Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Η Γορτυνία αξίζει περισσότερα και χρειάζεται συνεννόηση και συνεργασία για να πάει μπροστά!

Η Γορτυνία αξίζει περισσότερα και χρειάζεται
συνεννόηση και συνεργασία για να πάει μπροστά!

Πραγματοποιήθηκε στη Δημητσάνα, Πρωτεύουσα του Δήμου Γορτυνίας, τη Δευτέρα του Πάσχα, μια λιτή ημερίδα, με κύριο θέμα της την παρουσίαση της πρότασης της Δημοτικής Κίνησης η Δική μας Αγαπημένη Γορτυνία για την ανάγκη δημιουργίας ενός πλειοψηφικού σχήματος που θα οδηγήσει την Γορτυνία στην Ανάπτυξη και την Προκοπή παρουσία αρκετών Γορτυνίων. Ο επικεφαλής της κίνησης Δρ. Μιλτιάδης Δ. Λύτρας παρουσίασε τους βασικούς άξονες αυτής της πρότασης-πλατφόρμας συνεργασίας με την παρότρυνση να αποτελέσουν αυτές οι αρχές την απαρχή μιας σύγκλισης πολλών ετερόκλητων δυνάμεων για το καλό της Γορτυνίας:

1.       Την ομόνοια και σύμπνοια όλων των Γορτυνίων πέρα από ιδεολογικές περιχαρακώσεις. Η Γορτυνία και τα προβλήματα της μας ενώνει όλους.
2.       Την Πλήρη Διαφάνεια των αποφάσεων της διοίκησης σε όλα τα στάδια 
3.       Την πλήρη αξιοποίηση των άξιων Γορτυνίων χωρίς αποκλεισμούς 
4.       Την υιοθέτηση ενός συμμετοχικού μοντέλου διοίκησης που δε θα μοιάζει καθόλου με το ισχύον συγκεντρωτικό και αναποτελεσματικό μοντέλο που έχει υιοθετήσει η τρέχουσα Δημοτική Αρχή
5.       Την υποστήριξη του Δήμου στους Γορτυνίους  με πολύπλευρες δράσεις στην καθημερινότητα, την υγεία, τις υπηρεσίες, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την οικονομία και την κοινωνική πρόνοια
6.       Την προτίμηση των Γορτυνίων επαγγελματιών και επιστημόνων σε όλες τις δράσεις του Δήμου Γορτυνίας. Ως έμπρακτη ένδειξη υποστήριξης στο έργο τους. Αδιανόητη η σπατάλη του Γορτυνιακού προϋπολογισμού σε μελέτες που συντάσσονται από άγνωστα μελετητικά γραφεία ή γραφεία μαγαζάκια 
7.       Την υποστήριξη του έργου των Τοπικών Προέδρων και των τοπικών κοινοτήτων έτσι ώστε να επιλύονται άμεσα τα καθημερινά προβλήματα
8.       Την συστηματική ενδυνάμωση του προσωπικού και των στελεχών του Δήμου, ώστε να αναβαθμιστεί ουσιαστικά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών
9.       Την υιοθέτηση των καινοτόμων τεχνολογιών σε μια σειρά από δράσεις
10.   Τον τακτικό απολογισμό και τον διαρκή έλεγχο όλων των πεπραγμένων του Δημοτικού Συμβουλίου και ειδικά της Δημοτικής Αρχής.

