Menu
RSS
Δευτέρα, 06/07/2020
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
komis490 1972018

Ο Λοιμωξιολόγος Π. Νίκου μιλά για τον κορωνοϊό | «Κανένα θετικό κρούσμα στην Αρκαδία» - «Όχι με το παραμικρό στο Νοσοκομείο» - Oδηγίες για όσους έχουν συμπτώματα γρίπης

Ο Λοιμωξιολόγος Π. Νίκου μιλά για τον κορωνοϊό | «Κανένα θετικό κρούσμα στην Αρκαδία» - «Όχι με το παραμικρό στο Νοσοκομείο» - Oδηγίες για όσους έχουν συμπτώματα γρίπης

Σε μία περίοδο που η πανδημία του κορωνοϊού έχει επισκιάσει τα πάντα, ο Λοιμωξιολόγος του Παναρκαδικού Νοσοκομείου της Τρίπολης, κ. Παρασκευάς Νίκου, δίνει χρηστικές απαντήσεις για μία σειρά ερωτήματα που έχουν όλοι οι πολίτες, γύρω από τον ιο.

ΚΑΝΕΝΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ: «Υπάρχουν ύποπτα κρούσματα, αλλά προς τον παρόν, δεν υπάρχει θετικό. Περιμένουμε τα αποτελέσματα σε ακόμα πέντε ύποπτα κρούσματα. Δεν είναι απίθανο κάποια στιγμή, να έχουμε κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Χρειάζεται όμως μια ψυχραιμία, να μείνουμε στα σπίτια μας και να προφυλάξουμε τον εαυτό μας και τους υπόλοιπους».

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΟΜΟΙΌΤΗΤΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΚΟΡΩΝΟΪΟ, ΓΡΙΠΗ ΚΑΙ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ: «Το κρυολόγημα δεν έχει να κάνει με ιογενή λοίμωξη. Οι σοβαρές λοιμώξεις γίνονται από τον ιό της γρίπης που κάνει φαρυγγαλγία, πυρετό, βήχα, ενδεχομένως και πνευμονία. Ο κορωνοϊος είναι ένας ιός που προσβάλει το αναπνευστικό μας σύστημα. Προκαλεί πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια και σε προχωρημένες καταστάσεις πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια.

Οι διαφορές είναι ότι η γρίπη έχει εμβόλιο και μια θεραπεία, ενώ ο κορωνοϊός δεν έχει κάποια συγκεκριμένα θεραπεία».

ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΓΡΙΠΗΣ: «Μια συμπτωματολόγια απλή, βήχας, δέκατα ή πονόλαιμος και ειδικά σε νέες ηλικίες, δεν είναι ανησυχητικό, απλά να παραμείνουν στο σπίτι τους. Οι ευπαθείς ομάδες κινδυνεύουν πολύ περισσότερο.

Δεν πρέπει με το παραμικρό να έρχονται στο Νοσοκομείο, διότι στο Νοσοκομείο υπάρχουν ασθενείς με πολύ σοβαρά νοσήματα και υπάρχει κίνδυνος να επιβαρυνθεί η υγεία τους.

Να θερμομετρούνται καθημερινά, να μιλούν με τον οικογενειακό τους γιατρό. Αν έχουν κάποια δύσπνοια ή έντονα συμπτώματα, που τους ανησυχούν, να έρθουν στο Νοσοκομείο».

ΟΙ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ: «Πέρα από τους ηλικιωμένους, πρόκειται για ανθρώπους με χρόνια νοσήματα, σάκχαρο – διαβήτη, καρδιαγγειακά, πνευμονολογικά νοσήματα, όσοι παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, καρκινοπαθείς, όσοι έχουν αυτοάνοσα νοσήματα που παίρνουν φάρμακα. Πρέπει να προσέχουν, να προφυλάσσονται και να αποφεύγουν τους χώρους συνάθροισης. Να μην έρχονται σε επαφή με εκείνους που έχουν κρυολογήσει».

