Menu
RSS
Παρασκευή, 04/07/2025
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Δυνατότητα επιλογής κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία από τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ

Δυνατότητα επιλογής κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία από τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ

Ο Εμπορικός Σύλλογος Τρίπολης ενημερώθηκε από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου  για τη δυνατότητα υπαγωγής των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ σε κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Φ80000/10255/334/6-6-2012 του Υπουργείου Εργασίας η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 1849Β) και ενεργοποιεί το άρθρο 32 ν. 4075/2012.

p>Πιο συγκεκριμένα:

Παρέχεται δικαίωμα υπαγωγής στην αμέσως κατώτερη ή στη δεύτερη κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία από αυτήν που οι ασφαλισμένοι υπάγονται υποχρεωτικά.

Σημειώνεται ότι το δικαίωμα επιλογής για την αλλαγή της ασφαλιστικής κατηγορίας έχουν όσοι είναι ενήμεροι, δηλαδή καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους ή τηρούν τους όρους της τυχόν ρύθμισης στην οποία έχουν υπαχθεί.  Η υπαγωγή τους στην χαμηλότερη κατηγορία θα διαρκεί για όσο χρονικό διάστημα είναι ενήμεροι.  Εάν πάψουν να είναι ενήμεροι, επανέρχονται στη κατηγορία  που βρίσκονταν πριν υποβάλλουν την αίτηση.

Δεν έχουν δικαίωμα επιλογής σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία όσοι είναι προαιρετικά ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ.

Το δικαίωμα ασκείται με αίτηση του ασφαλισμένου, που υποβάλλεται στο αρμόδιο κατά περίπτωση περιφερειακό τμήμα του ΟΑΕΕ , άπαξ και ισχύει έως την 31.12.2014.  Οι ασφαλισμένοι κατατάσσονται στην επιλεγείσα ασφαλιστική κατηγορία καταβάλλοντας τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές από το αμέσως επόμενο προς έκδοση δίμηνο από την δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης (δηλ. από 13 Ιουνίου 2012).

Από 1-1-2015 οι ασφαλισμένοι που έχουν κάνει χρήση του δικαιώματος θα επιστρέφουν στην κατηγορία που υπάγονταν πριν την υπαγωγή τους.  Στην προηγούμενη ασφαλιστική κατηγορία μπορούν οι ασφαλισμένοι να επανέλθουν, όποτε θέλουν, με μία αίτηση τους.

Δίνεται η δυνατότητα στους ασφαλισμένους να ασκήσουν το δικαίωμα επιλογής κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία  παράλληλα με το δικαίωμα προκαταβολής εισφορών με την έκπτωση του άρθρου 48 του ν. 3943/2011.

 Η αίτηση κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία υποβάλλεται στο αρμόδιο, κατά περίπτωση, Περιφερειακό Τμήμα του Ο.Α.Ε.Ε. το οποίο εκδίδει τη σχετική πράξη κατάταξης.

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...