Menu
RSS
Κυριακή, 28/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Πρόταση για ανακήρυξη ως τοπικής εορτής της ημέρας απελευθέρωση της Τρίπολης από την ναζιστική κατοχή

Πρόταση για ανακήρυξη ως τοπικής εορτής της ημέρας απελευθέρωση της Τρίπολης από την ναζιστική κατοχή

           Τρίπολη Ιανουάριος 2023

                                                Προς

                                                τον κ. Δήμαρχο Τρίπολης

                                                την κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου

ΑΙΤΗΣΗ

Θέμα : Ανακήρυξη ως τοπικής εορτής της ημέρας απελευθέρωση της πόλης από την ναζιστική κατοχή και ανάδειξη των μνημείων αυτής της περιόδου.

Η Τρίπολη και η Αρκαδία είχαν σημαντική συμβολή στον αντιφασιστικό αγώνα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Στα μέτωπα της Αλβανίας, του Ρούπελ και στη μάχη της Κρήτης έπεσαν περισσότεροι από 600 Αρκάδες. Στην κατοχή χιλιάδες πατριώτες φυλακίσθηκαν στους τόπους κράτησης της Τρίπολης (ποινικές φυλακές, σφαγεία, υπόγεια Δικαστικού Μεγάρου, κρατητήρια των σταθμών χωροφυλακής, κ.α). Περισσότεροι από 400 εκτελέσθηκαν στα όρια της πόλης (πάνω από 350 στο ρέμα του Αγιο-Νικόλα, 40 την πρωτομαγιά του 1944 στον Αγιο-Θανάση, 10 στην οδό Ταξιαρχών, κ.α). Περισσότεροι από 500 κρατούμενοι των φυλακών Τρίπολης οδηγήθηκαν σε τόπους εκτέλεσης στη γύρω περιοχή (118 και 43 στο Μονοδέντρι, 50 στην Ανδρίτσα, 212 στην Παλιόχουνη, 27 στο Αλεποχώρι, 21 στην Ψηλή Βρύση, 23 στην Αλέα, κ.α.).

Στην Τρίπολη την 25η Μαρτίου του 1943 έγινε μεγάλη αντικατοχική διαδήλωση της νεολαίας στην Πλατεία Άρεως με πρωτοβουλία της ΕΠΟΝ, όπου ο Μίκης Θεοδωράκης και η Ελένη Μπακογιάννη μεταξύ άλλων, στεφάνωσαν το ηρώο των αρχιερέων και προκρίτων του ΄21. Τον Ιούλιο του 1943 με απόφαση του ΕΑΜ οργανώθηκε διαδήλωση για την αποτροπή της επέκτασης της Βουλγάρικης ζώνης κατοχής στη Μακεδονία.

Η απελευθέρωση της Τρίπολης την 1η Οκτώβρη 1944 αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της πόλης, όχι μόνο γιατί έγινε σχεδόν αναίμακτα αλλά και για την μεγάλη συγκέντρωση με συμμετοχή χιλιάδων κατοίκων στην Πλατεία Άρεως όπου χαιρέτησαν ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, εκπρόσωπος της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ο Άρης Βελουχιώτης καπετάνιος του ΕΛΑΣ, ο Μητροπολίτης Ηλείας Αντώνιος επικεφαλής του ΕΑΜ Πελοποννήσου, κ.α.

Την ιστορική μνήμη των αγώνων της πόλης κατά του φασισμού και του ναζισμού πρέπει να αναγνωρίσει και να τιμήσει με συγκεκριμένες ενέργειες ο Δήμος Τρίπολης.

Εμείς που υπογράφουμε την αίτηση, ζητάμε να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο το προτεινόμενο θέμα και

  1. Να καθιερωθεί η 1η Οκτώβρη τοπική εορτή, ανάλογη των καθιερωμένων σε πολλές πόλεις της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, κ.α.).
  2. Να χαρακτηρισθεί η Τρίπολη μαρτυρική πόλη, με αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών, κατόπιν απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης.
  3. Να ζητηθεί η παραχώρηση στον Δήμο Τρίπολης όλων των αιθουσών των υπογείων του Δικαστικού Μεγάρου από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και να προχωρήσει η μελέτη συντήρησης και αποκατάστασής τους, παράλληλα με την ολοκλήρωση των ανάλογων εργασιών που εκτελούνται σε δύο από αυτές.
  4. Να γίνει μελέτη για την σύνδεση με πεζόδρομο των μνημείων της περιόδου αυτής από τον Αγιο-Νικόλα στο Μνημείο των πεσόντων 1940-1941 στο στρατόπεδο Κολοκοτρώνη έως και τον Αγιο-Θανάση.

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                Τρίπολη 11 Απριλίου 2023

                                                            Προς

                                                            τον κ. Δήμαρχο Τρίπολης

                                                            την κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου

                                                            Κοινοποίηση στις δημοτικές παρατάξεις

Σας υποβάλλουμε αίτηση – υπόμνημα εκατόν εβδομήντα πολιτών του Δήμου Τρίπολης με την οποία ζητούμε να συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης οι αναγκαίες ενέργειες ώστε να ανακηρυχθεί ως τοπική εορτή και ημέρα μνήμης η 1η Οκτώβρη, ημέρα απελευθέρωσης της πόλης από την ναζιστική κατοχή, να χαρακτηρισθεί η Τρίπολη μαρτυρική πόλη και να αναδειχθούν με συγκεκριμένες παρεμβάσεις τα μνημεία αυτής της περιόδου.

                                                       Παναγιώτης Βέμμος

Κώστας Ζαχαριάς

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...