Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Πού υπάρχουν ευκαιρίες για εργασία στην Ελλάδα

Πού υπάρχουν ευκαιρίες για εργασία στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα του Workmonitor της Randstad Hellas, το 40% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι εργοδότες στην Ελλάδα έχουν αυξημένες ανάγκες για STEM προφίλ(δηλαδή προφίλ που ανήκουν στον κλάδο της επιστήμης, της τεχνολογίας, του engineering και των μαθηματικών), πράγμα που συμφωνεί με το αποτέλεσμα σε παγκόσμιο επίπεδο (42%).


Το 77% των ερωτηθέντων τόνισε ότι στην Ελλάδα περισσότεροι φοιτητές θα πρέπει να εστιάσουν στο να ακολουθήσουν καριέρα σε έναν από τους παρακάτω κλάδους, αυτόν της επιστήμης, της τεχνολογίας, του engineering ή των μαθηματικών. Επίσης, το 71% δήλωσε ότι ο εργοδότης τους θα πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων. Το 68% των ερωτηθέντων συμφώνησε ότι αν ήταν τώρα 18 ετών, θα επέλεγαν να σπουδάσουν σε ένα από τα προαναφερθέντα πεδία ενώ το 78% δήλωσε ότι θα επέλεγε ένα πεδίο σπουδών που άπτεται της ψηφιακής τεχνολογίας/διαδίκτυο.

Περισσότεροι φοιτητές θα πρέπει να εστιάσουν στο να ακολουθήσουν μια καριέρα στον κλάδο της επιστήμης, της τεχνολογίας, του engineering ή των μαθηματικών,

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η έρευνα Workmonitor αποκάλυψε ότι η ανεύρεση ταλέντων αποτελεί ακόμη ζήτημα για τους εργοδότες. Το 57% των ερωτηθέντων παγκοσμίως πιστεύει ότι ο εργοδότης τους αντιμετωπίζει δυσκολία στην ανεύρεση του ιδανικού ταλέντου σήμερα. Στην Ελλάδα, ωστόσο, μόλις το 44% δήλωσε ότι ο εργοδότης τους αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 57% αναμένει ότι η ανεύρεση του ιδανικού ταλέντου στο μέλλον θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, ενώ μόλις το 40% αναμένει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα.

Όσον αφορά στην ψηφιοποίηση στην εργασία, το 78% των συμμετεχόντων στην έρευνα, σε παγκόσμιο επίπεδο, δήλωσε ότι είναι επαρκώς εξοπλισμένο για να αντιμετωπίσει αυτή την τάση, πράγμα που συμφωνεί με τη γνώμη των Ελλήνων συμμετεχόντων, οι οποίοι έδωσαν την ίδια απάντηση σε ποσοστό 77%. Τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκόσμια, το 31% των συμμετεχόντων αναμένει ότι η εργασία τους θα αυτοματοποιηθεί μέσα στα επόμενα 5 με 10 χρόνια.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εργαζόμενοι είναι σχετικά θετικοί για το 2016. Το 58%, παγκοσμίως, πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα τους θα βελτιωθεί το 2016, πράγμα που συμφωνεί με την άποψη που επικρατούσε πέρυσι. Οι εργαζόμενοι στη Ελλάδα, ωστόσο, έχουν διαφορετική άποψη. Μόλις το 19% των ερωτηθέντων σε τοπικό επίπεδο πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα θα βελτιωθεί μέσα στο 2016. Όσον αφορά στους εργαζομένους των ευρωπαϊκών χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα, οι Ισπανοί (88%) και οι Πορτογάλοι (87%) είναι οι περισσότερο θετικοί, με τους εργαζομένους στην Ελλάδα (19%) να εμφανίζονται ως οι λιγότερο θετικοί.

