Menu
RSS
Σάββατο, 25/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Γιορτή με επίκεντρο το κάστανο στην υπέροχη φθινοπωρινή Καστάνιτσα (εικόνες)

Γιορτή με επίκεντρο το κάστανο στην υπέροχη φθινοπωρινή Καστάνιτσα (εικόνες)

Ο Μορφωτικός και Φυσιολατρικός Σύλλογος των Απανταχού Καστανιτσιωτών διοργάνωσε, για 33η χρονιά, την ΓΙΟΡΤΗ του ΚΑΣΤΑΝΟΥ, την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016, με την αρωγή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας και του Φορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού.

Η Γιορτή Κάστανου έγινε φέτος για πρώτη φορά, στην πλατεία του πεσόντα Σωτηρίου Κουρούνη στην τοποθεσία «Μάνα», η οποία βρίσκεται στα 200μ. από την νότια είσοδο του χωριού, περιτριγυρισμένη από τον υπέροχο καστανεώνα.

Το 1983 διοργανώθηκεγια πρώτη φορά η Γιορτή  και μέσα σε αυτά τα 33 χρόνια, Στον Σύλλογο κατάφεραν με πολύ κόπο και μεράκι, να αναδείξουν τις ευεργετικές ιδιότητες του καρπού του κάστανου, να κάνουν γνωστό το χωριό σε όλη την Ελλάδα και να καθιερωσουν την Γιορτή του Κάστανου ως μία από τις σημαντικότερες και πιο δημοφιλείς αγροτικές/πολιτιστικές εκδηλώσεις της χώρας μας.

Από το πρωί οι εθελοντές υποδέχονταν τον κόσμο, προσφέροντας ζεστό τσάι για το καλωσόρισμα, ενώ στη συνέχεια της ημέρας, οι επισκέπτες απόλαυσαν παραδοσιακά τοπικά φαγητά όπως, φασολάδα παντρεμένη, γίδα βραστή, χοιρινό με κάστανο, παραδοσιακές χειροποίητες πίτες και γλυκά όπως, καστανό-πάστα, τρουφάκια με κάστανο, τσουρέκι & κέικ με κάστανο, τάρτα κάστανο και πολλά άλλα. Όλα αυτά προσφέρονταν σε συμβολικές τιμές και μόνο για την ενίσχυση του Συλλόγου. Φυσικά την τιμητική τους είχαν τα βραστά και ψητά κάστανα τα οποία προσφέρονταν δωρεάν.

Τη Γιορτή πλαισιώσαν δρώμενα όπως παρουσιάσεις σχετικές με το κάστανο, παιχνίδια για τα παιδιά, παραδοσιακοί χοροί από χορευτικά συγκροτήματα Πολιτιστικών συλλόγων, συνοδεία παραδοσιακών τοπικών ακουσμάτων. Κατά την διάρκεια της ημέρας θα είναι δυνατή η επίσκεψη στο καινούριο στολίδι του χωριού, την έκθεση των Παραδοσιακών Επαγγελμάτων, το ανανεωμένο Κέντρο Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα-Μουστού, το μεσαιωνικό Κάστρο , την πολιούχο εκκλησία μας, την Μεταμόρφωση του Σωτήρος και να περπατήσουν στα γραφικά σοκάκια του χωριού.

--

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...