Menu
RSS
Σάββατο, 27/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ο Βαγγέλης Γούργαρης για τα προβλήματα στις Δημόσιες Δομές Υγείας στο Δήμο Τρίπολης

Ο Βαγγέλης Γούργαρης για τα προβλήματα στις Δημόσιες Δομές Υγείας στο Δήμο Τρίπολης

Οι θέσεις μας στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης στις 27-2-2024 για τα προβλήματα στις Δημόσιες δομές υγείας στο Δήμο Τρίπολης.

Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού με τα συνεχόμενα αντιλαϊκά μέτρα όλων των κυβερνήσεων διαρκώς επιδεινώνεται. Μεγαλώνει η απόσταση ανάμεσα στις λαϊκές ανάγκες και το βαθμό ικανοποίησής τους από τις δημόσιες μονάδες Υγείας. Ακόμη και για την ικανοποίηση και των στοιχειωδών αναγκών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη απαιτείται όλο και μεγαλύτερη επιβάρυνση των ασθενών.

Είναι διαχρονικός στόχος όλων των κυβερνήσεων η ελαχιστοποίηση των δωρεάν παροχών, η μείωση των κρατικών δαπανών και η αύξηση της ατομικής ευθύνης πληρωμών για όλο και μεγαλύτερο μέρος αναγκών.

Η κατάσταση διάλυσης και κατάρρευσης του Ε.Σ.Υ, η ανοιχτή υπονόμευση της λειτουργίας και αποτελεσματικότητας των δημόσιων δομών με το κλείσιμο νοσοκομείων, με τη συρρίκνωση-συγχώνευση ακόμη και κατάργηση ειδικών μονάδων και κλινικών μετέτρεψαν όσους έχουν ανάγκη υγειονομικής περίθαλψης σε πελάτες των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα Υγείας, γιατί ακόμη και οι θεσμοθετημένες παροχές του ΕΟΠΥ δεν μπορούν να ικανοποιηθούν από τις Δημόσιες Μονάδες Υγείας.

Αποδεκατισμένα τα Δημόσια Κέντρα Υγείας από βασικές ιατρικές ειδικότητες και έλλειψη στοιχειώδους  ιατρικού εξοπλισμού. Ελλιπές και γερασμένο  το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Δημόσιων Νοσοκομείων που μετατρέπονται σε επιχειρηματικές μονάδες του Δημοσίου. Οι ελλείψεις μεγαλώνουν αφού δεν αναπληρώνεται το προσωπικό που συνταξιοδοτείται αποχωρεί ή παραιτείται.

Δεν υπάρχει νοσοκομείο σε όλη τη χώρα που δεν στενάζει κάτω από το βάρος αυτών των προβλημάτων αδυνατώντας να παράσχει την αναγκαία περίθαλψη. Τα ραντεβού για εξετάσεις σε δημόσια νοσοκομεία είναι όνειρα θερινής νυκτός. Τα περισσότερα Κέντρα Υγείας δεν έχουν δυνατότητα να κάνουν ούτε μία ακτινογραφία.

Η κυβέρνηση αναγορεύει τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα υγείας ως ενιαίο χώρο και ετοιμάζεται να θεσμοθετήσει την ακόμη μεγαλύτερη υπονόμευση των δημόσιων δομών. Για κλείσιμο και άλλων νοσοκομείων. Για επέκταση των ΣΔΙΤ όπου ανοιχτά πλέον οι ιδιώτες θα χρησιμοποιούν τα δημόσια νοσοκομεία για να κάνουν τις μπίζνες τους. Για επέκταση της ιδιωτικής λειτουργίας μονάδων των νοσοκομείων (χειρουργείων κ.α.), τα απογευματινά πληρωμένα χειρουργεία στη λογική του πλήρωσε για να έχεις.

