Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Νέα κανονιστική - Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται για τα περίπτερα στην Τρίπολη!

Νέα κανονιστική - Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται για τα περίπτερα στην Τρίπολη!
Με κατά πλειοψηφία απόφαση εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και οδεύει προς το Δημοτικό Συμβούλιο η νέα κανονιστική για τους κοινόχρηστους χώρους της Τρίπολης (πεζόδρομους, πλατείες κλπ).
Ειδικά, για τα περίπτερα, προβλέπει ...
1. Θέσεις περιπτέρων.
Για τον καθορισμό των θέσεων περιπτέρων λαμβάνονται υπόψη οι εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις που αφορούν στην προστασία του φυσικού, πολιτιστικού και αρχιτεκτονικού περιβάλλοντος, των δασικών περιοχών, των αρχαιολογικών και ιστορικών τόπων, της δημόσιας κυκλοφορίας, της αισθητικής και λειτουργικής φυσιογνωμίας του αστικού περιβάλλοντος, καθώς και την εν γένει προστασία της κοινής χρήσης.
Σε κάθε περίπτωση παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης κοινόχρηστου χώρου, πέραν αυτού που καταλαμβάνει η κατασκευή του περιπτέρου, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 3 του Ν. 1080/80, όπως εκάστοτε ισχύουν.
Επισήμανση: Με την υποπαρ. ΣΤ.2 του άρθρου πρώτου του Ν. 4093/12, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 76 του Ν. 4257/2014 καταργείται η απαλλαγή από την καταβολή τέλους χρήσης κοινόχρηστων χώρων σε δικαιούχους περιπτέρων και πλέον οι δικαιούχοι των θέσεων περιπτέρων 22 (συμπεριλαμβανομένων και των Α.Μ.Ε.Α. και των πολυτέκνων στους οποίους παραχωρούνται απευθείας) υποχρεούνται στην καταβολή τέλους χρήσης κοινόχρηστων χώρων το οποίο έχει καθοριστεί με τη με αριθ. 458/2014 ή με οποιαδήποτε άλλη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επαναπροσδιορισμού των τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων.
2. Διαδικασία χορήγησης άδειας κοινόχρηστου χώρου για περίπτερα.
Oι αιτήσεις για την παραχώρηση χρήσης κοινόχρηστου χώρου υποβάλλονται στο Τμήμα Αδειοδοτήσεων και Ρύθμισης Εμπορικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Τρίπολης, και συνοδεύονται από τα εξής δικαιολογητικά:
α) το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία του αιτούντος, Α.Φ.Μ. και Δ.Ο.Υ., διεύθυνση κατοικίας και τηλέφωνο επικοινωνίας,
β) η θέση, η έκταση και το είδος του αιτουμένου προς χρήση χώρου και μαζί με την αίτηση συνυποβάλλονται
γ) βεβαίωση από την ταμιακή υπηρεσία του Δήμου, ότι ο ενδιαφερόμενος δεν είναι οφειλέτης του Δήμου (Δημοτική Ενημερότητα, άρθρο 285 του Δ.Κ.Κ.) και των Νομικών Προσώπων του Δήμου και
δ) αναλυτική περιγραφή του εξοπλισμού που πρόκειται να τοποθετηθεί. Κάθε παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου γίνεται με άδεια του Δήμαρχου, στην οποία άδεια περιγράφεται λεπτομερώς ο χώρος που παραχωρείται (τοποθεσία, ακριβή θέση, έκταση κτλ.). Στην άδεια αυτή καθορίζεται το είδος και η διάρκεια της χρήσης (π.χ. τοποθέτηση ψυγείου παγωτών κ.λπ. για το χρονικό διάστημα από ......... έως .........) και προσδιορίζεται το ύψος του τέλους (άρθρο 13 παρ. 11 του Β.Δ. 24/9-20/10/58
όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 3 του Ν. 1080/80).
Σε κάθε περίπτωση το τέλος που αναλογεί καταβάλλεται εξ ολοκλήρου στο Δήμο, πριν παραδοθεί η άδεια χρήσης επί της οποίας μάλιστα πρέπει να αναγράφεται ο αριθμός διπλοτύπου είσπραξης του Τέλους εκδιδόμενου από το Δημοτικό Ταμείο (άρθρο 3 του Ν. 1080/80).
3. Χρησιμοποιούμενος κοινόχρηστος χώρος περιπτέρων.
Παραχωρείται επίσης η χρήση κοινόχρηστου χώρου στα περίπτερα, και εφόσον δεν εμποδίζουν την κυκλοφορία των πεζών, δεν αντίκειται σε άλλες διατάξεις όπως όδευση τυφλών, ελεύθερη όδευση πεζών 1,50μ, ελεύθερη ζώνη εξυπηρέτησης οχημάτων εκτάκτου ανάγκης πλάτους 3,50μ. . κλπ., για την τοποθέτηση ψυγείων και κάθε άλλου στοιχείου (στάντ-προθήκη έκθεσης ροϊόντων...κτλ) καταβάλλεται τέλος χρήσης κοινόχρηστων χώρων, όπως ορίζεται με τις εκάστοτε Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου για τον καθορισμό τελών.
Η επιφάνεια του χώρου που καταλαμβάνουν τα ψυγεία και κάθε άλλο στοιχείο που τοποθετείται εκτός του περιπτέρου, δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από αυτή που νόμιμα έχει παραχωρηθεί με άδεια κατάληψης από τον Δήμο στην οποία αναλυτικά προσδιορίζεται τόσο η επιφάνεια (τ.μ.) που παραχωρείται όσο και το ύψος του τέλους. Η τοποθέτηση αυτών πρέπει να γίνεται αυστηρά μέσα στο συγκεκριμένο χώρο (θέση, διαστάσεις) για τον οποίο έχει αδειοδοτηθεί.
4. Απαγορεύσεις σε περίπτερα.
α) Απαγορεύεται η με οποιοδήποτε τρόπο ηλεκτροδότηση των παραχωρημένων κοινόχρηστων χώρων που βρίσκονται επί των πλατειών, με την τοποθέτηση εναέριων καλωδίων.
β) Επίσης απαγορεύεται η τοποθέτηση εναερίων καλωδίων κεραιών τηλεοράσεων προς τις παρακείμενες οικοδομές, προς χάριν της προστασίας των πολιτών και στα πλαίσια της διατήρησης του καθαρού περιβάλλοντος και της αισθητικής, λαμβανομένου υπόψη της ισχύουσας νομοθεσίας.
γ) Απαγορεύεται η τοποθέτηση ηλεκτρονικών ή ηλεκτρικών παιχνιδιών με κέρμα, προσωρινών ή μόνιμων δίπλα από τα περίπτερα, για λόγους ασφαλείας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...