Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

ΟΑΕΔ: Πέντε νέα προγράμματα για 80.000 ανέργους!

ΟΑΕΔ: Πέντε νέα προγράμματα για 80.000 ανέργους!
Προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, νέας θέσης απασχόλησης η επιχειρηματικότητας για σχεδόν 80.000 ανέργους αναμένεται να τρέξουν εντός του 2016.
Πρόκειται για 5 νέα ή και παλαιά προγράμματα που επανασχεδιάστηκαν από τον ΟΑΕΔ προκειμένου να γίνουν ελκυστικότερα για τις επιχειρήσεις, να αντιστοιχίζουν τις ανάγκες της αγοράς με τα πραγματικά προσόντα των ανέργων αλλά και να στηρίξουν ιδιαίτερα ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι νέοι, οι μακροχρόνια άνεργοι και οι άνεργοι άνω των 50 ετών. Επίσης, το υπουργείο Εργασίας αναμένεται έως το τέλος Οκτωβρίου να προχωρήσει στην πρόσκληση για την πρόσληψη 23.000 μακροχρόνια ανέργων, στο πλαίσιο της νέας φάσης του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, προκειμένου οι άνεργοι να τοποθετηθούν στις θέσεις τους εντός Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με την διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη σε συνθήκες μεγάλης στενότητας ευκαιριών απασχόλησης, η έλλειψη εργασιακής εμπειρίας καθιστά τους νέους πολύ ευάλωτους στην αποθάρρυνση και την περιθωριοποίηση σε περίπτωση μακροχρόνιας ανεργίας. Όμως, όπως ξεκαθαρίζει, η εργασιακή εμπειρία αποτελεί το πρώτο βήμα της εργασιακής ένταξης, που οφείλει να εκβάλλει σε κανονική απασχόληση συναφή με το επίπεδο εκπαίδευσης και το αντικείμενο σπουδών των νέων. Παράλληλα βέβαια, τα προγράμματα οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τους και τις πραγματικές ανάγκες αλλά και δυνατότητες των επιχειρήσεων, υπό το βάρος της 6ετούς οικονομικής κρίσης.
Για το λόγο αυτό, για παράδειγμα τα δύο προγράμματα που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, και αφορούν 13.000 νέους για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε αφενός να υπάρχει στενή σύνδεση των σπουδών και των δεξιοτήτων των νέων ανέργων με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, ενώ για πρώτη φορά συνδέονται άμεσα με δύο άλλα προγράμματα, που θα ακολουθήσουν και θα αφορούν την 8μηνη απασχόληση των καταρτισμένων πλέον ανέργων, στις ίδιες ή σε άλλες επιχειρήσεις.
Ήδη, το πρώτο πρόγραμμα για τους 3.000 νέους 25-29 ετών, αποφοίτους δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καλύφθηκε μέσα σε λίγες μόνο ώρες από την έναρξή του, ενώ εντός των επόμενων λίγων ημερών εκτιμάται ότι θα κλείσει και το αντίστοιχο πρόγραμμα για 10.000 νέους ηλικίας 18-24 ετών, που παραμένουν εκτός αγοράς εργασίας, εκπαίδευσης ή κατάρτισης και αναμένεται να κλείσει και το δεύτερο για 10.000 νέους ηλικίας.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η κ. Καραμεσίνη, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν γίνεται πρόσκληση προς τους ανέργους, αλλά βάσει του μητρώου του ΟΑΕΔ, ο Εργασιακός Σύμβουλος του Οργανισμού καλεί στο τηλέφωνο τον άνεργο για να του προτείνει μια θέση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, σε αντικείμενο συναφές με τις σπουδές του. Στη δεύτερη φάση του προγράμματος, ο άνεργος - ωφελούμενος θα είναι αυτός που θα επιλέγει, την επιχείρηση στην οποία θα κληθεί πλέον, να εργαστεί για τουλάχιστον 8 μήνες.
Επιχορήγηση επιχειρήσεων
