Menu
RSS
Τρίτη, 14/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Τρίπολη | Συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια της προτομής του αδικοχαμένου Μάριου - Μιχαήλ Τουρούτσικα (εικόνες - βίντεο)

Τρίπολη | Συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια της προτομής του αδικοχαμένου Μάριου - Μιχαήλ Τουρούτσικα (εικόνες - βίντεο)

Την Κυριακή 10/12 έγινε στην Τρίπολη η τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του υποσμηναγού Μάριου - Μιχαήλ Τουρούτσικα, που έχασε την ζωή του εν ώρα καθήκοντος. Πλήθος κόσμου - ανάμεσα τους εκπρόσωποι της Πολιτείας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ενόπλων δυνάμεων - βρέθηκε στην τελετή προς τιμήν αυτού του Έλληνα αεροπόρου, στον οποίο απενεμήθηκε ο βαθμός του Αντιπτέραρχου για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στην πατρίδα.

Αρχικά τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, ενώ ακολούθησαν ομιλίες.

Διαβάστε παρακάτω τι ανέφεραν μεταξύ άλλων όσοι ανέβηκαν στο βήμα:

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ.Παναγιώτης Νίκας:

"Αξιοσέβαστοι γονείς του αξέχαστου ιπταμένου Μάριου - Τουρούτσικα που έπεσε υπερ πατρίδος, όλοι κατανοούμε ότι ανεβαίνετε έναν Γολγοθά και θα τον ανεβαίνετε για πολλά χρόνια. Να γνωρίζετε όμως, πως πολλοί άνθρωποι είναι δίπλα σας και σας σκέφτονται και κυρίως όσοι έζησαν για πολλά χρόνια τον Μάριο, ένα παιδί που είχε όλα τα προσόντα. Ο Μάριος δεν είχε έναν θάνατο, που έχουν οι καθημερινοί άνθρωποι. Ο Μάριος έπεσε υπερ πατρίδος! Ο Μάριος έδωσε την ζωή του για όλους μας και γι΄αυτό είναι ένας ήρωας! Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο τον κ.Τζιούμη για την πολύ καλή συνεργασία, που είχαμε για την δημιουργία αυτού του χώρου και τον γλύπτη Τάκη Λαμπρινίδη. Εύχομαι να τον θυμόμαστε πάντα και καλή δύναμη στην οικογένεια του!"

Ο Δήμαρχος Τρίπολης κ.Κώστας Τζιούμης:

"Σήμερα είναι μια ιδιαίτερα ημέρα, μια ημέρα τιμής, όπου η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με τον Δήμο Τρίπολης, ποδίδει την οφειλόμενη τιμή σε ένα παιδί της Τρίπολης, σε έναν ήρωα που έπεσε για την πατρίδα. Σεβαστοί γονείς θα μου επιτρέψετε την συγκίνησ, γιατί τυγχάνει να γνώριζα τον Μάριο από πολύ μικρό παιδί. Η Τοπική κοινωνία και με το μνημείο αυτό αποδίδει τιμή στον Μάριο, αλλά και σε όλα τα παιδιά που έπεσαν την ώρα του καθήκοντος. Όλα αυτά τα παιδιά έπεσαν για όλους εμάς για να μπορούμε εμείς να ζούμε σε μια πατρίδα ελέυθερη και δημοκρατική. Αυτό το γεγονός κάνει τον Μάριο και όλους τους άλλους πεσόντες αθάνατους στην μνήμη μας. Αν μπορεί να παρηγορήσει τον πόνο σας αυτό το μνημείο, περνόντας καθημερινά από εδώ , θα είναι ένα ελάχιστο λιθαράκι της τοπικής κοινωνίας σε ανταπόδοση στα όσα προσέφερε και εμ την θητεία και με τον θάνατο του ο Μάριος Τουρούτσικας. Ο Δήμος δεσμεύεται αυτόν τον χώρο να τον διαμορφώσει σε μια ωραία πλατεία.Συλληπητήρια για άλλη μια φορά".