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΚΥΟΥΣ: «Οι εγκυμονούσες είναι πάντα μια ευαίσθητη κατηγορία.  Ο κορωνοϊός φαίνεται να σέβεται την εγκυμοσύνη, αλλά βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχουν.»

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ: «Οι μεγάλες ηλικίες είναι ευπαθείς ομάδες, διότι όλοι έχουν κάποιο πρόβλημα. Και μόνο η ηλικία αποτελεί ένα σοβαρό παράγοντα κινδύνου. Ο κορωνοιος παρουσιάζει τη μεγαλύτερη θνητότητα σε ηλικίες από 70 και άνω. Τα μικρά παιδιά όταν είναι κρυωμένα ή έχουν κάποια ιογενή λοίμωξη, να αποφεύγεται η επαφή με ηλικιωμένους. Αν ένα παιδάκι νοσεί, τα παιδιά το περνούν πιο ανώδυνα, αλλά οι μεγαλύτεροι το περνούν πολύ πιο επώδυνα. Επίσης, τα μικρά παιδιά μεταδίδουν πολύ πιο εύκολα τον ιο.»

ΝΑ ΦΟΡΟΥΝ Η ΟΧΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣΚΑ ΟΤΑΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΕΞΩ Η ΟΤΑΝ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ: «Μάσκα πρέπει να φορά αυτός που έχει συμπτωματολογία, που φτερνίζεται ή έχει βήχα. Οι μάσκες για όλους δεν είναι μέτρο. Αλλά, όσοι νοσούν είναι σωστό να φορούν.»

ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ: «Σε κάθε συναλλαγή με χρήματα, έχουμε το αντισηπτικό μας κι αν μπορούμε να πλένουμε τα χέρια μας. Η υγιεινή των χεριών είναι πολύ καλύτερη από το να φοράμε γάντια.»

ΤΟ ΤΕΣΤ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΙΟΥ: «Υπάρχει τεστ είτε με στοματοφαρυγγικό επίχρισμα, είτε με ρινοφαρυγγικό το οποίο στέλνεται στα ειδικά εργαστήρια και βγαίνει αποτέλεσμα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι έρχονται άνθρωποι στο Νοσοκομείο με έναν ήπιο βήχα και όλοι θέλουν να εξεταστούν για κορωνοϊό. Δεν έχει νόημα. Μένουμε σπίτι μας και τηρούμε τους κανόνες υγιεινής. Εκτός αν υπάρχει δύσπνοια, έντονος πυρετός, τότε θα πάρουμε τον οικογενειακό μας γιατρό ή αναγκαστικά θα έρθουμε στο Νοσοκομείο».

ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ: «Αυτό είναι ένα κομμάτι που είναι δύσκολο να απαντηθεί. Υπάρχουν έρευνες για φάρμακα και εμβόλια αλλά είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο. Αναμένουμε βάση τις κλινικές μελέτες αν έχουμε κάποιο εμβόλιο ή κάποιο φάρμακο στα χέρια μας. Οποιαδήποτε επιδημία καταπολεμάται, όταν υπάρχει εμβόλιο.»

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ: «Είναι μια δύσκολη κατάσταση. Είμαστε όλοι σε επαγρύπνηση. Ανά πάσα στιγμή, μπορεί να έρθει ένα πολύ σοβαρό περιστατικό. Έχουν ληφθεί κάποια μέτρα, προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, με βάση τις δυνατότητες μας.»

Επιμέλεια |  www.kalimera-arkadia.gr

2 σχόλια

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Κυριακή, 15 Μαρτίου 2020 13:01 Σύνδεσμος σχολίου

  κρατα τον πανικο σου σπιτι σου αδερφε η επικιδυνολογια δεν βοηθα ουτε τα σεναρια συνομοσίας

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Κυριακή, 15 Μαρτίου 2020 10:03 Σύνδεσμος σχολίου

  Και τα εφτά ύποπτα κρούσματα τα χθεσινά δεν μας είπατε τι ήταν τελικά??αν υπάρξει πρόκειται να μας το ανακοινώσετε??
  Εγώ πιστεύω ότι υπάρχει απλά δεν το λέτε

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...