Από πρόσφατα στοιχεί της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι στο σύνολο δαπανών, στην Υγεία το κράτος συμμετέχει με 30,4% και οι ιδιωτικές δαπάνες 69,6% (άμεσες 37,8% και έμμεσες μέσω οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης 31,8%).

Η επανατοποθέτηση του Άδωνη Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας σηματοδοτεί την κυβερνητική αδίστακτη αποφασιστικότητα να προχωρήσει αυτούς τους σχεδιασμούς.

Ήδη πήραμε μια πρώτη γεύση αυτών που θα ακολουθήσουν.

Με το νέο δελτίο τιμών και τις ανατιμήσεις εκατοντάδων γενόσημων φαρμάκων που επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τις τσέπες των ασθενών για να χρηματοδοτούνται έμμεσα οι φαρμακοβιομηχανίες.  

Με τον τιμοκατάλογο της ντροπής για τα νόμιμα φακελάκια των απογευματινών χειρουργείων.

Μεγάλα και σοβαρά είναι τα προβλήματα και στις Δημόσιες δομές Υγείας στο Δήμο Τρίπολης.

  • Κέντρο Υγείας Τρίπολης.

Δικαιολογεί τον τίτλο του όταν δεν έχει παιδίατρο, γυναικολόγο, καρδιολόγο, νευρολόγο, δεν έχει οφθαλμίατρο αν και διαθέτει έναν πολύ καλό οφθαλμολογικό εξοπλισμό; Δικαιολογεί τον τίτλο του με «μισό παθολόγο» αφού ο μοναδικός παθολόγος το μισό μήνα υπηρετεί σε μονάδα υγείας άλλου νομού;

  • Παναρκαδικό νοσοκομείο.

Από ότι αναφέρουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Παναρκαδικό Νοσοκομείο είναι εξαιρετικά δυσχερής, σε βαθμό που να καθίσταται συχνά επισφαλής η δυνατότητα του νοσοκομείου να εφημερεύει και να αντιμετωπίζει τους ασθενείς με όρους που να ανταποκρίνονται στη σύγχρονη ιατρική, αλλά και στην αξιοπρέπειά τους. Η έλλειψη προσωπικού όλων των βαθμίδων είναι πλέον ασφυκτική:

Το ακτινολογικό υπολειτουργεί σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στις στοιχειώδεις ανάγκες

  • Ακτινογραφίες, αξονικές τομογραφίες και μαστογραφίες γίνονται μόνο σε νοσηλευόμενους και επείγοντα περιστατικά.
  • Ακόμη πιο προβληματική είναι η λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου.
  • Το νευρολογικό τμήμα του Παναρκαδικού καλύπτει τις ανάγκες ολόκληρης της Περιφέρειας Πελοποννήσου (540.000 κάτοικοι) πως να ανταποκριθεί όταν υπολειτουργεί ο μαγνητικός τομογράφος.
  • Είναι αδύνατη η εφημερία στο ακτινολογικό γιατί υπάρχει μόνο ένας γιατρός.
  • Οι γνωμοδοτήσεις των εξετάσεων δεν γίνονται στο Παναρκαδικό και στέλνονται για γνωμοδότηση σε ιδιωτική εταιρεία με υψηλό κόστος.
  • Υπέρηχοι δεν γίνονται γιατί αυτό απαιτεί φυσική παρουσία ακτινολόγου στο μηχάνημα.

Η λειτουργία της Παθολογικής κλινικής και του Παθολογικού ΤΕΠ είναι στα όριά τους. Παραμένουν εδώ και χρόνια 5 ειδικευμένοι Παθολόγοι και ένας από αυτούς είναι σε διαδικασία αποχώρησης. Επί της ουσίας λειτουργούν από το “μεράκι” και την αυτοθυσία των ελάχιστων ειδικευόμενων γιατρών Παθολογικής που έχουν απομείνει μετά από αρκετές παραιτήσεις, οι οποίοι αναγκάζονται να υπερβαίνουν το πλαφόν εφημεριών εδώ και μήνες (το πλαφόν είναι 7 εφημερίες το μήνα και αναγκάζονται σε 9 -10 εφημερίες). Είναι σύνηθες ένας ή δύο γιατροί (ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι) να καλύπτουν τις ανάγκες 50-60 νοσηλευόμενων ασθενών στην Παθολογική Κλινική και ταυτόχρονα τα επείγοντα περιστατικά στο Παθολογικό ΤΕΠ.

