Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Θα συνεχιστεί η έρευνα του Σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Ασέα!

Θα συνεχιστεί η έρευνα του Σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου
στην Ασέα!

Το Υπουργείο Πολιτισμού, με απόφασή του, χορήγησε στο Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο άδεια, για το έτος 2012, συνέχισης της επιφανειακής μαγνητομετρικής έρευνας στην Κάτω Πόλη του Παλιόκαστρου Ασέας, Δ. Τρίπολης, Π.Ε. Αρκαδίας υπό τη διεύθυνση της Δρος Jeannette Forsen.

p>Οι εργασίες πεδίου, διάρκειας μιας (1) εβδομάδας, αποσκοπούν στη συνέχιση και ολοκλήρωση επιφανειακής μαγνητομετρικής έρευνας και θα διεξαχθούν την άνοιξη του τρέχοντος έτους με τους εξής όρους:

1. Η έρευνα να πραγματοποιηθεί με την εποπτεία της ΛΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της 25ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, οι οποίες να ενημερωθούν εγκαίρως και εγγράφως για τις ακριβείς ημερομηνίες διεξαγωγής της. Από πλευράς της ΛΘ΄ ΕΠΚΑ τις εργασίες να εποπτεύσει ο αρχαιολόγος κ. Σ. Φριτζίλας.

2. Σε περίπτωση που για τις ανάγκες της έρευνας απαιτηθεί καθαρισμός από πυκνή βλάστηση να εξασφαλιστεί από τον ερευνητικό φορέα η έγκριση της αρμόδιας Δασικής Υπηρεσίας.

3. Ο ερευνητικός φορέας να ενημερώσει εγκαίρως τους τυχόν φερόμενους ιδιοκτήτες της υπό έρευνα έκτασης για τη διέλευση της ερευνητικής ομάδας.

4. Σε περίπτωση εντοπισμού κινητών ευρημάτων αρμοδιότητας ΛΘ΄ ΕΠΚΑ ή 25ης ΕΒΑ να ειδοποιηθεί άμεσα και αναλόγως η αρμόδια Εφορεία.

5. Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών του 2012 να κατατεθεί στις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων, ΛΘ΄ ΕΠΚΑ και 25η ΕΒΑ, πλήρης έκθεση των αποτελεσμάτων με σχεδιαστική και φωτογραφική τεκμηρίωση, καθώς και σύντομη αναφορά στην ελληνική γλώσσα για τα Χρονικά του Αρχαιολογικού Δελτίου.»

Για την Ασέα διαβάζουμε στο cultureportal.uop.gr: «Στην Ασέα υπάρχουν και τα ερείπια της αρχαίας Ασέας. Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ασέας είναι προσβάσιμος από τον οικισμό της Κάτω Ασέας. Η Ασέα αποτέλεσε σημαντική πόλη του αρχαίου κόσμου, που πήρε μέρος στις μάχες των Πλαταιών και Μαντινείας. Η πόλη απέκτησε δικαίωμα κοπής χάλκινων νομισμάτων, γεγονός που αποδεικνύει την σπουδαιότητά της. Οι κάτοικοί επίσης ίδρυσαν τηναρχαια Μεγαλόπολη. Ο επισκέπτης μπορεί να διακρίνει ερείπια από την Ακρόπολη της πόλης καθώς και μέρος των τειχών (από την θέση Παλιόκαστρο). Οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως ενδείξεις κατοίκησης από την προϊστορική κιόλας περίοδο. Σημαντικά ευρήματα από την Αρχαία Ασέα βρίσκονται στα Πελοποννησιακά μουσεία, στο Νομισματικό μουσείο Αθηνών και στο Αρχαιολογικό Πανεπιστημιακό μουσείο του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.»

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...