Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Έφυγε από τη ζωή ένας από τους κορυφαίους Αρκάδες επιστήμονες της διασποράς, ο Ηλίας Γυφτόπουλος …

Έφυγε από τη ζωή ένας από τους κορυφαίους Αρκάδες επιστήμονες της διασποράς, ο Ηλίας Γυφτόπουλος …

Ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες της ελληνικής διασποράς, ο γεννημένος στη Στεμνίτσα της Γορτυνίας επίτιμος καθηγητής του περίφημου ΜΙΤ της Μασαχουσέτης, Ηλίας Γυφτόπουλος, ο οποίος στις 16 Ιανουαρίου 2002 είχε αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας και του Πανεπιστημίου Πατρών, απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών, το περασμένο Σάββατο, 23 Ιουνίου.

p>Ο θάνατος τον βρήκε στο σπίτι του του, στην πόλη Λίνκολν της Μασαχουσέτης, έχοντας στο πλευρό του τα τρία αγαπημένα του κορίτσια, τη Μάρω Σκαλέρι, τη Βάσω Κέλυ και τη Ρένα Ντεσιάρντις.
Ο αείμνηστος Ηλίας Γυφτόπουλος (στο κέντρο της φωτ.) από νωρίς ορφάνεψε από μητέρα και με τον πατέρα του μετακόμισαν στην Αθήνα, όπου ο πατέρας του άνοιξε ένα μικρό παντοπωλείο.
Έχοντας μεγάλη έφεση για μάθηση, εισήχθη στο Πολυτεχνείο Αθηνών και αποφοίτησε με άριστα. Στη συνέχεια, πήγε στη Βοστώνη και σπούδασε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).
Μετά την αποφοίτησή του, το 1958, αμέσως προσλήφθηκε ως βοηθός καθηγητής και το 1960 μετακινήθηκε στο νεοσύστατο Τμήμα Πυρηνικής Μηχανικής, προαγόμενος σε καθηγητή Γεωφυσικής και Πυρηνικής Μηχανικής την επόμενη χρονιά.
Εξάλλου, από το 1968 ως το 1969 διετέλεσε υπηρεσιακός επικεφαλής του Τμήματος, ενώ από το 1973 μέχρι το 1975 ήταν πρόεδρος του ΜΙΤ. Αμέσως μετά, από το 1975 ως το 1978 υπηρέτησε ως πρώτος πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας της Ελλάδας, εισάγοντας, ουσιαστικά, την έννοια της ενεργειακής στρατηγικής στη χώρα μας.
Συνταξιοδοτήθηκε το 1996.
"Ο μεγαλύτερος θερμοδυναμικός της εποχής μας στον κόσμο"
Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά την αναγόρευση του Ηλία Γυφτόπουλου σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, ο καθηγητής Παν. Δρακάτος, αφού ανέλυσε την προσωπικότητα και την επιστημονική δράση του, είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην εισήγησή του ότι "το επιστημονικό έργο του Ηλία Γυφτόπουλου τον καθιστά επιστήμονα διεθνούς κύρους, συγκαταλεγόμενο μεταξύ των πλέον διακεκριμένων προσωπικοτήτων, παγκοσμίως". Παράλληλα, είχε επικαλεστεί τον καθηγητή στο Πολυτεχνείο της Βιρτζίνια M.R. Von Spakovsky, ο οποίος έγραφε: "Το έργο του Ηλία Γυφτόπουλου προσφέρει μοναδική συμβολή στη Θερμοδυναμική και τη Φυσική, συγκρινόμενος με τους μεγάλους επιστήμονες του 19ου αιώνα Boltzmann και Maxwell. Επομένως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ηλίας Γυφτόπουλος είναι ο μεγαλύτερος θερμοδυναμικός της εποχής μας στον κόσμο".
 Ο Παν. Δρακάτος είχε τονίσει ακόμη για τον Ηλία Γυφτόπουλο ότι "έχει διακονήσει την επιστήμη με πάθος και τον άνθρωπο με αγάπη, ώστε η προσφορά του στην ανθρώπινη κοινωνία να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τους συναδέλφους του κάθε εποχής" κι είχε προσθέσει ότι "είναι από τους ανθρώπους του απόδημου Ελληνισμού που η ακτινοβολία τους διαχέεται σε όλον τον κόσμο και είναι πάντοτε Έλληνες 'την παιδείαν'".
Τέλος, είχε χαρακτηρίσει ως άξια συμπαραστάτρια στην εξέχουσα αυτή πορεία ζωής του Ηλία Γυφτόπουλου την αγαπημένη του σύζυγο Αρτέμιδα, η οποία έφυγε από τη ζωή περίπου ένα χρόνο νωρίτερα από εκείνον.
Πηγή: ekirikas.com, tee.gr, web.mit.edu

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...