Γιατροί παραιτούνται το τελευταίο διάστημα ο ένας μετά τον άλλο, και οι λίστες ειδικότητας παραμένουν κενές, γιατί λίγοι είναι οι νέοι γιατροί που θα έρθουν να εργαστούν σε τέτοιες συνθήκες. Σαν να μην έφτανε αυτό η ΥΠΕ πήρε απόφαση για μεταφορά των Παθολόγων του Νοσοκομείου για κάποιες μέρες στο Νοσοκομείο Σπάρτης, συνεχίζοντας την παράδοση εμβαλωματικών λύσεων σε χρόνια προβλήματα.

Οι βάρδιες των νοσηλευτών στελεχώνονται οριακά σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου. Ο αριθμός σε κάθε βάρδια είναι ο ελάχιστος δυνατός, προσωπικό ασφαλείας δηλαδή. Έχει γίνει κανόνας εδώ και πολλά χρόνια η εξαντλητική «κόντρα βάρδια», δηλαδή βάρδια πρωί και μετά το ίδιο βράδυ.

Είναι απαράδεκτο το 2024 στα επείγοντα του νοσοκομείου “όλοι να αντιμετωπίζουν όλα”. Γιατροί διάφορων ειδικοτήτων εφημερεύουν αντιμετωπίζοντας ότι έρθει ανεξάρτητα της ειδικότητάς τους. Ειδικευόμενος γιατρός γυναικολογίας αντιμετωπίζει ορθοπεδικά περιστατικά, ειδικευόμενος νευρολογίας, καρδιολογικά περιστατικά κλπ.

Αυτή η κατάσταση έχει σοβαρές συνέπειες στους Δημότες μας και ευρύτερα αφού στους ασθενείς παρέχονται όλο και πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας ενώ βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Έχουμε χρέος σαν Δημοτικό Συμβούλιο να πάρουμε άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της πολύ άσχημης κατάστασης.

Εμείς προτείνουμε το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης να στηρίξει τα αιτήματα των υγειονομικών όπως εκφράζονται από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Για σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας. Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση σε Υγεία, Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση. Να πάψουν να λειτουργούν οι δημόσιες μονάδες με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και κλάδων για πλήρη κάλυψη των αναγκών του Παναρκαδικού Νοσοκομείου του Κέντρου Υγείας Τρίπολης και των αγροτικών Ιατρείων. Να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος, κρατική χρηματοδότηση για την απόκτηση του αναγκαίου εξοπλισμού.

Σαν πρώτο βήμα θεωρούμε άμεσα τη σύνταξη υπομνήματος διεκδίκησης του Δήμου Τρίπολης προς το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση, να κοινοποιηθεί στα κοινοβουλευτικά κόμματα, τους Αρκάδες βουλευτές την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τους μαζικούς φορείς και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Παράλληλα ο Δήμος Τρίπολης πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για ευρύτερο συντονισμό κοινωνικών δυνάμεων για αγωνιστική διεκδίκηση της επίλυσης των προβλημάτων στις Δημόσιες Δομές Υγείας στον Δήμο Τρίπολης.

Βαγγέλης Γούργαρης

Δημοτικός Σύμβουλος Τρίπολης

Επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης

1 σχόλιο

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024 07:54 Σύνδεσμος σχολίου

    Κοινώς μπαχαλο
    Έτσι θα είναι αύριο και τα δημόσια πανεπιστημια

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...