Παγκοσμίως, το 53% δήλωσε ότι ο εργοδότης τους απέδωσε καλύτερα οικονομικά μέσα στο 2015 απ' ό,τι το 2014. Μερικές από τις χώρες στην Ευρώπη που συμφώνησαν ότι ο εργοδότης τους απέδωσε καλύτερα το 2015 από το 2014 συμπεριλαμβάνουν την Ισπανία (71%), την Ολλανδία (68%), την Τσεχία (67%), τη Γερμανία (63%) και την Πορτογαλία (63%). Από την άλλη, μόνο το 38% των συμμετεχόντων στην Ελλάδα συμφώνησε με την άποψη αυτή. Ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο το 71% συμφώνησε ότι ο εργοδότης τους θα αποδώσει καλύτερα οικονομικά το 2016 από ό,τι απέδωσε το 2015, στην Ελλάδα μόλις το 37% των συμμετεχόντων συμφώνησε με την άπoψη αυτή. Για μια ακόμη φορά, οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην έρευνα από ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πορτογαλία (92%), η Ισπανία (85%) και η Ιταλία (75%) εμφανίζονται περισσότερο θετικοί ότι ο εργοδότης τους θα αποδώσει καλύτερα μέσα στο 2016 απ' ό,τι το 2015.

Όσον αφορά στην αύξηση μισθών, σε παγκόσμιο επίπεδο, το 51% αναμένει αύξηση μισθού στο τέλος του 2015. Όσον αφορά στους εργαζόμενους που συμμετείχαν στην έρευνα από τις ευρωπαϊκές χώρες, οι χώρες με τις μεγαλύτερες προσδοκίες είναι η Πορτογαλία (69%), η Ισπανία (60%), το Ηνωμένο Βασίλειο (56%) και η Πολωνία (52%). Για μια ακόμη φορά, στο άλλο άκρο της κλίμακας βρίσκεται η Ελλάδα, με μόλις το 18% να αναμένει να λάβει αύξηση αποδοχών στο τέλος του χρόνου. Όσον αφορά στο ετήσιο χρηματικό bonus για τη χρονιά 2015, σε παγκόσμιο επίπεδο, το 48% αναμένει να το λάβει. Στην Ευρώπη, οι χώρες με τις μεγαλύτερες προσδοκίες είναι η Πορτογαλία (59%), η Ισπανία (57%), η Πολωνία (56%) και η Γερμανία (50%). Στην Ελλάδα, μόλις το 38% αναμένει να λάβει ετήσιο χρηματικό bonus.

Στην ερώτηση πόσο πιθανή θεωρείτε την απώλεια εργασίας σας ή τη μη ανανέωση του συμβολαίου σας μέσα σε διάστημα 6 μηνών, το 39% των ερωτηθέντων απάντησε ότι είναι πολύ πιθανό. Το ποσοστό αυτό, ενώ αποτελεί μείωση της τάξης του 1% από το τρίτο τρίμηνο του 2015, συνεχίζει να είναι σημαντικό. Όσον αφορά τους Έλληνες ερωτηθέντες που συμμετείχαν στην έρευνα, οι γυναίκες έχουν το υψηλότερο ποσοστό φόβου απώλειας εργασίας (43%), ενώ όσον αφορά στους άνδρες το ποσοστό αγγίζει το 34%. Η ηλικιακή ομάδα με το υψηλότερο ποσοστό, όσον αφορά τον φόβο απόλυσης είναι αυτή των 18-24 ετών, με ποσοστό που αγγίζει το 47%.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η εργασιακή ικανοποίηση στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 9% από το προηγούμενο τρίμηνο, φτάνοντας το 58%. Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στο ηλικιακό γκρουπ 55-67 (84%) εμφανίζονται, σύμφωνα με την έρευνα, ως οι πιο ικανοποιημένοι ενώ οι γυναίκες εμφανίζονται πιο ικανοποιημένες από τους άνδρες με ποσοστό 67% έναντι 55% των ανδρών.

Στην ερώτηση κατά πόσο αναζητάτε νέα εργασία, για το τέταρτο τρίμηνο του 2015, το 38% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα επιβεβαίωσε ότι αναζητά νέα θέση εργασίας, ενώ κατά το τρίτο τρίμηνο το ποσοστό αυτό ήταν 33%. Το υψηλότερο ποσοστό, από τους ανθρώπους που αναζητούν νέες θέσεις εργασίας, ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 35-44, με ποσοστό 46%, ενώ ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 35-44 με ποσοστό 39%. Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, το 40% των ανδρών δήλωσε ότι βρίσκεται σε αναζήτηση εργασίας ενώ όσον αφορά στις γυναίκες το ποσοστό αυτό άγγιξε το 38%.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...