Menu
RSS
Παρασκευή, 03/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Από τα χωριά της Μεγαλόπολης και της Γορτυνίας, εφημέριος σε ναό της Βραζιλίας!

Από τα χωριά της Μεγαλόπολης και της Γορτυνίας, εφημέριος σε ναό της Βραζιλίας!

Ο Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Καρκαγκέλης μέχρι τον Αύγουστο του 2014 ήταν στη Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μετατέθηκε στην ακριτική Μητρόπολη Διδυμοτείχου Ορεστιάδος και Σουφλίου για να αποσπαστώ με την άδεια του εκεί Μητροπολίτου Δαμασκηνού, στην μακρινή Λατινική Αμερική!


Με γραπτό του μήνυμα, από τη Βραζιλία, αναφέρει … «Με την ευλογία του Μητροπολίτου Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής Ταρασίου, ως νέος εφημέριος του Ναού της κοινότητας Αγίου Νικολάου Φλωριανούπολης της Βραζιλίας, απευθύνω τις ευχές μου καθώς και των εδώ παροίκων σε κάθε ευλογημένο αδελφό στα αγιασμένα χώματα της Αρκαδίας και ιδιαίτερα στα όμορφα χωρία της Μεγαλοπόλεως και της Γορτυνίας, στα οποία με τις ασθενείς δυνάμεις μου υπηρέτησα ως εφημέριος για τριάμισι χρόνια. 

Υπακούοντας στο θέλημα του Θεού που προνοεί για τα παιδιά του, μετατέθηκα τον Αύγουστο του 2014 από την Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως στην ακριτική Μητρόπολη Διδυμοτείχου Ορεστιάδος και Σουφλίου για να αποσπαστώ με την άδεια του εκεί Μητροπολίτου Δαμασκηνού, στην μακρινή αυτή έπαλξη Ορθοδοξίας και Ελλάδας, που στερείτο κληρικού για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Εδώ στο κέντρο αυτής της Βραζιλιάνικης μεγαλούπολης, στη σκιά των πολυκατοικιών, ανάμεσα σε 30όροφες κατασκευές, είναι φωλιασμένος ο Ελληνικός Ορθόδοξος Ναός που χτίστηκε από τους νησιώτες που έφτασαν εδώ και τον αφιέρωσαν στον άγιο Νικόλαο, αφού όλοι ήταν θαλασσινοί και τον είχαν προστάτη, για τους θυμίζει τον τόπο τους. Κατάλευκη Εκκλησιά, σαν τις νησιωτικές κατοικίες του Θεού, ένα μεσογειακό στολίδι στα αντίπερα του Ατλαντικού που με τον ήχο της καμπάνας της, γεμίζει τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια του ιστορικού και εμπορικού κέντρου στα οποία ο επισκέπτης της πόλης, διαβάζει ελληνικά ονόματα σε πολλές από τις προσόψεις μεγάλων πολυκατοικιών, ενώ δεκαοχτώ δρόμοι και πλατείες έχουν ονόματα Ελλήνων μεταναστών.

Θέλω λοιπόν να χαιρετήσω με την είσοδο στο νέο χρόνο 2015 όλους Εσάς τους αδελφούς μου στo Ίσιωμα, τις κάτω Καρυές, τα Κυπαρίσσια και Μαυριά που είχα υπό την εφημεριακή τους ευθύνη αλλά και την Ζώνη, το Βλαχόραφτη, τον Ατσίχωλο και το Κρυονέρι που εξυπηρετούσα στις λατρευτικές τους ανάγκες και όλα τα ευλογημένα χωριά που ανήκαν στην Αρχιερατική περιφέρεια Καρυταίνης, την διοικητική μέριμνα της οποίας μου εμπιστεύθηκε ο χειροτονητής μου Μητροπολίτης Ιερεμίας, καθώς και τους κατοίκους και αποδήμους όλων των χωριών της Γορτυνίας και της Μεγαλόπολης που με διάφορες αφορμές εξυπηρέτησα λειτουργικά. Αγαπητοί μου αδελφοί και στις δύο ενορίες την Αγία Κυριακή

