Menu
RSS
Σάββατο, 27/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Parent shaming-Η κατακραυγή προς τους γονείς έχει αρνητική επίδραση στα παιδιά

Parent shaming-Η κατακραυγή προς τους γονείς έχει αρνητική επίδραση στα παιδιά
Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ήρθαν για να μας διευκολύνουν τη ζωή, ειδικά εμάς των γονέων. Υπάρχει καλύτερος τρόπος να μεγαλώσουμε δυνατά και υγιή παιδιά από τις συμβουλές που παίρνουμε από άλλους πεπειραμένους γονείς, που έχουν φάει γαλόνια βενζίνης περπατώντας το «διάδρομο» αυτό, που λέγεται ανατροφή παιδιών; Δυστυχώς όμως δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.
 
Ο σημερινός κόσμος είναι γεμάτος κακοήθεις που χαίρονται να κρίνουν (αρνητικά πάντα) τις δεξιότητες άλλων γονέων βασισμένοι σε μια μόνο φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο Facebook ή στο Instagram. «Ανεβάζεις» για παράδειγμα μια φωτογραφία του παιδιού σου να τρώει
σουβλάκι με τζατζικοκρέμμυδο και μπόλικη μουστάρδα. Αμέσως θα πέσουν να σε φάνε. «Έτσι προχώρα και σε 5 χρόνια θα είναι παχύσαρκο», «Ή τα λιπαρά θα σταματήσουν ή η καρδιά του», «Κοίτα γονιός να σου πετύχει. Βάζεις τα χεράκια σου και βγάζεις τα ματάκια σου». Ανεβάζεις φωτογραφία από το πρώτο σας μπάνιο που φτιάχνεται καστράκια με κουβαδάκια και άμμο. «Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο είναι κακή για τα παιδιά», «Ξύπνα, θα καεί και θα το γιαουρτώνεις μετά. Τι μάνα είσαι εσύ;». Τέτοια σχόλια δεν επιφέρουν θετικές αλλαγές.
 
Αντίθετα κάνουν το γονιό και κατά συνέπεια το παιδί του να αισθανθεί άσχημα. Οι γονείς και οι άνθρωποι γενικότεροι, έχουν μια επικριτική διάθεση και συμπεριφορά και παρασύρονται συχνά από άλλους που με το παραμικρό αρχίζουν να τα «χώνουν». Αν ένα κουτσομπολίστικο περιοδικό κυκλοφορήσει φωτογραφία κάποιας σταρ που ακόμα δεν έχει χάσει τα κιλά της εγκυμοσύνης ή συμβεί κάποιο τραγικό ατύχημα λόγω αμέλειας εκ μέρους των γονέων, θα πέσουν όλοι σαν τα κοράκια πάνω τους. Η μπάλα παίρνει συχνά και τους καλούς γονείς με τα σχόλια κάτω από τις αναρτήσεις τους να ξεφεύγουν από τη λογική. Αυτό δυστυχώς εκτός του ότι επηρεάζει αρνητικά και τα ίδια τα παιδιά, επηρεάζει και τον τρόπο με τον οποίο οι γονείς μεγαλώνουν τα παιδιά τους σήμερα.
 
Οι γονείς αρνούνται να αφήσουν τα παιδιά τους να αποτύχουν από το φόβο των επικρίσεων Θες να δεις ποδόσφαιρο; Όχι, γράφεις Χημεία αύριο. Θες να πας στο γείτονα να παίξεις; Όχι, έχουμε εργασία βαρβάτη για την Τεχνολογία αύριο. Νομίζουν ότι έτσι «εξορκίζουν» το κακό, ότι διώχνουν μακριά την αποτυχία, άρα λιγότερα κακά σχόλια και αρνητικότητα. Δεν θέλουν να φανούν στα μάτια των άλλων ως κακοί γονείς. Δεν σκέφτονται ότι ένα παιδί μαθαίνει μέσα από την αποτυχία. Είναι κι αυτή στο πρόγραμμα και τα μαθήματα ζωής που δίνει είναι πολύ σημαντικά. Αν δεν το μάθουν τώρα που είναι μικρά, αργότερα, θα δυσκολευτούν να την αντιμετωπίσουν ως ενήλικες.
 
Όπως και να ‘χει όσο μεγαλύτερος είσαι, τόσο πιο «βαριά» θα σου πέσει μια ενδεχόμενη αποτυχία. Οι γονείς κρύβουν τα λάθη τους, επειδή φοβούνται Φοβούνται τη σκληρή κριτική των άλλων γονέων και για να την αποφύγουν, αποκρύπτουν τα λάθη τους. Από το να τα παραδεχτούν και να ζητήσουν βοήθεια, συμβουλές και λύσεις από άλλους γονείς, καλύτερα να μη μιλήσουν καν. Σκέφτονται το χαμό που θα γίνει και δεν έχουν καμία όρεξη. Έμαθαν ήδη από το λάθος τους, δεν χρειάζεται και ο κόλαφος που θα ακολουθήσει, ασχέτως αν αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερα λάθη. 3.  Μερικοί γονείς αλλάζουν τις συνήθειές τους ως γονείς σε μια προσπάθεια να αποφύγουν να φανούν κακοί γονείς Προσπαθούν με άκομψους καμιά φορά τρόπους να «τελειοποιήσουν» το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του παιδιού τους ή εμφανίζονται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ως η τέλεια οικογένεια, που κανένα πρόβλημα δεν έχει να αντιμετωπίσει.
 
Δεν σκέφτονται ότι τα παιδιά τους είναι αυτά που θα υποφέρουν από τις μακροπρόθεσμες συνέπειες. Στην ανατροφή ενός παιδιού δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος. Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι να βοηθήσεις το παιδί σου να μεγαλώσει και να γίνει ένας υπεύθυνος ενήλικας. Το κλειδί είναι να είσαι δυνατή και πιστή στις αξίες σου. Όταν είσαι σίγουρη για το ποια είσαι και το πώς μεγαλώνεις το παιδιά σου, ελάχιστα θα σε ενδιαφέρει η γνώμη των άλλων.
Πηγή: psychologytoday.com

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...