Ευρίπου ." Η μεγαλύτερη στο μέγεθος παλίρροια παρατηρείται στην Νορμανδία όπου η θάλασσα κάθε 6 ώρες αποτραβιέται 3km μέσα και μετά από 6 ώρες ξαναγυρίζει.



http://www.argolikeseidhseis.gr/

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...