Menu
RSS
Σάββατο, 30/05/2020
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
komis490 1972018

ΟΑΕΔ: Τα 5 «ανοιχτά» προγράμματα για 19.360 ανέργους

ΟΑΕΔ: Τα 5 «ανοιχτά» προγράμματα για 19.360 ανέργους
Εργασία σε 19.360 ανέργους αλλά και σύνταξη για 100 ασφαλισμένους που δεν συμπληρώνουν τον απαιτούμενο αριθμό ημερομισθίων για να υποβάλουν τις αιτήσεις συνταξιοδότησης προσφέρουνπέντε προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ επειδή οι αιτήσεις που υπέβαλαν οι επιχειρήσεις, οι τοπικοί φορείς, αλλά και οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι δεν κάλυψαν το συνολικό αριθμό των προσφερομένων θέσεων!

Τα προγράμματα αυτά απευθύνονται σε όλους ανεξαιρέτως τους ανέργους και μάλιστα έχουν «ρήτρες» εγγυημένης απασχόλησης ως και 4 χρόνια.

Η ανταπόκριση όμως που εκδηλώθηκε σε αυτά, τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τοπικούς φορείς, είναι περιορισμένη, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή, και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ να βρίσκονται κενές 19.360 θέσεις για εργασία και άλλες 100 για απασχόληση με πληρωμένα «ένσημα» όσων είναι πλησίον της σύνταξης.

Συνολικά, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, 19.460 άνεργοι αλλά και εκατοντάδες επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από τα πέντε προγράμματα του ΟΑΕΔ που είναι ανοιχτά για την υποβολή αιτήσεων και με εγκεκριμένη χρηματοδότηση!

Το στοιχείο, δε, που καθιστά αυτά τα προγράμματα πιο αποδοτικά από όσα εφαρμόζονται για την τόνωση της απασχόλησης είναι ότι απευθύνονται σε όλη την γκάμα των επιχειρήσεων, δηλαδή και σε μεγάλες αλλά κυρίως σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ιδίως αυτές των «μικρών» τοπικών κοινωνιών, όπου είναι πιο εύκολο να «περπατήσουν» καθώς οι άνεργοι μπορούν να «κινητοποιήσουν» τους εργοδότες για να τους απασχολήσουν με αμοιβαία οφέλη. Οι μεν επιχειρήσεις θα λάβουν επιδότηση και μάλιστα σημαντικά αυξημένη από τον ΟΑΕΔ, ενώ οι άνεργοι θα ενταχθούν στο παραγωγικό δυναμικό και θα αποτελούν ενεργά μέλη της κοινωνίας.
Μάλιστα, ο μισθός για τα εν λόγω προγράμματα βάσει του οποίου καταβάλλεται και η επιδότηση παραμένει στα 751,39 ευρώ, έπειτα από σχετική τροποποίηση.

Ποια είναι τα 5 «ανοιχτά» προγράμματα του ΟΑΕΔ που έχουν κενές θέσεις

Τα 5 ανοιχτά προγράμματα του ΟΑΕΔ που μπορούν να απορροφήσουν 19.360 ανέργους είναι:

1. Πρόγραμμα «Επιταγή επανένταξης» στην αγορά εργασίας, με τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε οικονομική ενίσχυση για την εργασία 10.000 επιδοτούμενων ανέργων. Στόχος του προγράμματος είναι η πρόσληψη από επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα επιδοτούμενων ανέργων δικαιούχων «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας», προκειμένου να επανενταχθούν ταχύτερα στην αγορά εργασίας.
* Δικαιούχοι: επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα
* Ωφελούμενοι: 10.000 επιδοτούμενοι άνεργοι δικαιούχοι της επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας
* Κενές 9.000 θέσεις
* Ποσό επιχορήγησης: Μέχρι το ανώτατο ποσό του επιδόματος ανεργίας για τους πρώτους μήνες (μέχρι τη λήξη του επιδόματος) και το 90% των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) μέχρι το ποσό (του μισθού) των 751,39 ευρώ
* Διάρκεια 24 μήνες συν 12 μήνες δέσμευση, δηλαδή ο εργοδότης που θα πάρει την επιδότηση αναλαμβάνει την υποχρέωση να απασχολήσει τους ανέργους για ένα έτος μετά τη λήξη του προγράμματος. Η συνολική διάρκεια δηλαδή φτάνει τα 3 χρόνια.

2. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ωφελουμένων των δράσεων «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας ΤοπΣΑ» και «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες ΤοπΕΚΟ». Το ποσό επιχορήγησης στον εργοδότη καλύπτει τμήμα του μισθολογικού κόστους.

* Δικαιούχοι: Επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που ασκούν οικονομική δραστηριότητα.
* Ωφελούμενοι: 10.000 εγγεγραμμένοι άνεργοι που διαθέτουν βεβαίωση συμμετοχής σε πρόγραμμα ΤοπΣΑΤοπΕΚΟ από την αρμόδια Αναπτυξιακή Σύμπραξη (ΑΣ).
* Κενές θέσεις: 9.500
* Ποσό επιχορήγησης 15 ευρώ την ημέρα για συμμετέχοντες κάτω των 25 ετών και 18 ευρώ την ημέρα για τους συμμετέχοντες άνω των 25 ετών (μέχρι 25 ημερομίσθια)
* Διάρκεια: 4 μήνες συνολικά

3. Πρόγραμμα ειδικό τριετές ενίσχυσης εργοδοτών με επιχορήγηση που αντιστοιχεί στο ύψος των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 2.300 ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ), απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, αποφυλακισμένων, νεαρών παραβατικών ατόμων ή νεαρών ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο και πρόγραμμα επιχορήγησης 50 θέσεων εργονομικής διευθέτησης του χώρου εργασίας για άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ).
* Δικαιούχοι: Επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες που ασκούν οικονομική δραστηριότητα
* Ωφελούμενοι: 2.300 εγγεγραμμένοι άνεργοι ΑμεΑ, αποφυλακισμένοι, απεξαρτημένοι
* Κενές 800 θέσεις
* Ποσό επιχορήγησης: Στο ύψος των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων που αντιστοιχούν μέχρι το ποσό (του μισθού) των 751,39 ευρώ
* Διάρκεια: Τρία χρόνια επιχορήγηση συν ένα ένα χρόνο δέσμευση, δηλαδή απασχόληση συνολικά για 4 χρόνια!

4. Πρόγραμμα Επιχορήγησης 800 Νέων ελευθέρων επαγγελματιών
ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ), απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες και αποφυλακισμένων ατόμων και Πρόγραμμα Επιχορήγησης 50 θέσεων εργονομικής διευθέτησης του χώρου εργασίας για Ατομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ).
* Ωφελούμενοι: Εγγεγραμμένοι άνεργοι ΑμεΑ, αποφυλακισμένοι, απεξαρτημένοι.
* Κενές 60 θέσεις.

* Ποσό επιχορήγησης: 28.000 εϋρώ (προκαταβολή 7.000 ευρώ και 3.500 ευρώ ανά εξάμηνο)
* Διάρκεια: Τρία χρόνια

5. Πρόγραμμα επιχορήγησης ιδιωτικών επιχειρήσεων για την απασχόληση 2.500 ανέργων που βρίσκονται στο στάδιο πλησίον της σύνταξης (ΛΑΕΚ 1).
* Δικαιούχοι: Επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που ασκούν οικονομική δραστηριότητα
* Ωφελούμενοι: 2.500 άνεργοι πλησίον της θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος (πρέπει είτε να απέχουν πέντε έτη από τη συμπλήρωση του ηλικιακού ορίου για πλήρη σύνταξη είτε να τους υπολείπονται μέχρι 1.500 ένσημα). Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν τόσο οι άνεργοι που έχουν συμπληρώσει τις 4.500 ημέρες, αλλά δεν έχουν το όριο ηλικίας των 67 ετών, όσο και άνεργοι οι οποίοι δεν έχουν τις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης (4.500 ημέρες) και πλησιάζουν στα 67 για να πάρουν σύνταξη.
* Κενές 100 θέσεις
* Ποσό επιχορήγησης: 1115 ευρώ την ημέρα (προσαύξηση ανά έτος απασχόλησης του ωφελουμένου).

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...