Ο Διοικητής της 338 Μοίρας (στην οποία άνηκε ο Μάριος - Μιχαήλ Τουρούτσικας) Ανττισμήναρχος κ.Νικόλας Καρράς:

"30 Ιανουαρίου 2023. Μια ημερομηνία που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Μάριος - Μιχαήλ, ένας άνθρωπος σεμνός και σοβαρός, άριστος επαγγελματίας, εξαιρετικός αεροπόρος, ένας υπέροχος φίλος και συνάδελφος, ένας άνθρωπος που τίμησε με άριστο τρόπο την εμπιστοσύνη. που του έδειξε η πολεμική αεροπορία και η πατρίδα. Το υψηλό του φρόνημα, η αίσθηση του καθήκοντος, η αυταπάρνηση και η πίστη στην αποστολή, αποτελούν για όλους μας πολύτιμη παρακαταθήκη. Σήμερα στους δύσκολους καιρούς για την χώρα - και ιδιαίτερα οι νέοι - έχουν την ανάγκη για πρότυπα. Ο Μάριος Μιχαλη αποτελεί πρότυπο ηρωισμού, λεβεντιάς και αυταπάρνησης, γιατί καθόλη την διάκρεια της σταδιοδρομίας του υπηρέτησε αξίες και ιδανικά. Σημασία έχει οι θυσίες των ανθρώπων,  που έπεσαν στο καθήκον να μην πηγαίνουν χαμένες. Σεβαστή οικογένεια υποκλινόμαστε στην μνήμη του εξαίρετου αξιωματικού, του επίλεκτου ιπτάμενου, του ολοκληρωμένου ανθρώπου και τιμάμε την θυσία του. Όλοι εμείς θα τον θυμόμαστε με αγάπη και θα τον κρατήσουμε για πάντας στηις καρδιές μας αθάνατο. Έχουμε ηθική και ενική υποχρέωση να κάνουμε πραγματικότητα όλα αυτά, για τα οποία εκείνος αγωνίστηκε. Η πολεμική αεροπορία ως δεύτερη οικογένεια του Μάριου - Μιχαήλ Τουρούτσικα τιμά την θυσία του"

Η κα.Βίκυ Φλέσσα εκ μέρους της οικογένειας Τουρούτσικα:

"Μάριε - Μιχαήλ σε ευχαριστούμε και σε ευγνωμονούμε, όλες και όλοι γιατι έβαλες την πατρίδα πανω από την ζωή και τα νιάτα σου. Σε ευχαριστούμε γιατί

απο εδώ έτσι όπως είσαι, κοιτάζεις αγέρωχα το μέλλον και το βλεμμα σου δίνει νόημα στις λέξεις αρετή και ανδρεία. Πόσο ανάγκη έχουμε το παράδειγμα σου Μάριε - Μιχαήλ. Κάθε φορά που ακούμε οτι ένας συνομίληκος σου χάνει την ζωή του ή κινδυνεύει η ζωή του, επειδή έχασε μια ομάδα, κάθε φορά που διαβάζουμε, πως ανήλικοι ξυλοκοπούνται έτσι για πλάκα...Μάριε - Μιχαήλ σε χρειαζόμαστε και γι αυτό, δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ! Υποκλινόμαστε στους γονείς σου, που γέννησαν έναν ενάρετο άνθρωπο, έναν ήρωα. Είσαι ο γιος, που θα θέλαμε, να έχουμε όλες οι μανάδες"

Αμέσως μετά έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μάριου - Μιχαήλ Τουρούτσικα, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, τήρηση σιγής ενός λεπτού και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου προσέφερε στην οικογένεια Τουρούτσικα ένα αναμνηστικό δώρο. "Θα είμαστε πάντα δίπλα σας. Δώσατε ότι καλύτερο είχατε, το άνθος για την πατρίδα", σημείωσε ο κ.Νίκας.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών από την 338 Μοίρα πετούσαν πάνω από τον χώρο, όπου βρίσκεται η προτομή.

*Η προτομή - που έχει τοποθετηθεί στην διασταύρωση των οδών Αγίου Κωνσταντίνου και Μίκη Θεοδωράκη - φιλοτεχνήθηκε με δαπάνη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, από τον γλύπτη Παναγιώτη Λαμπρινίδη.

Ο πατέρας του Μάριου - Μιχαή Τουρούτσικα, κ.Κώστας Τουρούτσικας σε δηλώσεις του ανέφερε: "Μεγάλη τιμή για την οικογένεια. Ήταν παιδί της Τρίπολης, γεννημένος εδώ και η πόλη τον τίμησε, όπως έπρεπε. Έπεσε για την πατρίδα και του αξίζει αυτή η τιμή. Δεν θα επουλωθεί ποτέ η πληγή, μέχρι να πεθάνουμε. Ο Μάριος ήταν χαμηλών τόνων παιδι, δεν θα ήθελε τίποτα και αυτό σήμερα δεν θα του άρεσε, αλλά εμείς ήμασταν υποχρεωμένοι να παρευρεθούμε σήμερα εδώ και να ευχαριστήσουμε όλη την πόλη και όσους ήρθαν σήμερα εδώ".

Δείτε βίντεο και φωτογραφικό υλικό:

www.drt915.gr 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...