Menu
RSS
Πέμπτη, 09/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Το έθιμο του σαϊτοπολέμου αναβιώνει στην Καλαμάτα!

Το έθιμο του σαϊτοπολέμου αναβιώνει στην Καλαμάτα!

Με την ευκαιρία εορτασμού της Ανάστασης του Χριστού και του Πάσχα, στην Καλαμάτα θα διεξαχθεί το πατροπαράδοτο έθιμο του σαϊτοπολέμου. Το έθιμο αυτό προκαλεί πανελλήνιο ενδιαφέρον και ήδη ο Δήμαρχος έχει μιλήσει σχετικά σε Αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης, όπως συνέβη και το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης, όταν μίλησε μέσω skype στο τηλεοπτικό δίκτυο Star.
Στη συνέντευξη Τύπου, ο Π. Νίκας ανέφερε ότι «την Κυριακή του Πάσχα έχουμε το μεγάλο έθιμο του σαϊτοπολέμου, το οποίο παρακολουθεί όλη η Ελλάδα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Έχω δώσει πολλές συνεντεύξεις μέχρι τώρα και με έχουν ρωτήσει σχετικά. Οι σαϊτομάχοι είναι όλοι έτοιμοι, έχουμε 10 μπουλούκια.
Στα χρόνια της Δημαρχοντίας μου, στήριξα το συγκεκριμένο θεσμό με όλες μου τις δυνάμεις, όπως άλλωστε και όλοι οι προηγούμενοι Δήμαρχοι. Είναι κάτι το οποίο προσθέτει στην πόλη, ενώ έχουμε υπόψη και το ενδιαφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Φέραμε το σαϊτοπόλεμο στο κέντρο της πόλης της Καλαμάτας, στην ιστορική πλατεία Όθωνος, όπου ο τόπος μάς βοηθά και από άποψη περιβαλλοντική, διότι ο Νέδοντας έχει ρεύμα κα ο καπνός φεύγει σε μηδέν χρόνο. Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα μαζί με τους σαϊτομάχους, ώστε να μην υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα ασφάλειας. Να έρθετε να θαυμάσετε τα 10 μπουλούκια με τις σημαίες τους, με την εμφάνισή τους, με τις ωραίες σαΐτες τους. Εκεί θα υπάρχουν και παραδοσιακά ντυμένοι Καλαματιανοί, ενώ έχει φροντίσει ο Δήμος να υπάρχει και ένα κέρασμα για όλους». Ο Π. Νίκας τόνισε πως «ο σαϊτοπόλεμος είναι κάτι που συνδέεται με την ιστορία της πόλης, με την ψυχή της πόλης και είναι εκατοντάδες οι Καλαματιανοί, οι οποίοι αγαπούν το συγκεκριμένο έθιμο και αφιερώνουν πολλές ώρες κάθε χρόνο και ημέρες, ώστε το Πάσχα να έχουμε την καλύτερη δυνατή παρουσία σε αυτή τη σπουδαία λαϊκή εκδήλωση, συνδεδεμένη με το λαό, με τους απλούς και αγνούς ανθρώπους».

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στις ιπποδρομίες, που θα διεξαχθούν τη Δευτέρα του Πάσχα στο Πλατύ.

ΕΝΑΡΞΗ ΣΤΙΣ 19:40
ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ και αρμόδιος για το σαϊτοπόλεμο Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Μπασακίδης είπε ότι το τελετουργικό θα ξεκινήσει στις 19:40 το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα. Την εκδήλωση θα ανοίξει η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας και αυτή θα κλείσει με κεράσματα από επαγγελματίες της πόλης. Οι θεατές θα πρέπει για λόγους ασφαλείας να ακολουθούν τις οδηγίες των δημοτικών αστυνομικών και των μελών του Συλλόγου των σαϊτομάχων. Επίσης, οι πολίτες δε θα πρέπει να αφήσουν τα αυτοκίνητά τους στο βόρειο πάρκινγκ του Νέδοντα την ημέρα εκείνη.

«ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ»

Ο Νικόλαος Χαντζής, ταμίας του Συλλόγου Σαϊτομάχων, μίλησε εκ μέρους του ΔΣ, αναφέροντας καταρχήν πως εκδόθηκε βιβλίο για το σαϊτοπόλεμο, το οποίο έγραψε ο Χρήστος Ζερίτης. Ο συγγραφέας παραχώρησε δωρεάν τη συγγραφική του εργασία στο Σύλλογο και ο κ. Χαντζής κάλεσε το κοινό να αγοράσει αυτό το πόνημα, σε χαμηλή τιμή, για να στηριχθεί ο σαϊτοπόλεμος.
Είπε, ακόμη, πως ο Δήμος Καλαμάτας έχει φροντίσει να πραγματοποιηθεί ο σαϊτοπόλεμος σε έναν πολύ ωραίο χώρο και τόνισε την αναγκαιότητα να διεξαχθεί με ασφάλεια και στο χώρο να βρεθούν μόνο τα μέλη των μπουλουκιών, που θα ρίξουν τις σαΐτες.
Τέλος, είπε τα εξής: «Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που όψιμα μας θυμήθηκαν, προκειμένου να μας χορηγήσουν κάποια ποσά για το σαϊτοπόλεμο, όμως εμείς παραδοσιακά μένουμε στο Δήμο Καλαμάτας. Δεν θέλουμε κανέναν άλλον όψιμο, για προφανείς λόγους και ο νοών νοείτω. Το είχα μέσα στην καρδιά μου και έπρεπε να το θίξω. Δεν θέλω κανέναν άλλον, δεν θέλουμε μάλλον - συγγνώμη για τον ενικό - κανέναν άλλον. Ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο των σαϊτολόγων το απέρριψε και παραμένουμε εμείς στην επικουρία του Δήμου Καλαμάτας. Το Διοικητικό Συμβούλιο μας καλύπτει πλήρως».

Πηγή: Δήμος Καλαμάτας

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...