Menu
RSS
Τετάρτη, 24/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

"Δεν θα γίνουμε σκλάβοι" φώναξαν εργαζόμενοι στην Τρίπολη (εικόνες - βίντεο)

"Δεν θα γίνουμε σκλάβοι" φώναξαν εργαζόμενοι στην Τρίπολη (εικόνες - βίντεο)

Απεργιακή συγκέντρωση σωματείων του νομού έγινε το πρωί της Πέμπτης (6/5/2021) στην πλατεία Πετρινού. Οι εργαζόμενοι κρατούσαν πανό που έγραφαν "δεν θα γίνουμε σκλάβοι", ενώ μετά τις ομιλίες, ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης.

Αρχικά, ο Ανδρέας Γιαννόπουλος κάλεσε τους εργαζόμενους στο Δημόσιο «να γυρίσουν την πλάτη στον κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό στο Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ που παρά τις οχλήσεις μας δεν πήρε κανένα μέτρο, ούτε καν συνεδρίασε, για να οργανωθεί και να πετύχει η απεργία που είχε προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, καθώς και εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις (Ομοσπονδίες, Εργατικά κέντρα και πρωτοβάθμια σωματεία) για της 6 Μάη. Αντίθετα, με τη συμμετοχή του προέδρου στην κατάθεση στεφανιού στο μνημείο των εκτελεσμένων της πρωτομαγιάς του ‘44, στήριξε την απόφαση του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας που υιοθέτησε την κυβερνητική απόφαση για γιορτασμό στις 4 του Μάη, με τις ψήφους των Παρατάξεων ΔΑΚΕ (ΝΔ) και Ενωτική Κίνηση (ΣΥΡΙΖΑ), δημιουργώντας ένα 5ήμερο αργίας. Στήριξε την κατεύθυνση της ξεπουλημένης ΓΣΕΕ για γιορτασμό με απλή κατάθεση στεφάνων χωρίς να κουνηθεί φύλλο σε χώρους εργασίας στηρίζοντας ουσιαστικά την πολιτική της κυβέρνησης».

Ο Παναγιώτης Καστανός εκ μέρους του παραρτήματος Αρκαδίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛ.ΤΑ. ανέφερε… «Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τους αγώνες των εργατών  για την υγεία, την εργασία την πρόοδο και την ευημερία, για την δικαιοσύνη και την ειρήνη […] Και οι συνταξιούχοι θα είμαστε πανταχού παρόντες και τα πάντα πληρόντες. Κάνουν μεγάλο λάθος όσοι νομίζουν ότι έχουν τις τύχες μας στα χέρια τους, θα μας βρίσκουν πάντα στους αγώνες, πάντα στους δρόμους διεκδικώντας όλα τα δικαιώματά μας […] Είμαστε εδώ για να πούμε κάτω τα χέρια από τα εργατικά δικαιώματα, κάτω τα χέρια από το οκτάωρο, κάτω τα χέρια από τη ζωή μας».

Ο Κουλουράς Χρήστος, Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στην ενέργεια νομών Πελοποννήσου, αναφέρθηκε στην σημασία της Πρωτομαγιάς ενώ συνέχισε μιλώντας για την πίεση που έχει ασκηθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξαιτίας της πανδημίας. «Στον κλάδο της ενέργειας που εργαζόμαστε, η τεράστια κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων είναι αποτέλεσμα των άθλιων συνθηκών εργασίας μας, των άθλιων μισθών μας, της εντατικοποίησης της εργασίας, της μη τήρησης των μέτρων ασφαλείας». Ταυτόχρονα μίλησε για τα εργατικά ατυχήματα- «εργατικές δολοφονίες» που έλαβαν χώρα τον τελευταίο μήνα αλλά και για «απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ […] Μας αντιμετωπίζουν σαν αναλώσιμους δούλους». Ο κύριος Κουλουράς έκανε λόγο και για τις επιπτώσεις που έχει στην ευρύτερη περιοχή η απολιγνιτοποίηση ενώ συμπλήρωσε λέγοντας ότι η ενέργεια θεωρείται πλέον είδος πολυτελείας για τα λαϊκά στρώματα.

Η Παναγιώτα Πανούση, Πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στις εμπορικές επιχειρήσεις και υπηρεσίες στα καταστήματα και Α.Ε νομού Αρκαδίας, μίλησε για «ασίγαστη πάλη ανάμεσα στους εργαζομένους και το κεφάλαιο»  αλλά και για πενθήμερη αργία ενώ επέρριψε και ευθύνες στους ιθύνοντες για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, ιδίως του νομού μας. «Η Κυβέρνηση κηρύσσει πόλεμο στην εργατική τάξη», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Πανούση ενώ προσέθεσε επιχειρήματα σχετικά με τη σημαντικότητα της τήρησης και διατήρησης του οκτάωρου. «Το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος δεν είναι ούτε πρόοδος ούτε νεοφιλελεύθερη θέση. Είναι κανόνας της αντεργατικής πολιτικής» ανέφερε η κυρία Πανούση στη συνέχεια, ενώ χαρακτήρισε ως ανέκδοτο το δεκάωρο εργασίας. Έκλεισε το λόγο της παραθέτοντας τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων στο εργασιακό τους περιβάλλον.

Β.Γ.

2 σχόλια

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 06 Μαϊος 2021 19:10 Σύνδεσμος σχολίου

    Κι εγώ θυμάμαι όταν με έβαζε η μάνα μου να κάνω καμιά δουλειά πόσο έκραζα

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 06 Μαϊος 2021 13:52 Σύνδεσμος σχολίου

    ανδρεα οι υπολοιποι που ειναι;;;;;κοιμοντουσαν;;;;;; τα πουλακια μου

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...