Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Δημοσίευση από American Council on Science and Health

Δημοσίευση από American Council on Science and Health

Το άτμισμα ενθαρρύνει τη διακοπή του καπνίσματος- Ας σκοτώσουμε λοιπόν τη βιομηχανία ατμίσματος;

Τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι το άτμισμα βοηθά πολλούς καπνιστές να κόψουν το τσιγάρο. Φυσικά, οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές και οι νομοθέτες των πολιτειών προσπαθούν να σκοτώσουν τη βιομηχανία ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Οι ρυθμιστικές αρχές και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βρίσκονται σε τροχιά πολέμου κατά του ατμίσματος. Το περασμένο

φθινόπωρο, o FDA απαγόρευσε ουσιαστικά εκατομμύρια από τις πιο δημοφιλείς συσκευές ηλεκτρονικού τσιγάρου και τα υγρά νικοτίνης που χρησιμοποιούν οι πρώην καπνιστές αντί του εύφλεκτου καπνού. Η απόφαση του οργανισμού ήταν έτοιμη να εξαλείψει ένα μεγάλο μέρος της βιομηχανίας ηλεκτρονικών τσιγάρων. Έτσι, αντί να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους, ορισμένες εταιρείες ατμίσματος απέφευγαν την απόφαση του οργανισμού χρησιμοποιώντας συνθετική νικοτίνη στα προϊόντα τους. Ο FDA εκείνη την εποχή είχε την εξουσία να ρυθμίζει μόνο τα προϊόντα που προέρχονται από τον καπνό, συμπεριλαμβανομένης της νικοτίνης.

Το Κογκρέσο έκλεισε αυτό το κενό στις αρχές Μαρτίου, εξουσιοδοτώντας τον FDA να ελέγχει και τη συνθετική νικοτίνη, πράγμα που σημαίνει ότι οι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων (ατμιστές) πιθανότατα θα έχουν πολύ λιγότερες επιλογές προϊόντων έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση και σχεδόν όλες πωλούνται από γιγάντιες καπνοβιομηχανίες.

Ωστόσο, πολλοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που θέλουν να «φαίνονται σκληροί» προς τον καπνό εξακολουθούν να μην είναι ευχαριστημένοι. Για παράδειγμα, το μέλος της συνέλευσης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Linda B. Rosenthal είναι εκτός εαυτού επειδή ο FDA επιτρέπει σε οποιαδήποτε αρωματικά προϊόντα ατμίσματος να παραμείνουν στην αγορά. Τώρα προτρέπει άλλες πολιτείες να απαγορεύσουν αυτές τις λίγες, κυριολεκτικά τρεις από την περασμένη εβδομάδα, εναπομείνασες επιλογές. Όπως έγραψε σε πρόσφατο άρθρο του Connecticut Post:

"Το Κονέκτικατ θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Μασαχουσέτης, του Νιου Τζέρσεϊ και του Ρόουντ Άιλαντ· αυτές οι πολιτείες δεν περιλάμβαναν παραθυράκια ή εξαιρέσεις στη νομοθεσία τους. Συμβιβασμοί όπως αυτός που προτείνει η Big Tobacco στο Κονέκτικατ θα επιτρέψουν στους νομοθέτες να απομακρυνθούν από το ζήτημα..."

Όπως οι περισσότεροι υπεύθυνοι για τον έλεγχο του καπνού, το επιχείρημά της βασίζεται στην προστασία των παιδιών - ένας αξιέπαινος στόχος, σίγουρα, αλλά όχι επαρκής λόγος για την απαγόρευση των αρωματισμένων προϊόντων ατμίσματος. Ας αναλύσουμε τους βασικούς ισχυρισμούς της. Ίσως κάποιοι από τους ψηφοφόρους που την έβαλαν στο αξίωμα να βρουν το δρόμο τους σε αυτό το άρθρο.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι το προϊόν καπνού που χρησιμοποιείται πιο συχνά από τους νέους και 8 στους 10 νέους που έχουν ποτέ χρησιμοποιήσει ένα καπνικό προϊόν, ξεκινούν με ένα με αρωματική γεύση.

Ο νομοθέτης της πολιτείας μας αξίζει ένα τρόπαιο για την τεχνογνωσία της σε επίπεδο ειδικών εδώ. Το "έχουν ποτέ χρησιμοποιήσει" δεν είναι μια χρήσιμη μέτρηση, επειδή κρύβει την τεράστια πρόοδό μας στον περιορισμό του καπνίσματος στους εφήβους. Από το 2021, το ποσοστό αυτό είναι λιγότερο από δύο τοις εκατό, μια πτώση περίπου 90 τοις εκατό από το 2010. Αυτό μας οδηγεί σε μια άλλη κρίσιμη παρατήρηση: οι έφηβοι σπάνια χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα. Μόλις το 3% των μαθητών γυμνασίου ατμίζει συστηματικά και, το σημαντικότερο, η συντριπτική πλειοψηφία είναι πρώην καπνιστές.

