Menu
RSS
Σάββατο, 20/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ορεινό Φεστιβαλ «Γη και Ελευθερία» στον Πάρνωνα

Ορεινό Φεστιβαλ «Γη και Ελευθερία» στον Πάρνωνα
Το #5 Ορεινό Φεστιβαλ «Γη και Ελευθερία» έχει φέτος για κεντρικό καλεσμένο τον Κάρλος Τάιμπο. Την ομιλία του με τίτλο «Αποανάπτυξη και κατάρευση» [Degrowth and collapse] θα πλαισιώσουν ανοικτές συζητήσεις με θέμα τον #τόπο, την #παγκοσμιοποίηση, την #αυτονομία και την #αποανάπτυξη.
Στην Πελοπόννησο στον Πάρνωνα, στο μικρό οικισμό τα Βέρια(Βόρεια Λακωνία -2 ώρες από την Αθήνα) κάτω από τα πλατάνια στις 5 και 6 Αυγούστου #συζητήσεις, #εργαστήρια, #δωρεάν κάμπινγκ, #τοπικό φαγητό, #μουσική με τον #ΣπύροΓραμμένο και άλλα σχήματα και σύνθημα «Εσυ θα βγεις στο βουνό;»
Ο Κάρλος Τάιμπο γεννημένος στην Ισπανία το 1956, είναι συγγραφέας και καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης. Σήμερα είναι ένας από τους βασικούς θεωρητικούς της Αποανάπτυξης. 
Η αποανάπτυξη, βασισμένη στην αυτοεπάρκεια και την εκούσια απλότητα, φαίνεται να απορρέει από μια μη βίαιη και αντιαυταρχική φιλοσοφία. Από την άλλη, θέση της δεν είναι η παραίτηση από τις απολαύσεις της ζωής· απεναντίας, διεκδικεί κατηγορηματικά την ανάκτησή τους, απορρίπτοντας την απατηλή λάμψη της αλόγιστης κατανάλωσης. [..] Η βασική πρόταση της αποανάπτυξης είναι να ξαναεμφυσήσει στην κοινωνία το κριτικό πνεύμα απέναντι στη δογματική σκέψη και τον προπαγανδιστικό λόγο”.
Κατάρρευση είναι μια διαδικασία, ή μια στιγμή, από την οποία απορρέουν διάφορες συνέπειες:  μη αναστρέψιμες αλλαγές, σε πολλές περιπτώσεις βαθιές μεταβολές σε ότι αφορά την ικανοποίηση των βασικών αναγκών, σημαντική μείωση μεγάλου αριθμού του πληθυσμού, μια γενική έλλειψη πολυπλοκότητας σε όλα τα πεδία – που συνοδεύεται από έναν αυξανόμενο κατακερματισμό και μια επιστροφή σε συγκεντρωτικές ροές-, την εξαφάνιση θεσμών που προϋπήρχαν και, στο τέλος την παρακμή των ιδεολογιών και πολλών μηχανισμών επικοινωνίας, μιας προηγούμενης τάξης”.  
Ανάμεσα στα τελευταία του έργα ξεχωρίζουν τα:  Δεν είναι όπως μας τα λένε. Μια κριτική της υπαρκτής Ευρωπαϊκής Ένωσης (2004), Η αποανάπτυξη με απλά λόγια (2011), Το κίνημα 15 Μάη σε εξήντα ερωτήσεις(2011), Ισπανία, ένδοξη χώρα. Μετάβαση, θαύμα και κατάρρευση (2012). Η Πρόταση της Αποανάπτυξης, είναι το πρώτο βιβλίο του που μεταφράστηκε στα ελληνικά από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων. Το τελευταίο του βιβλίο ColapsoCapitalismo TerminalTransición EcosocialEcofascismo [Κατάρρευση, Τελειωτικός Καπιταλισμός, Οικοκοινωνική Μετάβαση, Οικοφασισμός] (2016) βρίσκεται ήδη στη δεύτερή του έκδοση.
περισσότερες πληροφορίες στο https://vassaras.gr/ και στο τηλέφωνο 6932467750


Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...