Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Παραδοσιακό πετάλωμα αλόγου στην Αργολίδα (vd)

Παραδοσιακό πετάλωμα αλόγου στην Αργολίδα (vd)
Ένα επάγγελμα που τείνει υπό εξαφάνιση είναι αυτό του πεταλωτή, ένα επάγγελμα που τα παλαιότερα χρόνια γνώρισε μεγάλη άνθιση μιας και μία από τις σημαντικότερες στιγμές για την περιποίηση του αλόγου είναι το πετάλωμα των οπλών του. Ο φακός εντόπισε δυο πεταλωτές την ώρα της εργασίας στα Λευκάκια του Δήμου Ναυπλιέων στην Αργολίδα.










Αποτελούν ένα ιδιαίτερο κομμάτι της ζωή του γι΄αυτό και χρειάζεται συχνή φροντίδα ενώ ο καθημερινός έλεγχος δίνει την ευκαιρία να βλέπει ο κάτοχός του την κατάσταση του δέρματος όπως επίσης και αν υπάρχουν τραυματισμοί οπότε χρειάζεται άμεση επέμβαση.








Το πετάλωμα περιλαμβάνει την κοπή του νυχιού, το λιμάρισμα και γενικά την προετοιμασία της οπλής να δεχθεί το πέταλο.




Υπάρχουν διάφοροι τρόποι πεταλώματος όπως και πετάλων όμως το παραδοσιακό πετάλωμα είναι το καλύτερο. 







Στην Πελοπόννησο ελάχιστοι ασκούν ακόμα αυτό το επάγγελμα. Ξεκινώντας το πετάλωμα προετοιμάζονται τα εργαλεία που απαιτούνται, αφαιρούνται τα παλαιά πέταλα και ακολουθεί ο καθαρισμός και το προσεκτικό κόψιμο των νυχιών.






Επιλέγονται τα πέταλα, γίνεται η πρώτη δοκιμή σε κάθε πόδι του αλόγου και ακολουθεί η τοποθέτηση των πετάλων στον κλίβανο και επιχρωμίωση.






Στην συνέχεια τοποθετούνται τα πέταλα στις οπλές όπου επιδιώκεται η τέλεια εφαρμογή και ακολουθεί το στάδιο του καρφώματος όπου περιλαμβάνει και το γύρισμα των καρφιών, το σφίξιμο και το φινίρισμα της οπλής.

argolikeseidhseis.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...