Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Αντίστροφή μέτρηση για τις νέες επιταγές εισόδου στην αγορά εργασίας

Αντίστροφή μέτρηση για τις νέες επιταγές εισόδου στην αγορά εργασίας
Προσωρινή απασχόληση σε 50.000 ανέργους δίνει το νέο πρόγραμμα Voucher, το οποίο θα υλοποιηθεί άμεσα από το υπουργείο Εργασίας.


Ηδη ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την έγκριση του προγράμματος και σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι τις 15 Ιουλίου αναμένεται η προκήρυξή του. Ωστόσο, οι αρμόδιοι φορείς βρίσκονται σε διαβούλευση προκειμένου να οριστικοποιήσουν του κλάδους (θεματικές ενότητες) αλλά και το ακριβές ποσό της επιταγής.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η συνολική αμοιβή για την κάθε θέση αναμένεται και πάλι να διαμορφωθεί στα 2.500 ευρώ κατά μέσο όρο ανά εργαζόμενο, με προοπτικές να επιδοτηθούν στη συνέχεια οι εταιρείες του ιδιωτικού τομέα ώστε οι προσωρινές θέσεις απασχόλησης να γίνουν μόνιμες.

Οι άνεργοι νέοι, οι οποίοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, θα προέρχονται από την ηλικιακή ομάδα 18 έως 29 ετών και από τις εκπαιδευτικές βαθμίδες Γυμνάσιο / Λύκειο / ΙΕΚ καθώς και ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Μερικές θεματικές ενότητες που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνονται στο νέο πρόγραμμα είναι: Αγροτικά, Οικονομία-Διοίκηση, Παιδαγωγικά, Περιβάλλον, Ενέργεια, Μεταποίηση-Εμπόριο, Πολιτισμός-Αθλητισμός-Επικοινωνίες, Τεχνικά-Μεταφορές, Υγεία-Πρόνοια-Κοινωνική Φροντίδα.

Η δράση θα περιλαμβάνει:
• Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 80 ωρών σε οριζόντιες και εξειδικευμένες δεξιότητες

• Πρακτική άσκηση των ωφελουμένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας διάρκειας 500 ωρών, η οποία δεν θα υπερβαίνει τους 5 μήνες και θα υποστηρίζεται από τον επόπτη πρακτικής που θα ορίσει ο πάροχος κατάρτισης.

• Υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης και καθοδήγησης που παρέχονται στον ωφελούμενο από τον πάροχο κατάρτισης πριν και κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης και αφορούν α) στη διάγνωση και κατάλληλη σύζευξη των εκπαιδευτικών αναγκών / δεξιοτήτων των καταρτιζομένων με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, β) στη τοποθέτηση, παρακολούθηση και εποπτεία του ωφελουμένου από τον πάροχο κατάρτισης στην επιχείρηση πρακτικής άσκησης, μέσω του επόπτη Πρακτικής και γ) σε επιπρόσθετες υπηρεσίες για τη μετατροπή της πρακτικής άσκησης του καταρτιζόμενου σε σύμβαση εργασίας και την τοποθέτησή του στην επιχείρηση πρακτικής.

Το εκπαιδευτικό επίδομα περιλαμβάνει το επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και το επίδομα πρακτικής άσκησης. Το εκπαιδευτικό επίδομα ανέρχεται σε:

α) 2.700€ (συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων) για την ομάδα ωφελουμένων «άνεργοι νέοι ηλικίας μέχρι 29 ετών που είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίων /ΤΕΙ», εκ των οποίων 400€ αντιστοιχούν στο επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και 2.300€ στο επίδομα πρακτικής άσκησης,

β) 2.400€ (συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων) για την ομάδα ωφελουμένων «άνεργοι νέοι ηλικίας από 18 μέχρι 29 ετών που είναι απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», εκ των οποίων 400€ αντιστοιχούν στο επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και 2.000€ στο επίδομα πρακτικής άσκησης.

Αιτήσεις
Αμέσως μετά την προκήρυξη του προγράμματος οι ενδιαφερόμενοι, που καλύπτουν τις προϋποθέσεις, θα πρέπει να εισέλθουν στην ηλεκτρονική σελίδα www.http://voucher.gov.gr, προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους.

Μητρώο δικαιούχων
Οπως και στο πρώτο πρόγραμμα η αρμόδια αρχή ΕΥΕ/ΕΚΤ θα συγκροτήσει ειδικό μητρώο ωφελουμένων. Το Μητρώο θα περιλαμβάνει τους ανέργους οι οποίοι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον και θα επιλεγούν σύμφωνα με τα απαιτούμενα κριτήρια.

Οι άνεργοι που θα εγγραφούν στο Μητρώο Ωφελουμένων, δικαιούνται επιταγής εισόδου στην αγορά εργασίας, η οποία αντιστοιχεί στη λήψη υπηρεσιών κατάρτισης (θεωρία και πρακτική) και συμβουλευτικής καθοδήγησης και υποστήριξης, των ωφελουμένων από τους παρόχους κατάρτισης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...