Menu
RSS
Τρίτη, 19/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Η αυγουστιάτικη πανσέληνος στις 3 Αυγούστου 2020 (15:59 τοπική ώρα)

Η αυγουστιάτικη πανσέληνος στις 3 Αυγούστου 2020 (15:59 τοπική ώρα)
«Του Αυγούστου το φεγγάρι, παραλίγο μέρα μοιάζει», είναι μια παροιμία που λέει ο λαός μας και ‒αστρονομικά‒ κατά κάποιο τρόπο έχει δίκιο.
 
Η πανσέληνος κατά τους θερινούς μήνες στο βόρειο ημισφαίριο της Γης, και ειδικότερα η αυγουστιάτικη, που φέτος συμβαίνει στις 3 Αυγούστου, βρίσκεται χαμηλότερα στον ορίζοντα, δηλαδή σε μικρότερο μεσημβρινό ύψος (υ) σε σχέση με τις άλλες πανσελήνους του έτους και αυτό την κάνει να «φαίνεται» φαντασμαγορική, δηλαδή αρκετά μεγαλύτερη και λαμπρότερη.
 
Όταν, κατά την ανατολή της, ξεκινά στο βάθος του ορίζοντα φαίνεται κατακόκκινη, σταδιακά όμως παίρνει το γνωστό ωχρό της φως, και πάλι γίνεται κόκκινη προς τη δύση της.
 
Η Σελήνη στις 3 Αύγουστου όταν μεσουρανεί, δηλαδή όταν βρίσκεται στο μέγιστο ύψος της (υ), δεν ανεβαίνει πάρα πολύ ψηλά επάνω από τον ορίζοντα και έτσι το φως της φθάνει στη Γη διατρέχοντας μεγαλύτερο πάχος ατμόσφαιρας. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διαχέεται και να απορροφάται το κυανό τμήμα του χρώματός της και να φθάνει στα μάτια μας πιο έντονο το κόκκινο δηλαδή έχουμε το γνωστό φαινόμενο της σκέδασης και διάχυσης του φωτός.
 
ΖΖ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...