Οι παρευρισκόμενοι συζήτησαν τα προβλήματα της Γορτυνίας σε όλο τους το εύρος, κατέθεσαν τις απόψεις τους και συμφώνησαν όλοι πως είναι ανάγκη για μια μεγαλύτερη συνεννόηση και συνεργασία για να πάει η Γορτυνία μπροστά.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΓΟΡΤΥΝΙΑ, καθηγητής Μίλτος Λύτρας (βλέπε σχετικό βίντεο) έθεσε το γενικό πλαίσιο της διαβούλευσης: Μόνο η σύμπνοια και η από κοινού συνεργατική δουλειά πολλών ανθρώπων, θα οδηγήσει την Γορτυνία σε μια καλύτερη προοπτική από την δυσοίωνη πρόβλεψη για το μέλλον της. Αιτιολόγησε τη σκληρή κριτική του στα πεπραγμένα της Δημοτικής αρχής, τονίζοντας πως επι προσωπικου δεν έχει κανένα πρόβλημα με το Δήμαρχο, αλλά έχει ουσιαστικό πρόβλημα με τις επιλογές, τη στρατηγική του, και τη συστηματική του απέχθεια στο να τοποθετηθεί επί της κριτικής. Στηλίτευσε την βιομηχανία μελετών επί υψηλή αμοιβή σε συνήθεις υπόπτους π.χ. Αναπτυξιακή Πάρνωνα, κάλεσε το δήμαρχο να στελεχώσει με Γορτυνίους ένα in-house στο δήμο μελετητικό γραφείο και κατέθεσε τα πιο χαρακτηριστικά σημεία των χαμηλών επιδόσεων της δημοτικής αρχής στα ακόλουθα:

·         Αδυναμία «υποκίνησης» ακόμα και της δημοτικής του Παράταξης από τον Δήμαρχο

·         Αδυναμία δημιουργίας συνεργιών στην τουριστική προβολή του δήμου

·         Ανεπαρκέστατη στήριξη του έργου των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων

·         Ελλιπή υποστήριξη των μαθητών σε παιδαγωγικά θέματα

·         Ελάχιστη Διαπραγματευτική Ικανότητα

·         Συγκεντρωτικό Μοντέλο Διοίκησης

Ο κ. Λύτρας απάντησε και στην κριτική που γίνεται για την ομολογουμένως και αποδεδειγμένη πανεπιστημιακή του κατάρτιση δηλώνοντας «πως στα σχόλια των κακεντρεχών ότι είμαι γραφικός την καλύτερη απάντηση δίνει το βιογραφικό μου». Επίσης δήλωσε πως αν και στην παρούσα φάση εμφανίζεται ως ο επικεφαλής της κίνησης, η επιτελική ομάδα έχει αποφασίσει πως θα κριθεί εν καιρώ η τελική επιλογή όπως επίσης και η συμπόρευση με άλλες κινήσεις για τη δημιουργία πλειοψηφικού ρεύματος.

Πήραν το λόγο και τοποθετήθηκαν αρκετοί πατριώτες.

 

Μεταξύ αυτών:

Ο τ. Αντιδήμαρχος και νυν Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Γορτυνίας κ. Κυριάκος Τσαφαράς, ο οποίος τόνισε την ανάγκη υιοθέτησης τριών βασικών αρχών για την πρόοδο της Γορτυνίας, στα πλαίσια ενός σχήματος ευρύτερων συνεργασιών. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «Η σύμπνοια μεταξύ των Γορτυνίων» είναι το βασικό ζητούμενο για να ευοδωθούν τα δίκαια αιτήματα του Γορτυνιακού Λαού. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ενός συνεργατικού μοντέλου Διοίκησης στο Δήμο όπου όλοι θα έχουν διακριτό ρόλο και θα εργάζονται ακοπίαστα για τα πολλά προβλήματα του Δήμου. Επεσήμανε επίσης τον αγώνα που έκανε για το ζήτημα των σχολείων εκφράζοντας και την απορία του γιατί δεν υλοποιήθηκε ποτέ η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την διοργάνωση την Μεγάλη Πέμπτη στη Δημητσάνα μαχητικής εκδήλωσης με την παρουσία όλων των κυβερνητικών και περιφερειακών παραγόντων.

Ευχαρίστησε το Μίλτο για την πρωτοβουλία του να ξεκινήσει μια διαδικασία διαβούλευσης και χαιρέτησε τους παρευρισκόμενους με την ευχή να πραγματοποιηθούν πολλές ακόμα τέτοιες εκδήλωσης συνεννόησης και συνεργασίας.