και τον Άγιο Χαράλαμπο στη Δημητσάνα και στο Λευκοχώρι, Παλαιοχώρι, Σέρβου, Στεμνίτσα, Ελάτη, Πυργάκι, Θεόκτιστο, Τρόπαια, Ανεμοδούρι, Αναβρυττό, Ατσίχωλο, Βάστα, Βλαχόρραφτη, Βρυσούλες, Βουτσαρά, Γέφυρα, Εκκλησούλα, Θωκνία, Ίσαρι, Καλύβια Καρυών (κάτω Καρυές), Καρβουνάρι, Καρύταινα, Καστανοχώρι, Κοτσιρίδι, Κουρουνιού, Λύκαιον, Μαλλωτά, Μακρύσι, Μαραθούσα, Νεοχώριον, Ορέστιο, Παλαμάρι,Ραψωμάτι, Χειράδες, Χράνοι και σείς Αδελφές στα Μονατήρια του Μακρυσίου και του Αμπελακίου, σας έχω όλους στην καρδιά μου. Από τη Δημητσάνα αντλώ δύναμη σκεπτόμενος το μαρτύριο του Γρηγόριου του Ε΄ και ζητώ να με ενισχύει στην διακονία μου, εύχομαι σύντομα χτιστεί και να λειτουργήσει ο Ναός του. Στην διακονία μου εκεί, κοντά σας περνώντας από τα βουνά και τα ρέματα των χωριών μας μόνο ευλογίες και ανθρώπους με δίψα Θεού και Ορθόδοξο πνεύμα έχω να θυμάμαι, που τα κρατώ μέσα στην καρδιά μου και θα με συντροφεύουν για πάντα.

IMG 9106

Από τον Ναό της πρώτης Ελληνορθόδοξης κοινότητας της Λατινικής Αμερικής, από το κέντρο της ζωής των Ελλήνων της Φλωριανούπολης με τους Έλληνες ακόμη και έβδομης γενιάς, οι οποίοι αγωνίζονται για να κρατήσουν τις παραδόσεις της πατρίδας τους αλλά και να τις μεταδώσουν στις νέες γενιές, Σας ευχόμαστε καλή χρονιά και ο Θεός να δώσει ελπίδα για την ζωή στους ανθρώπους στην πολυταλανισμένη από την οικονομική δυσπραγία Ελλάδα, αγάπη για την Πατρίδα στους ομογενείς και μετανάστες όπου γης και πίστη στην Μία Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία στα παιδιά τους, ώστε να λένε το Σύμβολο της πίστεως έστω και στην γλώσσα του τόπου που μεγάλωσαν. 

Και επιτρέψατε μου να σφίξω το χέρι κάθε γερόντισσας και κάθε γέροντα και να Σας ευχηθώ δύναμη και υπομονές, να χαίρεστε τα παιδιά και τα εγγόνια Σας όταν καταφέρνουν και φτάνουν στα ευλογημένα χωριά μας και να προσεύχεστε τις μεγάλες νύχτες του χειμώνα αλλά και σε κάθε στιγμή να μην μας εγκαταλείψει ο Θεός όπου και αν είμαστε. Μη νιώθετε μόνοι, Σας σκέφτομαι και προσεύχομαι για Εσάς. Στο μυαλό μου έρχονται εικόνες από τα Αγιασμένα χώματα Σας όπου είναι σπαρμένα παντού με κόκαλα Αγίων Μαρτύρων και Αγωνιστών της Πίστεως μας και της Πατρίδος μας. Έχετε τον Θεό μας και την σοφία των χρόνων Σας που μαζί με την ευλογία της γης που καλλιεργήσατε και την κάνατε γόνιμη, Σας κρατά στα αιματοβαμμένα και ποτισμένα με τον ιδρώτα Σας χώματα. Έχετε την αγάπη μου. Καλή και ευλογημένη χρονιά».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...