Αλλά ακόμη και το άτμισμα των εφήβων έχει μειωθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο (κατά 42 τοις εκατό), που σημαίνει ότι η Rosenthal μας προειδοποιεί για ένα πρόβλημα που λύνεται γρήγορα από μόνο του.

Οι αρωματικές γεύσεις στα ατμιστικά προϊόντα είναι ζωτικής σημασίας και πολλά είναι τα brands που ξεχωρίζουν με τις μοναδικές γεύσεις όπως η Aspire.

Αλλά οι σχετικοί αριθμοί είναι καταδικασμένοι, γιατί οι αρωματικές γεύσεις στα ατμιστικά προϊόντα είναι προφανώς σχεδιασμένες για να γαντζώνονται σε αυτές τα παιδιά, σωστά;

 Ένα επιχείρημα για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ότι είναι πιθανώς λιγότερο επιβλαβή από τα καύσιμα τσιγάρα και μπορεί να βοηθήσουν ορισμένους ενήλικες καπνιστές να τα κόψουν. Δεν ξέρω ποια γεύση έχει το ατμιστικό υγρό αναπλήρωσης Papa Smurf (ναι - αυτό είναι πραγματικό προϊόν), αλλά ξέρω ότι η Big Tobacco δεν σχεδίασε το υγρό Papa Smurf για να βοηθήσει τους ενήλικες να σταματήσουν το κάπνισμα. Το έκαναν για να γαντζώσουν σε αυτή τα παιδιά και να εγγυηθούν μελλοντικούς πελάτες. Η Big Tobacco παίζει πάντα το μεγάλο παιχνίδι.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το άτμισμα βοηθά πολλούς καπνιστές να σταματήσουν τα καύσιμα τσιγάρα. Οποιοσδήποτε με λειτουργικό εγκέφαλο και ένα ζευγάρι μάτια μπορεί να βρει τα στοιχεία που υποστηρίζουν αυτό το συμπέρασμα. Ένα ιδιαίτερα σημαντικό αποτέλεσμα προκύπτει από αυτήν την έρευνα: η πρόσβαση σε πολλές γεύσεις ενθαρρύνει τους καπνιστές να παραμείνουν στο άτμισμα αρκετά ώστε να εγκαταλείψουν τον καπνό. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι το κάπνισμα μπορεί να θαμπώσει την αίσθηση της γεύσης, ενώ η διακοπή μπορεί να αποκαταστήσει γρήγορα τη γευστική ευαισθησία.

Πολλοί νέοι ενήλικες ατμιστές θα βρουν τα προϊόντα με γεύση φρούτων και επιδόρπιων πολύ ελκυστικά καθώς αρχίζουν να καπνίζουν λιγότερα τσιγάρα. Από την άποψη της δημόσιας υγείας, θα ήταν συνετό να αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να ατμίσουν οποιοδήποτε αρωματικό προϊόν μπορούν να αγοράσουν νόμιμα, επειδή θα τους αποθαρρύνει από το να επιστρέψουν στο κάπνισμα.

Η ACSH συμφωνεί ότι η εμπορία προϊόντων που περιέχουν νικοτίνη σε παιδιά είναι απαράδεκτη και οι κυρώσεις για κάτι τέτοιο είναι δικαιολογημένα αυστηρές. Τούτου λεχθέντος, η απλή ύπαρξη αρωματικών γεύσεων στα υγρά αναπλήρωσης δεν αποτελεί απόδειξη ότι οι εταιρείες ατμίσματος στοχεύουν παιδιά, όπως επίσης και το αλκοόλ με γεύση φρούτων δεν είναι απόδειξη ότι η Budweiser παίζει «το μεγάλο παιχνίδι» ενάντια στους εφήβους.

Ευχαριστούμε που καπνίζετε

Καθώς αυξάνονται τα στοιχεία που υποστηρίζουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος, αυξάνονται και οι κανόνες που περιορίζουν την πρόσβαση στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Το ρυθμιστικό τοπίο εδώ δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Ποτέ δεν θα κατηγορούσα τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας και τους νομοθέτες ότι σκόπιμα ενθαρρύνουν τους καπνιστές να συνεχίσουν να αγοράζουν τσιγάρα, αλλά αυτό είναι το μοιραίο αποτέλεσμα που κινητοποιούν η Rosenthal και οι συνάδελφοί της με την εκστρατεία τους ενάντια στο άτμισμα.

Έχουμε επιτέλους στη διάθεσή μας ένα βιώσιμο εργαλείο για τη διακοπή του καπνίσματος. Αντί να γιορτάζουν αυτή την σημαντική ανακάλυψη για τη δημόσια υγεία, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να την ακυρώσουν.

Πηγή: https://www.acsh.org/news/2022/03/29/vaping-encourages-smoking-cessation-%E2%80%94-so-lets-kill-vaping-industry-16211

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...