Εντός του επόμενου μήνα αναμένεται να "σπάσει" και να επαναπροκυρηχθεί ένα από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ που παρ' ότι έχει ανοίξει από τον Μάρτιο του 2016, έχει πολύ μικρή συμμετοχή. Πρόκειται για το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ατόμων που βρίσκονται σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση, ηλικίας άνω των 50 ετών, στο οποίο τουλάχιστον οι 12.000 θέσεις παραμένουν κενές. Σύμφωνα με τη διοικήτρια του Οργανισμού, για ένα μέρος του προγράμματος θα επιδιωχθεί η συμμετοχή μεγάλων επιχειρήσεων στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (συζητήσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης) ενώ για το υπόλοιπο, θα αλλάξουν οι προϋποθέσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων, προκειμένου να αρθούν τα όποια αντικίνητρα υπό τις σημερινές δύσκολες συνθήκες.
Αναλυτικά, οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν θα πρέπει 3 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης συμμετοχής (αντί για 6 στο αρχικό πρόγραμμα) να μην έχουν μειώσει το προσωπικό τους μέσα από καταγγελία σύμβασης, ενώ μετά τους 12 μήνες (όχι 24) της επιδότησης θα έχουν υποχρέωση διατήρησης του ωφελούμενου, για μόνο 3 μήνες (όχι 12).
Αντίστοιχες αλλαγές έγιναν και στο πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας που έχει καταστεί ανενεργό αφού από το 2011 έως σήμερα έχει πολύ λίγες συμμετοχές. Τροποποιημένο, κατά την λογική και του προηγούμενου και σε συνεργασία με τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες αναμένεται να υλοποιηθεί για 10.000 άνεργους, που θα "ανταλλάξουν", εφόσον το επιθυμούν, το επίδομα ανεργία τους με επιδότηση της εργασίας τους για 12 μήνες.
Αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να ανακοινωθεί πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας 30 – 49 ετών. Οι επιχειρήσεις θα αναζητήσουν των άνεργο ηλεκτρονικά στο μητρώο του ΟΑΕΔ, έχοντας συνολικά δυνατότητα έως και 10 επιλογών.
Μέχρι το τέλος του έτους, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους αναμένεται η προκήρυξη ενός ακόμη καινοτόμου προγράμματος, προώθησης της επιχειρηματικότητας των νέων, για περίπου 10.000 ωφελούμενους ηλικίας 18 - 29 ετών, στους οποίους κατά τις διάφορες φάσης έως την έγκριση και τη χρηματοδότηση του επιχειρηματικού σχεδίου, θα παρέχεται υποστήριξη των νέων και συμβουλευτική τόσο από τους ειδικούς επιστήμονες του ΟΑΕΔ, όσο και από τους φορείς των κοινωνικών εταίρων.
Τέλος, στα σκαριά βρίσκονται, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους τους οποίους η διοίκηση του Οργανισμού φιλοδοξεί να εντάξει ενεργά και καθοριστικά στη διαδικασία εξεύρεσης διεξόδου των ανέργων προς την επιχειρηματικότητα, δύο νέα προγράμματα που αναμένεται να "τρέξουν" κατά τους πρώτους μήνες του 2017, που αφορούν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και επαγγελματικό αναπροσανατολισμό, σε άνεργους που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες (πχ απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άνεργοι που προέρχονται από επαγγέλματα που φθίνουν).

1 σχόλιο

  • Κατια
    Κατια Δευτέρα, 05 Σεπτεμβρίου 2016 16:54 Σύνδεσμος σχολίου

    Κοινωφελης εργασια προσληψεις μεσω ΟΑΕΔ για θεσεις στις Περειφερειες της χωρας προκειτε να προκυρηχθουν ή πλεον το προγραμμα γινεται μονο για τους δημους της χωρας? Καποια υπευθυνη απαντηση παρακαλω.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...