Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Η μνήμη της Αγίας Πελαγίας στο Πέλαγος Μαντινείας

Η μνήμη της Αγίας Πελαγίας στο Πέλαγος Μαντινείας

Το ιερό Παρεκκλήσιο Αγίας Πελαγίας στο Πέλαγος Μαντινείας πανηγύρισε τη μνήμη της Αγίας Μάρτυρος Πελαγίας, σήμερα 4 Μαϊου 2012. Το Παρεκκλήσιο αυτό (Κοιμητηριακός Ναός της Ενορίας Αγίου Μάρκου Πελάγους) είναι ο μοναδικός Ναός αφιερωμένος στην Αγία Πελαγία στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας.

Την παραμονή της μνήμης της Αγίας, Πέμπτη 3 Μαΐου, τελέστηκε στο ως άνω Παρεκκλήσιο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία και την ημέρα της μνήμης της Αγίας τελέστηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Η Αγία Πελαγία γεννήθηκε στην πόλη Ταρσό της Κιλικίας και έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Διοκλητιανού (284-305 μ.Χ.). Μεγάλωσε σε ειδωλολατρικό περιβάλλον. Όμως, σε νεαρή ηλικία, είδε σε όραμα τον Επίσκοπο της πόλεως Λίνο, ο οποίος βάπτιζε και επέστρεφε πολλούς από τους εθνικούς στην πίστη του Χριστού. Έτσι επιθύμησε να τον δει και αφού ζήτησε άδεια από την μητέρα της με το πρόσχημα ότι θα μεταβεί στην τροφό της, που ζούσε σε άλλη πόλη, προσήλθε στον Επίσκοπο και βαπτίσθηκε. Αφού παρέδωσε τα πολυτελή  ενδύματά της, ντύθηκε με φτωχικά ρούχα και παρουσιάσθηκε στην μητέρα της. Όταν η μητέρα της αντίκρισε την θυγατέρα της με αυτή την ενδυμασία και άκουσε για την μεταστροφή της στον Χριστό, την κατήγγειλε στον υιό του Διοκλτιανού και στην συνέχεια στον ίδιο τον Διοκλητιανό. Ο αυτοκράτορας έδωσε εντολή να πυρώσουν ένα χάλκινο βόδι μέσα στο οποίο έριξαν την Αγία, η οποία βρήκε έτσι μαρτυρικό θάνατο. Η Σύναξη της Αγίας Μάρτυρος Πελαγίας ετελείτο στο Μαρτύριον αυτής κοντά στο ναό του Αγίου Ιερομάρτυρος Κόνωνος.

Απολυτίκιο της Αγίας. Ήχος δ΄. Ταχύ προκατάλαβε.

Λουτρώ του Βαπτίσματος, ενδυσαμένη Χριστόν, αυτόν ωμολόγησας, εν τω σταδίω τρανώς, Σωτήρα και Κύριον. Όθεν καταφλεχθείσα, ανυποίστως το σώμα, ζώσα αυτώ προσήχθης, Πελαγία θυσία, πρεσβεύουσα απαύστως, υπέρ των ψυχών ημών.

+ Ιερεύς Σωτήριος  Αθανασούλιας

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...