Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Πονοκέφαλος: 8 Αιτίες που δεν υποψιάζεστε

Πονοκέφαλος: 8 Αιτίες που δεν υποψιάζεστε

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι για τους πονοκεφάλους σας μπορεί να ευθύνεται η κρεβατοκάμαρά ή το άρωμά σας; Θα μπορούσατε ποτέ να σκεφτείτε ότι φταίει το σοκολατάκι που σας κέρασαν στη δουλειά; Ανακαλύψτε μερικές αιτίες που μπορεί να πυροδοτήσουν μια κρίση κεφαλαλγίας και μάθετε τι μπορείτε να κάνετε σε κάθε περίπτωση...

1. Το ροχαλητό

Η αποφρακτική άπνοια στον ύπνο είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να ξυπνάτε με πονοκέφαλο. Στην περίπτωση αυτή, θα έχετε δυνατό ροχαλητό, με συχνές και παρατεταμένες παύσεις της αναπνοής, στη διάρκεια του ύπνου. Ο ύπνος σας, στην περίπτωση που έχετε αποφρακτική άπνοια, θα είναι κακής ποιότητας, με αποτέλεσμα να νυστάζετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στην περίπτωση που αντιμετωπίζετε αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό. Αν ο γιατρός σας διαπιστώσει ότι πάσχετε από αποφρακτική άπνοια, θα σας συστήσει πιθανότατα να χάσετε βάρος και να φοράτε κάποια ειδική μάσκα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση. Η πάθηση αυτή είναι πιο συχνή στους άνδρες και στα παχύσαρκα άτομα.

2. Η υπέρταση

H υπέρταση αποτελεί μια συχνή αιτία, κυρίως, πρωινού πονοκεφάλου. Το πρωί η πίεση, που κατά τη διάρκεια του ύπνου κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα, συνήθως αυξάνεται. Στην περίπτωση μάλιστα που έχετε υπέρταση μπορεί να είναι ακόμη πιο αυξημένη. Η υπέρταση συχνά μπορεί να ευθύνεται για την πρόκληση πονοκεφάλων. Αν λοιπόν έχετε, συχνά, πρωινό πονοκέφαλο, που συνοδεύεται από αίσθημα αύξησης της θερμοκρασίας του σώματος, εμβοές ή διαταραχές στην όραση, καλό είναι να ελέγχετε την πίεσή σας και να συμβουλευτείτε γιατρό στην περίπτωση που διαπιστώσετε ότι είναι αυξημένη.

3. Ένα πιάσιμο στον ύπνο σας

Ένα πιάσιμο ή μία απότομη κίνηση στον ύπνο σας είναι πιθανό να σας προκαλέσει ενόχληση στον αυχένα και ενδεχομένως, πονοκέφαλο που θα υποχωρήσει μετά από μερικές ώρες ή μέρες. Στην περίπτωση που ο πονοκέφαλος συνοδεύεται από δυσκαμψία στον αυχένα, μπορεί να σας βοηθήσει ένα ελαφρύ μασάζ ή κάποιο μυοχαλαρωτικό φάρμακο, αφού πρώτα ρωτήσετε το γιατρό.

4. Ορισμένες τροφές

Η σοκολάτα είναι ένα τρόφιμο που μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο ή ημικρανία, σε κάποια άτομα που έχουν ευαισθησία. Η σοκολάτα και τα γλυκά γενικότερα αυξάνουν απότομα το ζάχαρο στο αίμα, με αποτέλεσμα, στη συνέχεια, ως απάντηση του οργανισμού, να προκαλείται υπογλυκαιμία. Μια ακόμη θεωρία υποστηρίζει ότι για τους πονοκεφάλους ευθύνονται οι τυραμίνες, χημικές ουσίες που περιέχονται στη σοκολάτα. Ενοχοποιούνται για την πρόκληση ενός είδους αλλεργικής αντίδρασης με τη μορφή κεφαλαλγίας, όταν εισέλθουν στον οργανισμό. Ακόμη, το κόκκινο κρασί θεωρείται, συχνά, υπεύθυνο για πονοκεφάλους, επειδή περιέχει τυραµίνη, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τη ροή του αίµατος στο εγκέφαλο και προκαλεί αφυδάτωση. Παρατηρήστε αν κάποιο από τα τρόφιμα που καταναλώνετε επηρεάζει τη συχνότητα ή την ένταση των πονοκεφάλων σας. Αυτό θα το καταφέρετε είτε ελαττώνοντας την ποσότητα της ύπτοπτης τροφής που τρώτε είτε σταματώντας την κατανάλωσή της για ένα διάστημα.

