Menu
RSS
Κυριακή, 19/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Όλο και λιγότερα Πρωτομαγιάτικα στεφάνια στις πόρτες και στα μπαλκόνια των σπιτιών της Τρίπολης (εικόνες)!

Όλο και λιγότερα Πρωτομαγιάτικα στεφάνια στις πόρτες και στα μπαλκόνια των σπιτιών της Τρίπολης (εικόνες)!
Πρώτη του Μάη σήμερα και το πρωτομαγιάτικο στεφάνι είναι σχεδόν το μοναδικό έθιμο για την "παραδοσιακή" πρωτομαγιά στην πόλη μας, αλλά και γενικότερα, εκτός από τις συγκεντρώσεις που έγιναν το πρωί που μας θύμισαν, διαφορετικό πράγμα, την εργατική πρωτομαγιά.
Σήμερα λοιπόν είναι η γιορτή της άνοιξης και της φύσης με πανάρχαιες ρίζες. Συνδέεται με το μάζεμα των λουλουδιών και αποτελεί μια ευκαιρία να έρθει πιο κοντά ο άνθρωπος με τη φύση, από την οποία οι περισσότεροι δυστυχώς έχουμε απομακρυνθεί...
Αρκετοί δεδομένου ότι είναι αργία, βγήκαν εκτός Τρίπολης για τη βόλτα τους, αλλά λίγοι έφτιαξαν το παραδοσιακό στεφάνι. Οι περισσότεροι προτίμησαν να πιουν καφέ ή έκαναν οτιδήποτε άλλο τους χαλαρώνει.
Το στεφάνι παλιότερα κατασκευαζόταν με βέργα από ευλύγιστο και ανθεκτικό ξύλο κλήματος και στολιζόταν με λουλούδια και κλαδάκια καρποφόρων δέντρων. Πολλοί που τα σπίτια τους ήταν ήδη στη φύση αρκούνταν στην τοποθέτηση πάνω από την πόρτα μιας δέσμης από λουλούδια. Απαραίτητη ήταν και η ύπαρξη τσουκνίδας ή σκόρδου, για το κακό μάτι, όπως έλεγαν...
Στις μέρες μας τα πράγματα έχουν αλλάξει και τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια αποτελούν απλά μια όμορφη σύνθεση λουλουδιών, χωρίς να παραπέμπει στους παραπάνω συμβολισμούς, σύμφωνα με τους οποίους ένα στεφάνι "χαρίζει" υγεία, καλή τύχη, ειρήνη, ευτυχία και ευφορία. Μάλιστα πολλοί προτιμούν να το παραγγέλνουν και από τα ανθοπωλεία.
Η κάμερα του kalimera-arkadia.gr εντόπισε κάποια στεφάνια, αν και λίγα, που τοποθετήθηκαν στα μπαλκόνια και στις πόρτες των σπιτιών, σε γειτονιές της Τρίπολης.
Ευχόμαστε καλό μήνα και του χρόνου με περισσότερη όρεξη για τη δημιουργία ενός πρωτομαγιάτικου στεφανιού! 
B.Π.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...