Menu
RSS
Δευτέρα, 06/12/2021
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
komis490 1972018

Αυξήθηκαν τα κρούσματα, ανέβηκε επίπεδο κινδύνου η Αρκαδία!

Αυξήθηκαν τα κρούσματα, ανέβηκε επίπεδο κινδύνου η Αρκαδία!
Αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σε πολλές περιοχές της επικράτειας διαπίστωσαν οι επιδημιολόγοι, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Τρίτης 19/10. Γρεβενά και Τρίκαλα ανεβαίνουν στο "κόκκινο" επιδημιολογικό επίπεδο, ενώ είναι ελάχιστες πλέον οι περιφερειακές ενότητες στη βόρεια Ελλάδα που δεν είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες.

Συγκεκριμένα, στα Γρεβενά διαπιστώθηκε αύξηση των κρουσμάτων στους ηλικιωμένους και τα Τρίκαλα, αύξηση των νοσηλειών σε μεγαλύτερες ηλικίες. Και οι δύο περιοχές εισήχθησαν στο επίπεδο του ιδιαίτερα αυξημένου κινδύνου, 4.

Επίσης, στο «πορτοκαλί» επίπεδο 3 του αυξημένου κινδύνου ανεβαίνουν: το Άγιο Όρος, η Μύκονος, η Αρκαδία, η Λευκάδα και η Λέσβος.

Πράσινες μέχρι σήμερα περιοχές, στις οποίες εμφανίστηκε επιβάρυνση και ανέβηκαν στο κίτρινο επίπεδο είναι: η Χίος και η Ιθάκη, ενώ μείωση του ιικού φορτίου από ολόκληρη τη χώρα, παρατηρήθηκε μόνο στην Κέρκυρα που μετακινήθηκε από το πορτοκαλί στο κίτρινο επίπεδο και τις Σποράδες και την Κεφαλονιά, που «πρασίνισαν».

Ανησυχούν οι επιστήμονες

Επί τάπητος τίθενται στη σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας των Επιστημόνων, νέες προτάσεις για τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας, αλλά και απλοποίηση των μέτρων που ισχύουν σε μεικτούς και αμιγείς χώρους, ώστε να είναι καλύτερα “αναγνώσιμα” από τους πολίτες.

Οι επιδημιολόγοι διαπιστώνουν σε πολλές περιοχές χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, σε άλλες αύξηση τις θετικότητας, αύξηση της διασποράς σε ηλικίες που “δίνουν” πολλές νοσηλείες, αλλά και αύξηση στις νοσηλείες που προκαλούν πίεση στο ΕΣΥ.

Η νέα εικόνα της πανδημίας: Αύξηση στους εβδομαδιαίους δείκτες – μείωση στον εμβολιαστικό ρυθμό

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του iaropedia.gr οι επιστήμονες διαπίστωσαν επιβάρυνση σε όλους τους δείκτες στον κινούμενο μέσο όρο των 7 ημερών. Πιο αναλυτικά, οι Κινούμενοι Μέσοι Όροι 7 ημερών (σε σύγκριση με τους ΚΜΟ 7 ημερών της Τρίτης 12/10/2021) , διαμορφώθηκαν ως εξής:

 • Κρούσματα: 2.657 (αύξηση κατά 375 κρούσματα),
 • Θετικότητα: 1,44 (αύξηση κατά 0,22%)
 • Εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία: 208 (αύξηση κατά 20 ασθενείς)
 • Διασωληνωμένοι: 354 (αύξηση κατά 19 ασθενείς)
 • Θάνατοι: 33 (αύξηση κατά 3 θανάτους)

Παράλληλα με την εικόνα αυτή, σημαντική ανησυχία υπάρχει για την πορεία των εμβολιασμών, καθώς το εμβολιαστικό ποσοστό στον γενικό πληθυσμό της χώρας δεν λέει να “ξεκολλήσει” από το 60% στους πλήρως εμβολιασμένους. Επίσης, οι νεοεισερχόμενοι στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, δηλαδή, όσοι αποφασίζουν έστω και τώρα να κάνουν την πρώτη δόση, δεν ξεπερνούν καθημερινά τους 7 χιλιάδες, ενώ για να επιτύχουμε το ασφαλές ποσοστό ανοσίας χρειαζόμαστε τουλάχιστον επιπλέον 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμούς.

Την ίδια στιγμή, οι πλήρως εμβολιασμένοι ηλικιωμένοι του περασμένου Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου δεν εμφανίζονται πολύ πρόθυμοι για να σπεύσουν για την τρίτη δόση του εμβολίου, με την οποία θα ενδυναμώσουν τη διαρκώς φθίνουσα ανοσία τους. Πλέον εκφράζονται φόβοι για την επαρκή προστασία τους μέσα στον χειμώνα, αλλά και για την επίπτωση που αυτό θα έχει στην επιβάρυνση του συστήματος υγείας.

