Menu
RSS
Τετάρτη, 24/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

«Επίδομα εργασίας» για 10.000 ανέργους!

«Επίδομα εργασίας» για 10.000 ανέργους!


Κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων Ελλάδος, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και τα προεδρεία των ΓΕΣΕΒΕ και ΕΣΕΕ, με κεντρικό θέμα την ενίσχυση της απασχόλησης στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. συζητήθηκε και η δυνατότητα προώθησης προγράμματος για 10.000 άνεργους διάρκειας 12 μηνών, σύμφωνα με το οποίο το επίδομα ανεργίας να μετατρέπεται σε επίδομα εργασίας, με την επιχείρηση να καλύπτει το υπόλοιπο ποσό ώστε ο ωφελούμενος να λαμβάνει τουλάχιστον τον κατώτατο μισθό.

Στην πράξη, ο άνεργος, εφόσον το επιθυμεί και αυτό αποτελεί βασική προϋπόθεση του προγράμματος, θα μετατρέπει το επίδομα ανεργίας που θα λαμβάνει από τον ΟΑΕΔ σε επίδομα απασχόλησης το οποίο θα συμπληρώνεται από τον εργοδότη.

Η διάρκεια του προγράμματος ενδέχεται να φτάσει τους 12 μήνες, με τον ΟΑΕΔ να καλύπτει το επιπλέον ποσό στην περίπτωση που η επιδότηση ανεργίας διαρκεί λιγότερο.

«Εκπτώσεις» γίνονται και όσον αφορά στις υποχρεώσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Αναλυτικά, βάση του σχεδιασμού, η υποχρέωση των επιχειρήσεων να μην έχουν προχωρήσει σε απολύσεις περιορίζεται από 6 σε 3 μήνες πριν την έναρξη του προγράμματος.

Αντίστοιχα ο εργοδότης θα υποχρεούται να διατηρήσει στην εργασία τον ωφελούμενο για τρεις μόνο μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος. Αν και το πρόγραμμα χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από εθνικούς πόρους, το Υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να το συζητήσει με τους εκπροσώπους των δανειστών, προκειμένου να υπάρξει θετική απόφαση.

Την ιδιαίτερη σημασία μιας τέτοιας συνάντησης για το μείζον πρόβλημα της ενίσχυσης απασχόλησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, επισήμανε εξερχόμενος από τη συνάντηση ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν και νέες συναντήσεις, προκειμένου να προωθηθούν ενεργητικά μέτρα προώθησης της απασχόλησης και όχι παθητικά μέτρα επιδότησης της ανεργίας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...