Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ - Τους Μικρασιάτες Πρόσφυγες τίμησε η Τρίπολη (vd)

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ - Τους Μικρασιάτες Πρόσφυγες τίμησε η Τρίπολη (vd)
Στη μνήμη της Μικρασιατικής καταστροφής ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που έγινε το πρωί της Κυριακής, στην Πλατεία Φιλικών, όπου υπάρχει το Μνημείο του Προσφυγικού Ελληνισμού.
Αρχικά, τελέστηκε Δοξολογία στο Ναό της Αγίας Αικατερίνης, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας, Αλέξανδρου.
Στη συνέχεια, στον χώρο του μνημείου πάνω στην Πλατεία Φιλικών, τον πανηγυρικό της ημέρας μετά την Επιμνημόσυνη Δέηση εκφώνησε ο Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Ιστορικός Πάνος Καλουδάς, πρόσφυγας και ο ίδιος.... από μία άλλη Χαμένη Πατρίδα. Ο κ. Καλούδας δήλωσε δέος και συγκίνηση που μίλησε για την ημέρα αυτή. Έκανε ειδική αναφορά στη μαύρη χρονολογία "1922" και στο μίσος κάποιων γειτόνων μας, στα ανατολικά. Ενώ, χαρακτήρισε ως αντιστόρητους εκείνους που προσπαθούν να υποβαθμίσουν στα όσα έγιναν τότε, μιλώντας συνωστισμό στο λιμάνι της Σμύρνης και για μικροεντάσεις. 
Και φέτος, τη γιορτή τίμησε με την παρουσία του ο κ. Γιώργος Καραγιάννης, χωρίς τη προσφορά του οποίου δεν θα είχε γίνει αυτό το μνημείο.
Παρών ήταν φυσικά και ένας από τους τελευταίους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, ο κ. Τάσος Μουκάκης, ο οποίος είπε ότι γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου στο δήμο Μπεσίκτας της Κωνσταντινούπολης. "Όταν ήρθαμε εδώ από τη Μικρά Ασία, ο πατέρας μου μού είπε ότι έχει ορκιστεί να μην αποχωρίζεται ποτέ την Ελληνική Σημαία".
Εκεί ήταν επίσης, ο Υφυπουργός Παιδείας, Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας, ο περιφερειακός σύμβουλος, Γιώργος Ρουμελιώτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Τάσος Κακλαμάνος, ο πρώην Δήμαρχος, Γιάννης Σμυρνιώτης και πολλοί άλλοι.
Φυσικά, στην εκδήλωση σύσσωμο έδωσε το παρών το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φιλικών, με τον Πρόεδρό του, Νίκο Τσιαμούλο και τα άλλα πρόσωπα της διοίκησης καθώς και τα μέλη του Συλλόγου.
Η τελετή μνήμης, διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου-Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας σε συνεργασία με την “ Πανπροσφυγική Ένωση Αρκαδίας-Περιοχής Φιλικών “ .
Η εκδήλωση αυτή ουσιαστικά πραγματοποιείται με την στήριξη και φροντίδα του Συλλόγου Φιλικών όπου πρωτοστάτησε στην δημιουργία και ύπαρξη του μεγαλύτερου μνημείου των προσφύγων της Μικράς Ασίας στην Ευρώπη, στον τόπο καταγωγής τους.

 

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΑ ΚΑΙ ΤΣΙΑΜΟΥΛΟΥ

1 σχόλιο

  • ΑΠΟΡΙΑΣ ΑΞΙΟΝ
    ΑΠΟΡΙΑΣ ΑΞΙΟΝ Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2016 11:16 Σύνδεσμος σχολίου

    ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ;;;;;;;;;;;;;;;;
    τελέστηκε Δοξολογία στο Ναό της Αγίας Αικατερίνης, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας, Αλέξανδρου.l
    Στη συνέχεια, στον χώρο του μνημείου πάνω στην Πλατεία Φιλικών, τον πανηγυρικό της ημέρας -

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...