Menu
RSS
Σάββατο, 27/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Δικηγόρος από την Τρίπολη έγραψε βιβλίο για το δικαίωμα στην αιχμηρή κριτική!

Δικηγόρος από την Τρίπολη έγραψε βιβλίο για το δικαίωμα στην αιχμηρή κριτική!
Ποια η σημασία της ελευθερίας του λόγου και του τύπου σε μία δημοκρατική κοινωνία; 
Ποια είναι τα όρια της επιτρεπτής αιχμηρής κριτικής; Καθίσταται δημόσιο πρόσωπο ο δικηγόρος γνωστής υπόθεσης, η εξωσυζυγική σύντροφος γνωστού πολιτικού, ο επιστήμονας ο οποίος εκφέρει δημοσίως τις επιστημονικές του απόψεις; 
 
Είναι επιτρεπτή η χρήση, από τον τύπο, χαρακτηρισμών όπως «ηλίθιος», «τρελός», «τραμπούκος», «επίορκος», «καραγκιόζης»; 
Τα παραπάνω ερωτήματα αποτελούν μερικά από τα ζητήματα τα οποία αποσκοπεί να επιλύσει το βιβλίο της Τριπολίτισσας νομικού Χριστίνας Αντ. Βρεττού με τίτλο «Η ΑΙΧΜΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΩΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ» (σελ. 356, εκδόσεις «ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ», http://www.nb.org/). Το βιβλίο, το οποίο προλογίζει ο πολύ γνωστός Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών, Νίκος Κ. Αλιβιζάτος, εξετάζει τη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ουάσιγκτον και του Δικαστηρίου του Στρασβούργου σε σύγκριση με την ελληνική νομολογία, ώστε να διαπιστωθεί εάν η τελευταία ακολουθεί τις γενικές αρχές που έχει υιοθετήσει η νομολογία τών ως άνω ανωτάτων δικαστηρίων για την προστασία της ελευθερίας του λόγου και του τύπου και την εξασφάλιση της απρόσκοπτης διεξαγωγής του δημοσίου διαλόγου. 
 
Η Χριστίνα Βρεττού γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τρίπολη, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές της και στη συνέχεια σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου και κάτοχος των μεταπτυχιακών διπλωμάτων Αστικού και Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής. 
 
Είναι ανεξάρτητη δικηγόρος με κύριο αντικείμενο απασχόλησης υποθέσεις αστικού, εμπορικού και διοικητικού δικαίου, καθώς και συνεργάτης στο δικηγορικό γραφείο του Καθηγητή της Νομικής Σχολής Ιωάννη Κ. Καράκωστα. 
 
Έχει επισκεφθεί, ως ερευνήτρια, το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ενώ το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά, σχόλια σε δικαστικές αποφάσεις και σε αποφάσεις ανεξάρτητων αρχών, καθώς και συμβολές σε συλλογικούς τόμους, πάνω σε διάφορα θέματα. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του νομικού περιοδικού «Δίκαιο Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΔiMEE)» (εκδ. «Νομική Βιβλιοθήκη») και επιστημονική συνεργάτης στο νομικό περιοδικό «Εφαρμογές Αστικού Δικαίου (ΕφΑΔ)» (εκδ. «Νομική Βιβλιοθήκη»). Έχει συμμετάσχει ως προσκεκλημένη ομιλήτρια σε διάφορες επιστημονικές ημερίδες και συνέδρια.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...