Το λόγο πήρε και το επιτελικό στέλεχος της Κίνησης η Δική μας Αγαπημένη Γορτυνία, κ. Αργύρης Ασημακόπουλος ο οποίος χαιρέτησε τους παρευρισκόμενους κι έθεσε ένα πλαίσιο αρχών για την μελλοντική συνεργασία των ικανών και άξιων της Γορτυνίας για την πρόοδό της. Στην σύντομη ομιλία του τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης όλων των Γορτυνίων και όχι μόνο των κολλητών, στηλίτευσε την αδιαφάνεια σε πολλές από τις λειτουργίες της Δημοτικής αρχής και τόνισε με έμφαση ότι είναι ένας Ανεξάρτητος άνθρωπος με ιστορία και πορεία στο χώρο που όμως για το καλό του τόπου μας στρατεύεται στην Δημοτική Κίνηση με πίστη πως το αποτέλεσμα θα είναι πρώτα από όλα ευεργετικό για την Αγαπημένη μας Γορτυνία. Δήλωσε πως καταθέτει την κομματική του ταυτότητα και πως θα αγωνιστεί όπως όλα τα μέλη της κίνησης για μια ανεξάρτητη, μαχητική αρχή που θα έχει σαν συνεκτικό της δεσμό τον αγώνα για την επίλυση των πολλών προβλημάτων της Γορτυνίας. Στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην συστηματική αδιαφορία του Δήμου Γορτυνίας και της ηγεσίας του καθώς και για την επιδεικτική υπεροψία των δημοτικών αρχόντων σε απλά πράγματα. Στη δική του πρόταση που παρουσίασε συνοπτικά τόνισε με έμφαση την ανάγκη να στηριχτούν οι ηλικιωμένοι άνθρωποι, οι μη έχοντες και οι επαγγελματίες. Τόνισε επίσης πως αν πορευτούν μαζί άνθρωποι με εμπειρία και νέοι άνθρωποι το αποτέλεσμα θα είναι χρήσιμο για τον τόπο μας. Ευχαρίστησε το Μίλτο για την ιδέα της εκδήλωσης, τόνισε την ανάγκη να επαναληφτεί και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «Αγαπητέ Μίλτο, όπως χαρακτηριστικά επονόμασες την κίνηση σου, Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΓΟΡΤΥΝΙΑ – ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΤΗΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ, εγώ είμαι από τους πρώτους επιβάτες του με πίστη στην επιτυχία του εγχειρήματος».

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε και τοποθετήθηκε ο Χαράλαμπος Μπαξεβάνος, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Γορτυνίας και τ. υποψήφιος Δήμαρχος Δημητσάνας. Με μεστό λόγο και κριτική άποψη κατέθεσε τις ιδέες τους και τις προτάσεις του. Ζήτησε πάνω και πρώτα από όλα να ασχοληθούν όλοι με τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Γορτυνίας, και όπως τόνισε αυτά είναι πάρα πολλά και αποτελούν τροχοπέδη για όποια αναπτυξιακή πρωτοβουλία. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «για μένα η καθημερινότητα είναι το πρώτο, η ανάπτυξη είναι τρίτο». Στη συνέχεια ζήτησε από το Μίλτο Λύτρα να μη χαϊδεύει αυτιά με αφορμή τη δήλωση του Μίλτου για το θετικό έργο του Χριστόπουλου στην Ηραία και επίσης του ζήτησε να δίνει το παρόν στα Δημοτικά Συμβούλια του Δήμου Γορτυνίας, καθώς έτσι έχουν να κερδίσουν πολλά και ο ίδιος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Αναφέρθηκε διεξοδικά και στο θέμα του κλεισίματος των σχολείων, τονίζοντας και αποδίδοντας μερίδια ευθύνης σε όλους, απευθύνθηκε και στον Κυριάκο Τσαφαρά στο σημείο αυτό, ο οποίος παρέθεσε το δικό του Αντίλογο. Ο Χαράλαμπος Μπαξεβάνος έκλεισε χαιρετίζοντας τους παρευρισκόμενους και δηλώνοντας πως τέτοιου είδους εκδηλώσεις πρέπει να ανακοινώνονται έγκαιρα και να παρίστανται πατριώτες καθώς είναι στη θετική κατεύθυνση.

