Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Στην Τρίπολη το 1ο Αντάμωμα των Αποφοίτων του Εκκλησιαστικού Λυκείου Κορίνθου (εικόνες)

Στην Τρίπολη το 1ο Αντάμωμα των Αποφοίτων του Εκκλησιαστικού Λυκείου Κορίνθου (εικόνες)
«Κυλάει ο χρόνος ρέει… και να σ’ όλα της Γης τα πλάτη, εργάτες του καλού, τ’ αληθινού, τ’ ωραίου, τ’ αγαπημένα σου παιδιά…!».
 
Στην Πρωτεύουσα του Μοριά, την όμορφη και ιστορική Τριπολιτσά την παρελθούσα Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019, έγινε το 1ο Αντάμωμα των Αποφοίτων του Εκκλησιαστικού Λυκείου Κορίνθου, το οποίο αφού «Εξορίστηκε» κυριολεκτικά σε μια απόμακρη περιοχή του Λουτρακίου «Κατουνίστρα», αντικειμενικά ακατάλληλη για την ζωή των Ιεροσπουδαστών και την λειτουργία ενός τέτοιου Εκκλησιαστικού Σχολείου. Εκεί λειτουργούσε από το 1979 ως 4τάξιο μέχρι το 2006 και ως 3τάξιο από τότε μέχρι και το 2010, σε κλίμα εγκατάλειψης με την ελπίδα να επανέλθει στην κοιτίδα του, στην Κόρινθο που τελικά ποτέ δεν έγινε. Στις 30/06/2010 δυστυχώς έκλεισε και συγχωνεύτηκε πλέον μέχρι και σήμερα στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Πάτρας.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το παραπάνω Εκκλησιαστικό Λύκειο, αποτέλεσε την συνέχεια της Εκκλησιαστικής Σχολής Κορίνθου, η οποία ιδρύθηκε το 1924 επί Μητροπολίτου Κορινθίας κυρού Δαμασκηνού, του μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος και Αντιβασιλέως των Ελλήνων, για να καλύψει τρέχουσες ανάγκες για επάνδρωση της Εκκλησίας με μορφωμένους Κληρικούς. Λειτούργησε με την ευθύνη της Εκκλησίας και ονομάστηκε Ιερατική Σχολή. Το 1971 δυστυχώς ανεστάλη η λειτουργία της, με το 487 Β.Διάταγμα της Δικτατορίας.
Στην παραπάνω Σχολή φοίτησαν πολλοί Ιεράρχες μεταξύ αυτών οι επιζώντες μέχρι σήμερα Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ηλείας κ.κ. Γερμανός, Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος, Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεώργιος, καθώς επίσης Ακαδημαϊκοί Καθηγητές, Θεολόγοι Καθηγητές, πλήθος λειτουργών της Αγίας μας Εκκλησίας και λαϊκοί συνεργάτες αυτής, στην Ελλάδα και την Διασπορά.
Η συνάντηση αυτή η οποία αν και για πρώτη φορά στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία, διοργανώθηκε δε από τον τελευταίο Σχολάρχη του Εκκλησιαστικού Λυκείου κ. Βλάση Ανδρικόπουλο (Καθηγητή Φυσικό), με την πολύτιμη συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας, κάτω βεβαίως από την πεφωτισμένη καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Αλεξάνδρου και των εκλεκτών συνεργατών του, Αιδεσιμολογιοτάτων π. Ιωάννου Σουρλίγκα και π. Σωτηρίου Αθανασούλια, στο τουριστικό περίπτερο «Άγιος Γεώργιος», μέσα στο ιδιαίτερο φυσικού κάλλους Άλσος του Αγίου Γεωργίου.
Ο Σεπτός και ταπεινός Ποιμενάρχης της Θεοσώστου αυτής ιστορικής επαρχίας κατά την ευλόγηση της Αγιοβασιλόπιτας, αναφέρθηκε στην μεγάλη διαδρομή της Εκκλησιαστικής Σχολής και του Εκκλησιαστικού Λυκείου Κορίνθου, με ιδιαίτερη συγκίνηση διηγούμενος παράλληλα χαριτολογώντας ανέκδοτες ιστορίες ως Ιεροσπουδαστής. Χαιρετισμούς στην συνεστίαση απηύθυναν επίσης ο Σχολάρχης κ. Βλάσης Ανδρικόπουλος, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Αποφοίτων της Εκκλησιαστικής Σχολής Κορίνθου κ. Μιχαήλ Μαρινός και ο κ. Μιχαήλ Καλλαράς μέλος του Δ.Σ. και υπεύθυνος τύπου.
Στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκαν Ιερείς και Λαϊκοί απόφοιτοι του Εκκλησιαστικού Λυκείου Κορίνθου με τις οικογένειές τους, από την Αττική, Αργολίδα, Αρκαδία, Γορτυνία, Ηλεία, Κορινθία, Μεσσηνία και Λακωνία, οι οποίοι με συγκίνηση και με χαρά θυμήθηκαν τις στιγμές που έζησαν ως Ιερουσπουδαστές στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Κορίνθου, το οποίο έγινε το θεμέλιο πάνω εις το οποίο χτίστηκε, ακλόνητο από τις θύελλες του βίου, το πνευματικό οικοδόμημα της κατοπινής τους, ζωής και πορείας. Εκεί η γνώση ως μαθησιακή λειτουργία δοκιμαζόταν την κάθε στιγμή για να μεταπλαστεί σε βίωμα και οδοδείκτη και στάση ζωής!
Φωτισμένοι διδάσκαλοι, αφοσιωμένοι στο ιερό χρέος πνευματικοί άνθρωποι, ιεροφάντες κληρικοί και λαϊκοί Διευθυντές, Θεολόγοι, επιστήμονες των άλλων διδακτικών ενοτήτων και μαζί τους οι απλοί εργάτες της Σχολής μας, όλοι πνευματικοί γονείς που νύχτα και μέρα με πλεόνασμα αγάπης έδιναν και την ψυχή τους, για να ενσταλάξουν στον νου και στις καρδιές των μαθητών-παιδιών τους, τη σω­στική βίω­ση του Λόγου του Ευαγγελικού, την μετοχή στην Μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας μας, την κοινωνία με το Σώμα και Αίμα του Λυτρωτή, την εμπιστοσύνη στις πανανθρώπινες αξίες της Ορθοδοξίας και τα ζώπυρα ιδανικά του Ελληνισμού!
Η επόμενη συνάντηση-αντάμωμα για το τρέχον έτος, θα πραγματοποιηθεί συν Θεώ το Σάββατο 13 Ιουλίου και πάλι στην Τρίπολη κατόπιν προτάσεως του Σεβασμιωτάτου, όπου θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, θα δοθούν τιμητικές διακρίσεις στους αποφοίτους του Εκκλησιαστικού Λυκείου Κορίνθου, ενώ θα ακολουθήσει γεύμα και ξενάγηση στα Ιερά Προσκυνήματα της Τριπολιτσάς.
Αξίζουν θερμές ευχές και ευχαριστίες εις τον Σεπτό και ακάματο Ποιμενάρχη της ιστορικής αλλά και πάντα φιλόξενης Ιεράς Μητροπόλεως Μαντίνειας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρον, για την τελεσθείσα υπό του ιδίου Αρχιερατική Θεία Λειτουργία εις τον περικαλλή Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, καθώς επίσης για την πατρική υποδοχή και την Αβραμιαία φιλοξενία Του!
Πρεσβύτερος Νικόλαος Κατσηδήμας.
 
Εφημέριος Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου
(Απόφοιτος Εκκλησιαστικού Λυκείου Κορίνθου).

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...