Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

«Κίνδυνος για την αποτελεσματικότητα της δακοκτονίας η υποχρηματοδότηση στην Πελοπόννησο»

«Κίνδυνος για την αποτελεσματικότητα της δακοκτονίας η υποχρηματοδότηση στην Πελοπόννησο»
 
Το Παράρτημα Πελοποννήσου & Δυτ. Στερεάς Ελλάδας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. με αφορμή την κατανομή των ποσών για την εκτέλεση της δακοκτονίας την ερχόμενη ελαιοκομική περίοδο απέστειλε επιστολή προς τους αρμοδίους στην οποία αναφέρεται στα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η υποχρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών λόγω των λανθασμένων κριτηρίων για τον υπολογισμό. Τα κριτήρια αυτά αδικούν την Πελοπόννησο και την Δυτ. Ελλάδα έναντι και άλλων ελαιοκομικών περιοχών της πατρίδας μας.
 
Ειδικά για την περίπτωση της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου οι διατιθέμενοι πόροι δεν επαρκούν σε πολλές περιπτώσεις νομών ακόμη  και για την στοιχειώδη αντιμετώπιση του δάκου. Επιπλέον η εγκατάλειψη της συλλογικής δακοκτονίας μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε ΠΟΠ ελαιόλαδα της περιοχής μας για τα οποία η μέθοδος αυτή αποτελεί μέρος του φακέλου έγκρισης. Περαιτέρω, η ανεξέλεγκτη ιδιωτική δακοκτονία στην οποία μπορεί να οδηγηθεί πλήθος παραγωγών, εκτός από αύξηση του κόστους εμπεριέχει και την αύξηση του κινδύνου ανίχνευσης υπολειμμάτων ΦΠΠ, κάτι που μέχρι τώρα έχουμε καταφέρει ως χώρα να μην συμβαίνει αποτελώντας ακόμη ένα συγκριτικό πλεονέκτημα του ελαιολάδου μας.
 
Κατόπιν των παραπάνω προτάθηκαν:
1.      Η ανάγκη διατήρησης του υπάρχοντος καθεστώτος συλλογικής δακοκτονίας
2.      Η ανάγκη ετήσιας αναπροσαρμογής της κατανομής των ποσών στις διάφορες ελαιοκομικές περιοχές με ρεαλιστικά κριτήρια, όπως ο αριθμός των καλλιεργούμενων δέντρων, οι πρόσφατες συλλήψεις στο σύνολο του νομού κ.α. (στην κατεύθυνση αυτή συντονιστικό ρόλο μπορεί να έχει το Υπ.Α.Α.Τ.)
3.      Η ανάγκη επίλυσης του θέματος σε ότι αφορά στις βιολογικές καλλιέργειες με την πιθανή συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και με χρήση διαφορετικών, εγκεκριμένων για την περίπτωση, σκευασμάτων
4.      Ρύθμιση σε ότι αφορά την δυνατότητα αυξημένων μετακινήσεων των εποχιακών γεωπόνων τομεαρχών δακοκτονίας με σκοπό την επίβλεψη της άρτιας εκτέλεσης του έργου
 
Από το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. / Π.Π.Δ.Σ.Ε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...