Στην εκδήλωση τοποθετήθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος της Παράταξης Παρασκευόπουλου, Κώστας Αλβενιώτης, ο οποίος τοποθετήθηκε συνολικά για μια σειρά από θέματα. Καταρχήν συμφώνησε με πολλές από τις θέσεις του Μίλτου Λύτρα και δήλωσε πως απλά διαφωνεί στην θέση του Μίλτου πως θα έπρεπε στο παρελθόν να αγωνιστούν οι Γορτύνιοι για δύο Δήμους στη Γορτυνία και όχι για έναν. Ο ίδιος δήλωσε πως είναι θετικό που έγινε ένας Δήμος, αρκεί να τηρηθεί η λογική του Καλλικράτη. Απάντησε στα σχόλια παρευρισκομένων πως η αντιπολίτευση στο Δήμο Γορτυνίας είναι απούσα, δηλώνοντας πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει απλά κάποιο Γορτύνιοι, δε θέλουν  να τα ακούν. Αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία του Παρασκευόπουλου για την ίδρυση της ΡΟΔΟΝ ΑΕ και δήλωσε πως ήδη έχουν φυτευτεί 20 χιλιάδες ροδιές. Μια μικρή ένταση δημιουργήθηκε όταν ζητήθηκε η θέση της Παράταξης Παρασκευόπουλου για τα σχολεία της Δημητσάνας, δηλώνοντας πως η πρώτη θέση ήταν να δοθεί παράταση 2 χρόνια στη λειτουργία στα σχολεία καις τη συνέχεια να δημιουργηθεί σχολείο στον καμπέα. Επίσης υπεραμύνθηκε της στρατηγικής της παράταξης του Παρασκευά Παρασκευόπουλου στο Δημοτικό συμβούλιο αν και κάποιοι παρευρισκόμενοι είχαν αντίθετη άποψη.

Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δημητσάνας, Χρήστος Ραδαίος, τοποθετήθηκε επίσης, μιλώντας για το αναπτυξιακό έλλειμμα της δημοτικής αρχής, την απουσία της από τα καθημερινά προβλήματα και τις αλλοπρόσαλλες επιλογές της. Μίλησε επίσης και για την προσπάθεια του να κρατηθούν τα σχολεία ανοικτά, που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «πιστεύει ακόμα πως μπορεί να λειτουργήσουν». Ο Μίλτος Λύτρας, εξήρε το ρόλο του Χρήστου Ραδαίου, επαινώντας και την επαγγελματική του Δραστηριότητα, μέσα από την πασίγνωστη Ταβέρνα του, που δίνει ζωή στη Δημητσάνα και είναι ένα παράδειγμα για το πώς μπορεί να τονωθεί η ζωή στη Γορτυνία, με την επάνοδο στον τόπο τους νέων επαγγελματιών που μέσα από ευνοϊκά κίνητρα μπορούν να ζήσουν και να προκόψουν στον τόπο τους.

Ένα από τα σημαντικότερα πορίσματα της διαβούλευσης είναι η ανάγκη σύσσωμοι οι Γορτύνιοι να διεκδικήσουν περισσότερα για τον τόπο τους. Στα πλαίσια αυτής της απόφασης, οι παρευρισκόμενοι αποφάσισαν, με δεδομένη την ανεπαρκή στρατηγική για το θέμα του κλεισίματος των σχολείων να εντατικοποιήσουν τον αγώνα τους στο επόμενο διάστημα για την ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΛΑΓΚΑΔΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΣΑΝΑΣ.  Από την διαβούλευση επίσης έγινε σαφές ότι το έδαφος για την ευρύτερη συνεργασία υγιών γορτυνιακών δυνάμεων είναι όχι μόνο εφικτή αλλά σχεδόν και αποφασισμένη από πολλούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες. Το ερώτημα γιατί δεν πραγματοποιήθηκε τελικά η με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γορτυνίας εκδήλωση για το θέμα των σχολείων την Μ. Πέμπτη στη Δημητσάνα, περιμένει απάντηση από το Δήμαρχο. Επειδή όμως μάλλον δεν θα υπάρξει απάντηση σύντομα θα υπάρξει ανακοίνωση για ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ.

Video:  http://www.youtube.com/watch?v=wD_utLrFJb4&feature=share

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...