Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Σάββατο των Ψυχών ή Ψυχοσάββατο

Σάββατο των Ψυχών ή Ψυχοσάββατο
Ο Θάνατος είναι ένα καθολικό γεγονός, όσοι γεννήθηκαν πέθαναν, όσοι ζουν θα πεθάνουν και όσοι θα γεννηθούν και αυτοί θα πεθάνουν.
Ο άνθρωπος στέκεται με δέος στο άκουσμα του θανάτου. Πάντες στρεφόμαστε   με συγκίνηση και βρισκόμαστε προσευχόμενοι στους τάφους των νεκρών μας, των προσφιλών μας προσώπων   που είναι θαμμένοι στα κοιμητήρια των Χωριών και των Πόλεών μας.
Γνωρίζουμε καλά ότι η Εκκλησία χωρίζεται σε δύο κατηγορίες την Στρατευόμενη και την Θριαμβέβουσα. Στρατευόμενη Εκκλησία είμαστε όλοι εμείς οι ζώντες και η Θριαμβέβουσα αποτελείται από τις ψυχές πάντων των κεκοιμημένων αδελφών και προγόνων μας από του Αδάμ και της Εύας μέχρι και την σήμερον.
 
Το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Απόκρεω, λέγεται «Σάββατο των Ψυχών» ή Ψυχοσάββατο.
Είναι το πρώτο από τα δύο Ψυχοσάββατα του έτους (το δεύτερο επιτελείται το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής   ).
Ο λόγος που καθιέρωσε η Εκκλησία μας το Ψυχοσάββατο παρ' ότι κάθε Σάββατο είναι αφιερωμένο στους κεκοιμημένους, είναι ο εξής: επειδή πολλοί αδελφοί μας κατά καιρούς απέθαναν μικροί ή στην ξενιτιά ή στη θάλασσα ή στα όρη και τους κρημνούς, ή στους πολέμους ή και μερικοί, λόγω πτώχειας δεν αξιώθηκαν των διατεταγμένων μνημοσυνών, οι θείοι Πατέρες φιλανθρώπως κινούμενοι θέσπισαν το μνημόσυνο αυτό υπέρ πάντων των απ’     αιώνος     ευσεβώς τελευτησάντων Χριστιανών.
 
Η Εκκλησία μας την Κυριακή της Απόκρεω ποιεί ανάμνηση της Δευτέρας Παρουσίας του Χριστού.
Οι κεκοιμημένοι μας αδελφοί ακόμη δεν έχουν κριθεί έτσι κάθε Ψυχοσάββατο   τους μνημονεύουμε και επικαλούμεθα το άπειρο έλεος Του Δικαιοκρίτου Χριστού μας, τον παρακαλούμε θερμά με το μνημόσυνο πού κάνουμε να τους αναπαύσει εν χώρα ζώντων.
 
Συγχρόνως δε, ενθυμούμενοι και εμείς το θάνατο και «διεγειρόμεθα προς μετάνοιαν...».
Ευχόμαστε να αναπαύσει ο Θεός «εν σκηναίς δικαίων» όλους τους νεκρούς αδελφούς μας και εμάς να μας αξιώσει τέλους χριστιανικού και ειρηνικού.
Aμήν.
+ Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...