Menu
RSS
Τετάρτη, 08/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

«Travel girl» - Από την Τρίπολη στη … Μπογκοτά της Κολομβίας (εικόνες)!

«Travel girl» - Από την Τρίπολη στη … Μπογκοτά της Κολομβίας (εικόνες)!
Τα ταξίδια και η γνωριμία με τη Λατινική Αμερική συνεχίζονται για το «travel girl» από την Τρίπολη! Σήμερα, εξιστορεί, μέσα από το «Καλημέρα Αρκαδία» τις περιπέτειές της στην Πρωτεύουσα της Κολομβίας, τη Μπογκοτά!
Διαβάστε…


«Μπογκοτά λοιπόν! Η πρωτεύουσα της Κολομβίας. Μια πόλη γεμάτη χρώματα και μυρωδιές. Από το λίγο που περπάτησα σήμερα είναι εμφανής η διάφορα από την ακτή της Καραϊβικής. Αισθάνεσαι ότι είναι πρωτεύουσα!

Περπατώντας με μια Κολομβιανή, ξεκινήσαμε μια συζήτηση με άφορη μια προσβολή που δέχτηκε πέρυσι, πως οι λατινοαμερικανοί δεν μιλούν Ισπανικά, αλλά κάτι διαφορετικό. Ξεκίνησε να μου λέει λίγα πράγματα για τον Κολόμβο, την αδικία, τους πόλεμους και την αντίσταση των ιθαγενών για ελευθερία!

Κάποια στιγμή το μάτι μου έπεσε σε ένα άγαλμα. Ήταν γυναίκεια νεαρή μορφή. Policarpa Salavarrieta η γνωστή στους Κολομβιανούς lα pola.  Ρώτησα τη φίλη μου ποια είναι. Μου λέει “Κολομβιανή επαναστάτρια”. Προσέφερε την υποστήριξη της προς τις δυνάμεις των ανταρτών Patriot που πολέμησαν κατά τη διάρκεια της Ισπανικής κυριαρχίας!
10887855 1600454886849220 1350890974 n
Η Σαλβαριέτα κατασκόπευε για τους πατριώτες και έστελνε πληροφορίες για τους μαχητές τους. Ήταν μοδίστρα στη Μπογκοτά και αυτό της έδινε την ευκαιρία να εισέλθει στην κοινωνία των βασιλοφρόνων και να αποσπά πληροφορίες. 

Το 1816 αποκαλύφθηκε, συλλαμβάνεται, φυλακίζεται και καταδικάζεται σε θάνατο από το γενικό Juan Samano.

Το άγαλμα αντιπροσωπεύει την στιγμή της εκτέλεσης στην κεντρική πλατεία της Μπογκοτά, plaza de Bolivar, στις 14-11-1817. 

Διαβάζοντας τις επέγραφες στο άγαλμα τα μάτια μου βούρκωσαν. Ήταν τα τελευταία λόγια της: «Ακόμα και αν είμαι νέα, και γυναίκα έχω περισσότερη από αρκετή ανδρεία να υποφέρω το θάνατο και χιλίους ακόμα θανάτους για να ζήσω την ελευθερία!».

Δεν ξέρω τι ήταν αυτό που ήταν τόσο συγκινητικό για μένα. Το γεγονός ότι ήταν γυναίκα νέα ελεύθερο πνεύμα  αντάρτισσα ψυχή; Τι απ’ όλα; Ή όλα αυτά μαζί; Δεν ξέρω! Το μονό που ξέρω είναι πως αν υπάρχει κάτι που αξίζει, ίσως να πολεμήσεις μέχρι θανάτου, αυτό είναι η ελευθερία! Το υπέρτατο αγαθό, όλων! Η μεγαλύτερη ευλογία για αυτούς που τη ζουν και η χειρότερη κατάρα για αυτούς που την στερούνται! Χωρίς να ασπάζομαι κανένα πολιτικό κόμμα και ιδεολογία, απλώς καταγράφω την προσωπική μου αίσθηση όταν αντίκρισα αυτό το κορίτσι!».

Περισσότερα για το «travel girl», εδώ: facebook.com/pages/Travel-Girl/

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...