Menu
RSS
Πέμπτη, 18/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Η έλλειψη ύπνου και το ξυπνητήρι παχαίνουν!

Η έλλειψη ύπνου και το ξυπνητήρι παχαίνουν!

Όταν κανείς δεν κοιμάται αρκετές ώρες, έχει αυξημένες πιθανότητες να παχύνει, σύμφωνα με μία νέα γαλλική επιστημονική έρευνα. Αυτό οφείλεται στο ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να μειώσει την παραγωγή μίας ορμόνης, η οποία ελέγχει το αίσθημα κορεσμού και αντίθετα να ενισχύσει μία άλλη ορμόνη που ανοίγει την όρεξη.

p>Μία δεύτερη γερμανική έρευνα, με επικεφαλής τον βιολόγο Τιλ Ρένεμπεργκ του πανεπιστημίου του Μονάχου, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογίας "Current Biology", σύμφωνα με το "Science", δείχνει ότι έχουμε κάθε λόγο να μισούμε το ξυπνητήρι! Η μελέτη συμπέρανε ότι, διαταράσσοντας τον φυσιολογικό ρυθμό του οργανισμού, οι συνεχείς διακοπές του ύπνου πιο νωρίς από αυτό που έχει ανάγκη ο άνθρωπος, οδηγούν τελικά σε αύξηση του βάρους. 

Οι έρευνες δείχνουν ότι όσο πιο νωρίς βάζει κανείς το ξυπνητήρι του και άρα όσο πολύ πάει κόντρα στο φυσικό βιολογικό ρυθμό ύπνου- ξύπνιου, τόσο πιθανότερο είναι να καπνίζει, να πίνει αλκοόλ και καφέ και ακόμα να παχύνει. Οι ερευνητές μελέτησαν τις επιπτώσεις του κοινωνικού τζετ-λαγκ σε ανθρώπους ηλικίας 16 έως 65 ετών και έδειξαν ότι η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο να βάλει κανείς πρόσθετα κιλά, ιδίως αν είναι ήδη υπέρβαρος. Όσοι έχουν κανονικό βάρος, κινδυνεύουν λιγότερο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...