5. Τα αρώματα

Ένα έντονο άρωμα είναι πιθανό να μας προκαλέσει πονοκέφαλο, που συχνά επιμένει για αρκετή ώρα μετά την έκθεσή μας στη μυρωδιά του. Επίσης, για την πρόκληση πονοκεφάλων, ευθύνονται και διάφορες άλλες έντονες μυρωδιές (εκτός από τα αρώματα και τα αποσμητικά χώρου), όπως ο καπνός του τσιγάρου, η μυρωδιά της μπογιάς ή ορισμένων χημικών ουσιών.

Έχετε σκεφτεί ότι για τους πονοκεφάλους σας μπορεί να φταίει το άρωμά σας;

Αυτό που πρέπει να κάνετε, στην περίπτωση που σας πειράζουν τα αρώματα και οι έντονες οσμές, είναι να ανακαλύψετε ποια μυρωδιά σας προκαλεί πονοκέφαλο και να την αποφεύγετε.

headache01

6. Η κρεβατοκάμαρα σας

Όταν ο χώρος που κοιμάστε δεν αερίζεται επαρκώς, ώστε να ανανεώνεται το οξυγόνο, είναι πολύ πιθανό να ξυπνάτε με πονοκέφαλο, αφού ο εγκέφαλος δεν παίρνει το οξυγόνο που χρειάζεται. Ακόμα, ο πονοκέφαλος ενδέχεται να σχετίζεται και με τα αυξημένα επίπεδα υγρασίας στο χώρο που κοιμάστε. Αν ροχαλίζετε στον ύπνο σας και ξυπνάτε με πονοκέφαλο καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε ειδικό.

Για να αποφύγετε, λοιπόν, τους πονοκεφάλους, φροντίστε να αερίζετε καλά την κρεβατοκάμαρά σας, τουλάχιστον για 10 λεπτά, πριν πέσετε για ύπνο και βέβαια, μην καπνίζετε μέσα στο χώρο που κοιμάστε. Αν έχετε προβλήματα υγρασίας στο χώρο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αφυγραντήρα, για να την περιορίσετε.

7. Το έντονο φως

Η έκθεση μας σε πολύ έντονο φως, μερικές φορές, μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, που συχνά μάλιστα μπορεί να παραμείνει παρόλο που έχουμε απομακρυνθεί από αυτό. Αν ανήκετε στα άτομα που είναι ευαίσθητα στα έντονα φώτα και που εκδηλώνουν πονοκεφάλους, καλό θα ήταν να αποφεύγετε όσο μπορείτε την έκθεσή σας σε έντονα φώτα και να μην εκτίθεστε πολύ στην έντονη ηλιοφάνεια και την αντηλιά, αφού και το φυσικό φως μπορεί να σας ενοχλεί.

8. Το αλκοόλ

Αν το παρακάνετε με το ποτό, είναι σχεδόν σίγουρο ότι την επόμενη μέρα θα ξυπνήσετε με πονοκέφαλο. Ο πονοκέφαλος είναι ένα από τα δυσάρεστα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλωθούν, αν πιείτε πολύ αλκοόλ. Σε αντίθεση με άλλες αιτίες πονοκεφάλου, πάντως, εδώ η λύση είναι απλή: Πίνετε με μέτρο. Ακόμη, αποφύγετε να καταναλώνετε αλκοόλ νηστικοί και μη συνδυάζετε το ποτό σας με αναψυκτικά, γιατί το ανθρακικό και η ζάχαρη επιταχύνουν την απορρόφηση του αλκοόλ από τον οργανισμό. Τέλος, μην παραλείπετε να πίνετε αρκετό νερό, για να αποφύγετε ή να περιορίσετε το hangover.

πηγή: lifestar.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...