Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Κοινωνικό Επιχειρείν Πελοποννήσου»

Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Κοινωνικό Επιχειρείν Πελοποννήσου»
Με πρωτοβουλία των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών του κοινωνικού επιχειρείν της Πελοποννήσου, ιδρύθηκε στην Κόρινθο την Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014, η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (ΑΣΚΕΠ).
Όμιλος για την ΟΥΝΕΣΚΟ Πειραιώς και Νήσων,
Απία Φύση,
Δρόμοι της Ελιάς,
Ένωση Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορινθίας,
Εύξεινη Πόλη,
ΚΟΙΝΣΕΠ «Λογής Καλούδια»,
Λακωνική Βιοενεργειακή ΑΕ,
Ολυμπιακή Εκπαιδευτική ΕΠΕ,
Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Αρκαδίας,
Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αρκαδίας
Το εταιρικό σχήμα που προέκυψε, δίνει προτεραιότητα στην αξιοποίηση του ανενεργού ανθρώπινου δυναμικού και των υλικών πόρων προς την κατεύθυνση της τοπικής ανάπτυξης και των νέων θέσεων εργασίας. Φιλοδοξεί μέσω του προγράμματος «Περιφερειακοί μηχανισμοί στήριξης της κοινωνικής οικονομίας» να αποτελέσει τον προπομπό της θεσμικής οργάνωσης από τα κάτω, ώστε οι πόροι που θα διατεθούν μελλοντικά να στοχεύσουν προς τις κοινωνικές επιχειρήσεις, να επιβραβεύσουν την κοινωνική καινοτομία και να μην εκφυλιστούν σε ακόμη μια εισοδηματική παροχή, που αναπαράγει την κοινωνική αδράνεια. Με αυτές τις σκέψεις ξεκινάμε να δημιουργήσουμε ένα άρτιο σχήμα, στο οποίο συμμετέχουν συλλογικές οργανώσεις και κοινωνικές επιχειρήσεις και στηρίζεται από τους μεγάλους δήμους της Πελοποννήσου, εκπαιδευτικούς και συνδικαλιστικούς φορείς.
Τα προγράμματα κοινωνικής οικονομίας συνήθως παγιδεύονται μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και αφήνουν στην άκρη τον ενεργό ρόλο των οργανωμένων δυνάμεων της κοινωνίας των πολιτών, που όμως, είναι οι μόνες που μπορούν να δημιουργήσουν κοινωνικό κεφάλαιο και συνεργατική κουλτούρα επιτυγχάνοντας το μέγιστο κοινωνικό αποτέλεσμα.
Βασικός στόχος της Σύμπραξης είναι η ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας στην Πελοπόννησο με τη δημιουργία συμβουλευτικών υπηρεσιών προς ανέργους από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και εγκατάσταση θερμοκοιτίδας σε κάθε περιφερειακή ενότητα για την φιλοξενία και την υποστήριξη των κοινωνικών επιχειρήσεων.
Η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (ΑΣΚΕΠ) προέκυψε μέσα από συνεχή διαβούλευση των φορέων που δραστηριοποιούνται στην κοινωνική οικονομία της Πελοποννήσου εδώ και αρκετά χρόνια. Η διαβούλευση «από τα κάτω προς τα πάνω» και η δημοσιότητα είναι άλλωστε προϋπόθεση για την δημιουργία του εταιρικού σχήματος που θα στηρίξει τον Μηχανισμό Κοινωνικής Οικονομίας στην Πελοπόννησο. Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται με την συνεργασία και άλλων πολλών φορέων της κοινωνίας των πολιτών οι οποίοι, αν και δεν πληρούν τα αυστηρά κριτήρια της σχετικής πρόσκλησης για να είναι εταίροι της σύμπραξης, ωστόσο αποτελούν σημαντικό κοινωνικό κεφάλαιο, χωρίς την ενεργό υποστήριξη του οποίου, δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική οικονομία, ούτε νέες θέσεις εργασίας και παραγωγή τοπικού εισοδήματος στην Πελοπόννησο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...