Menu
RSS
Τετάρτη, 22/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Υδρόβια πουλιά καταμετρήθηκαν στον υγρότοπο Μουστού (εικόνες)

Υδρόβια πουλιά καταμετρήθηκαν στον υγρότοπο Μουστού (εικόνες)
Ολοκληρώθηκαν και φέτος με επιτυχία οι μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις υδρόβιων πουλιών (ΜΕΚΥΠ) στον υγρότοπο Μουστού σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, που επέτρεψαν όμως να καλυφθούν επαρκώς πολλά σημεία του υγροτοπικού συμπλέγματος.
Ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα & υγροτόπου Μουστού συμμετείχε στο πρόγραμμα για 5η συνεχόμενη χρονιά, διοργανώνοντας παράλληλα και εκδήλωση παρατήρησης και αναγνώρισης υδρόβιων πουλιών στο πανοραμικό σημείο της λιμνοθάλασσας.
Οι ΜΕΚΥΠ αποτελούν, ένα πρόγραμμα της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων (Wetlands International) που υλοποιείται ταυτόχρονα, κάθε έτος, σε πολλές χώρες παγκοσμίως το μήνα Ιανουάριο. Σε εθνικό επίπεδο, το πρόγραμμα συντονίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) ενώ συμμετέχουν εθελοντές από όλη την Ελλάδα.

Στην περίπτωση του Μουστού και των παρακείμενων υγροτόπων η καταγραφή έγινε στις 23.01.2016 από τρείς εθελοντές της ΕΟΕ με τη βοήθεια κατάλληλου εξοπλισμού παρατήρησης (κιάλια, τηλεσκόπια) και βοηθημάτων παρακολούθησης (έντυποι οδηγοί αναγνώρισης), από παρόχθια σημεία, τα οποία προσέφεραν καλή οπτική επαφή. Από την ποικιλία των πουλιών, καταγράφηκαν αρκετά υδρόβια και παρυδάτια είδη, όπως το Σφυριχτάρι – Anas Penelope, η Πρασινοκέφαλη πάπια – Anas platyrhynchos, το Κιρκίρι –Anas crecca, ο Καπακλής – Anas strepera, η Χουλιαρόπαπια – Anas clypeataη Βαρβάρα – Tadorna tadorna, η Αλκυόνα – Αlcedo atthis και ο Θαλασσοσφυριχτής - Charadrius alexandrinus. Από την καταμέτρηση δεν έλειψαν τα είδη Σταχτοτσικνιάς - Ardea cinerea, Αργυροτσικνιάς - Casmerodius albus, Λευκοτσικνιάς – Egretta garzetta και Κορμοράνος - Phalacrocorax carbo, καθώς και, αρπακτικά και θαλασσοπούλια, όπως, η Γερακίνα – Buteo buteo και ο Καλαμόκιρκος – Circus aeruginosus αλλά και ο Καστανοκέφαλος γλάρος – Larus ridibundus και ο Ασημόγλαρος – Larus michahellis.MEKYP_2016 (1)

http://www.fdparnonas.gr/mekyp_moustos_2016/Ολοκληρώθηκαν οι μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις υδρόβιων πουλιών (ΜΕΚΥΠ) στον υγρότοπο Μουστού, το Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016.

Δημοσιεύτηκε από Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα-Μουστού στις Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2016

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...