Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Πάσχα μοναδικό σε Λεωνίδιο και Τυρό!

Πάσχα μοναδικό σε Λεωνίδιο και Τυρό!

Στο Λεωνίδιο, το Μεγάλο Σάββατο η Ακολουθία της Αναστάσεως αρχίζει την 11.00 ώρα. Το μεσονύκτιο σε όλους τους Ιερούς Ναούς θα γίνει η τελετή της Αναστάσεως στην ύπαιθρο κατά Ενορία, θα καούν αφανοί και θα ανυψωθούν τα Α Ε Ρ Ο Σ Τ Α Τ Α την 12η νυκτερινή ακριβώς. Θα επακολουθήσει η λειτουργία της Αναστάσεως.

p>Κ Υ Ρ Ι Α Κ Η ΤΟ Υ Π Α Σ Χ Α

Την 11.00 ώρα θα λειτουργήσει η ψησταριά του Δήμου στον κήπο του Δημαρχείου, όπου θα προσφερθούν οβελίας, κόκκινα αυγά και κουλουράκια στους επισκέπτες και τους δημότες.

Το απόγευμα και ώρα 19.00 μ.μ. στην Πλατεία 25ης Μαρτίου θα γίνει η Τελετή της Αγάπης και θα επακολουθήσει χορός με Τζουμπελούδες και Φουστανελάδες.

Από την Μ. Δευτέρα μέχρι την Ανάσταση απαγορεύεται η ανύψωση αεροστάτων, η ρίψη βεγγαλικών, κροτίδων και πάσης φύσεως πυροτεχνημάτων.-

Ο μεγάλος έλληνας [μικρασιάτης] επιφυλλιδογράφος και θεατρικός συγγραφέας, λάτρης του Λεωνιδίου και ιδιαιτέρως της συνοικίας του Κοιλάσσου, Δημήτρης Ψαθάς έγραφε:

…Καρναβάλι στη Πάτρα και Πάσχα μόνο στο Λεωνίδιο.
Στο Λεωνίδιο – πρωτεύουσα της Επαρχίας Κυνουρίας από το 1845 και δώδεκα μόλις μίλια από τις Σπέτσες- αναβιώνει ένα από τα μοναδικά και πλέον φαντασμαγορικά αναστάσιμα έθιμα της Ελλάδος.

Η περίοδος της Λαμπρής στο Λεωνίδιο, όπως σ΄όλο τον ορθόδοξο κόσμο, ξεκινάει από τους Α΄ Χαιρετισμούς και τελειώνει με την γιορτή της Αγάπης το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα.

Η νύκτα της Αναστάσεως στο Λεωνίδιον είναι η νύκτα των αεροστάτων. Με το Χριστός Ανέστη από τις πέντε ενορίες παίρνουν φωτιά οι κολλημάρες των αεροστάτων, οι ποτισμένες με λάδι και πετρέλαιο, πληρούν με ζεστό αέρα – που είναι ελαφρότερος – τα αερόστατα και με ένα τεχνικό στρίψιμο τα ωθούν προς τα πάνω απελευθερώνοντάς τα, αυτά ανεβαίνουν στα μεσούρανα και για 30-40 λεπτά κατακλύζουν τον ουρανό, προσθέτοντας 500-600 αστέρια σ΄αυτά της ανοιξιάτικης γλυκιάς αναστάσιμης νύκτας ώσπου να χαθούν στη Γαλιώρα, στη θάλασσα, ή στο δασάκι του μπάρμπα -Σαράντου του Κόκκινου στους Τρείς Μύλους.

Το θέαμα είναι μοναδικό όταν καίγεται κάποιο αερόστατο από υπερβολικά μεγάλη κολλημάρα, ή από πολύ πετρέλαιο, ή ακόμη από τα σύρματα της ΔΕΗ, η αγωνία κορυφώνεται διότι οι ανταγωνιστές των άλλων ενοριών κρατούν λογαριασμό αποτυχιών για να ακολουθήσουν τα πειράγματα το πρωϊ της Κυριακής του Πάσχα στη ψησταριά του Δήμου.

 

ΠΑΣΧΑ ΣΤΟΝ ΤΥΡΟ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ «ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΕ ΝΑ ΜΟΛΕΤΕ» (=ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΝΑ ΕΡΘΕΤΕ)

 

Iδανική είναι η εποχή για να επισκεφθείτε τον Τυρό και την ευρύτερη περιοχή του, κατά τη διάρκεια του Πάσχα, σ’ αυτό τον χαρισματικό τόπο, όπου αναβιώνουν πολλά όμορφα έθιμα, με την άψογη συνεργασία της Δημοτικής Ενότητας Τυρού, των Πολιτιστικών Συλλόγων και μεγάλου αριθμού εθελοντών.

Το αποκορύφωμα των εορταστικών εκδηλώσεων είναι η νύχτα της Ανάστασης: Με την αναφώνηση από τους ιερείς από τους δύο ενορίτες ιερείς του «Χριστός Ανέστη», ανάβει από τον «μπουρλοτιέρη και ο «αφανός», ο οποίος πριν λίγο έλαβε το «Αγιον Φως». που είναι τοποθετημένος στην πλωτή εξέδρα, στην είσοδο του λιμανιού, και μαζί με τα βεγγαλικά προσφέρεται ένα υπερθέαμα. Ένα έθιμο που ξεκίνησε από την εποχή της Τουρκοκρατίας, αναβίωσε και συνεχίζεται στις μέρες μας.

Οι Πασχαλινές εορτές ολοκληρώνονται το απόγευμα της Κυριακής με την ακολουθία της «Αγάπης» στην πλατεία του Αγίου Νικολάου, στον Ι.Ν. της Αγίας Μαρίνας. Ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου στη Τσακώνικη διάλεκτο από τον π. Μιχάλη, στην Ελληνική από τον π. Νικόλαο και ακολουθεί λαμπριάτικο γλέντι με παραδοσιακούς χορούς από το τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου ΑΠΟΛΛΩΝ, τρατάρισμα με δίπλες & αμυγδαλωτά, παράλληλα, στο μπουφέ σερβίρεται οβελίας με κρασάκι, ενώ αναπτύσσεται λαϊκός χορός και διασκέδαση.

Πρόγραμμα ακολουθιών της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας.

Ενορία Τιμίου Προδρόμου Τυρού.

Μ. Σαββάτο πρωί: Αγ. Μαρίνα 7:00 π.μ.

Μ. Σαββάτο βράδυ: Αγ. Μαρίνα 11:15 μ.μ.

Μ. Σαββάτο Ανάσταση: Αγ. Μαρίνα 12:00 μ.μ.

 

Εκκλησιαστικό Πρόγραμμα Μ. Εβδομάδας της Ενορίας Αγ. Κων/νου και Ελένης της Τ.Κ. Σαπ/κων της Δ.Ε. Τυρού του Δήμου Νότιας Κυνουρίας.

Μ. Σάββατο: Αγ. Σωτήρας – Λειτουργία 6:30 π.μ.

Μ. Σάββατο: Ανάσταση – Αγ. Κων/νος 9:00μ.μ. Αγ. Σωτήρας 12:00 μ.μ.

Κυριακή της Αγάπης: 8:00μ.μ στην κεντρική Πλατεία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...