Menu
RSS
Σάββατο, 20/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

ΟΑΕΔ: Κατάρτιση και πρακτική άσκηση για 200.000 νέους

ΟΑΕΔ: Κατάρτιση και πρακτική άσκηση για 200.000 νέους

Μία θέση μαθητείας, κατάρτισης ή πρακτικής άσκησης θα προσφέρει σε 200.000 νέους, ηλικίας από 15 έως 24 ετών, το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο «Εγγύηση για τη Νεολαία» (Youth Guarantee), το οποίο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από 1ης Ιανουαρίου 2014.

Με επίκεντρο τη διευκόλυνση της εισόδου στην αγορά εργασίας των νέων οι οποίοι δεν σπουδάζουν, δεν εκπαιδεύονται ή δεν εργάζονται, το πρόγραμμα θα τους προσφέρει μια επαγγελματική διέξοδο εντός ενός τετραμήνου από την αποφοίτησή τους ή την απόλυσή τους (στην περίπτωση που εργάζονται).
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να μην υπάρχει απόφοιτος χωρίς να του προσφέρεται μια πρώτη επαγγελματική εμπειρία, είτε αυτή αφορά μαθητεία και κατάρτιση, είτε πρακτική άσκηση ή ακόμη και θέση εργασίας. Ειδικά για την ομάδα νέων ηλικίας 15 έως 19 ετών, που είναι οικονομικά ανενεργοί και μη αναζητούντες εργασία, θα εφαρμοστεί η λεγόμενη «Πρώιμη Παρέμβαση» η οποία θα προσφέρει χιλιάδες ευκαιρίες μαθητείας και κατάρτισης, ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες ανεργίας, όταν αυτή η ομάδα φτάσει στις ηλικίες 20 έως 24 ετών.
Η μαθητεία θα πραγματοποιείται σε επιχειρήσεις των δήμων αλλά και του ιδιωτικού τομέα.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το πρόγραμμα θα «τρέξει» μέσω ΟΑΕΔ, ενώ αρμόδιος εθνικός φορέας είναι η Διεύθυνση Απασχόλησης του υπουργείου Εργασίας. Οι τελικές λεπτομέρειές του θα ανακοινωθούν από τις ηγεσίες των υπουργείων Εργασίας και Παιδείας αμέσως μετά τις γιορτές, ενώ διακριτό ρόλο θα έχει και η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.

Νέα «Επιταγή Εισόδου»
Ο δεύτερος άξονας του προγράμματος θα επιδοτεί την ανάληψη επιχειρηματικής δράσης από τους νέους, ενώ ειδικής βαρύτητας θεωρείται ο τρίτος άξονας που αφορά στην απασχόληση 75.000 ανέργων νέων έως και 29 ετών στον ιδιωτικό τομέα, μέσω πρακτικής άσκησης.

Η νέα «Επιταγή Εισόδου στην αγορά Εργασίας» (σε συνέχεια εκείνης του 2013), θα προκηρυχθεί το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2014 με αυξημένο αριθμό δικαιούχων (75.000 άτομα) και μεγαλύτερες αμοιβές για τους νέους (3.700 ευρώ, από 2.700 ευρώ που ίσχυε στο φετινό πρόγραμμα).
Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι νέοι άνεργοι ηλικίας έως 29 ετών, στους οποίους θα παρέχεται κατάρτιση, πρακτική άσκηση και εργασία σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα (μεταποίηση, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τουρισμός, ναυτιλία κλπ.). Η «Επιταγή» ύψους 1.100 ευρώ, αντιστοιχεί στη λήψη υπηρεσιών κατάρτισης (θεωρία και πρακτική) και συμβουλευτικής καθοδήγησης και υποστήριξης, των ωφελουμένων από τους παρόχους κατάρτισης.
Το ποσό αυτό θα ανέλθει στα 1.400 ευρώ στην περίπτωση μετατροπής της πρακτικής άσκησης του καταρτιζόμενου σε σύμβαση εργασίας, της οποίας η διάρκεια δεν θα είναι μικρότερη των έξι μηνών.
Σε 160,24 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το καταρχήν ποσό που αντιστοιχεί για τη στήριξη της απασχόλησης των νέων στην Ελλάδα τη διετία 2014- 2015, από τα κονδύλια της «Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων».
Τα χρήματα θα διατεθούν σε προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης και μαθητείας σε όλες τις ελληνικές περιφέρειες, πλην των Ιονίων Νησιών, όπου η ανεργία των νέων ξεπερνά το 25%.

(Πηγή: Έθνος)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...