Σκέψεις για την καθιέρωση νέου “μωβ” επιδημιολογικού επιπέδου

Η παραπάνω καταγεγραμμένη εικόνα της πανδημίας, αποδεικνύει πως τίποτα δεν έχει τελειώσει. Κι αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, γιατί ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού μας αντιστέκεται σθεναρά στον εμβολιασμό.

Έτσι, οι στόχοι των υγειονομικών αρχών για την καταπολέμηση της πανδημίας τον ερχόμενο χειμώνα οφείλουν να προσαρμοστούν στα υπάρχοντα δεδομένα και είναι πλέον πολύ συγκεκριμένοι: να προστατευθούν όσοι δεν εμβολιάζονται, να προφυλαχθεί το σύστημα υγείας από την μονοδιάστατη παροχή νοσηλείας “αποκλειστικά Covid”, όσοι πάσχουν από άλλες νόσους να συνεχίσουν να εξυπηρετούνται από το ΕΣΥ, και τέλος να μην πληρώσουν το “μάρμαρο” οι εμβολιασμένοι.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι επιστήμονες της ολομέλειας των επιστημόνων που συνεδριάζουν σήμερα, θα συζητήσουν διεξοδικά την πιθανότητα να προτείνουν προς την κυβέρνηση, μια ειδική κωδικοποίηση και απλοποίηση των υπαρχόντων μέτρων, με στόχο να είναι πιο κατανοητά για τους πολίτες, και περισσότερο εφαρμόσιμα.

Παράλληλα, θα τεθεί επί τάπητος το ενδεχόμενο να θεσπιστεί ένα νέο επιδημιολογικό επίπεδο, που πιθανότατα θα έχει χρώμα “μωβ” και το οποίο θα αποτελέσει “μαξιλαράκι” ασφαλείας για τον ερχόμενο χειμώνα. Σε περίπτωση, δηλαδή, που κάποια περιοχή εμφανίσει ανησυχητική αύξηση των δεικτών της πανδημίας, οι επιστήμονες να μπορούν να παρέμβουν έγκαιρα στην κατεύθυνση του περιορισμού του προβλήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που θα συζητηθούν σήμερα και εάν προκριθούν θα ανακοινωθούν στην ενημέρωση της ερχόμενης Πέμπτης, είναι για το “μωβ” επίπεδο: το ενδεχόμενο εφαρμογής καθολικής χρήσης μάσκας όχι μόνο σε εσωτερικούς αλλά και σε εξωτερικούς χώρους, η επιπλέον χρήση μέτρων προστασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και η απαγόρευση δημόσιων εκδηλώσεων με τη συμμετοχή πολλών ατόμων.

https://www.iatropedia.gr/

4 σχόλια

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021 19:47 Σύνδεσμος σχολίου

  Ξεχάσαμε τους κλαρινογαμπρούς της ΙΒ΄.
  50 τα κρούσματα σήμερα. Πάμε για κόκκινο. Δεν έχουν το Θεό τους. Αφήνιασαν οι αντιδραστικοί ψεκασμένοι ηλίθιοι.
  Όταν τα πράγματα θα ξεφύγουν και θα τους ψάχνετε να τους κουτουπώσετε, θα είναι αργά. Εφαρμόστε τα μέτρα της πολιτείας τώρα.
  Επεκτείνετε την υποχρεωτικότητα στους ένστολους. Αν το ποσοστό στους ένστολους είναι μικρό (κατά πως ψιθυρίζεται) τότε όχι μόνο αναστολή αλλά και παραδειγματικές απολύσεις.
  Οι εισαγγελείς αυτεπάγγελτα να οδηγούν στο εδώλιο τους ψέκες για εσκεμμένη διασπορά ιού και το ότι θέτουν την δημόσια υγεία σε κίνδυνο.
  Ξυπνάτε ρεεεεεεε. Μην ανέχεστε άλλες εποχές σαν το μεσαίωνα.

  Υ/Γ Άμα δε βρεθεί πολιτεία που να "κόψει" το δάχτυλο του Μητροπολίτη που κατέβαζε τη μάσκα αυτών που ασπάζονταν το Σταυρό, τότε δεν υπάρχει ΕΛΕΟΣ !!!!!

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021 13:33 Σύνδεσμος σχολίου

  10:53 Δεν είναι τίποτα. Θα βάλεις το κεφάλι σου κάτω από τη βρύση, θα πέσει κρύο νερό και θα συνέλθεις

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021 10:53 Σύνδεσμος σχολίου

  ΗΡΕΜΗΣΕ ΑΔΕΡΦΕ!

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021 10:39 Σύνδεσμος σχολίου

  Προσοχή πατριώτες.
  Ζουν ανάμεσά μας......σκορπούν το θάνατο.....διαλύουν την κοινωνία.....
  Είτε είναι ναζιστικά πιθήκια,
  είττε κομιστές των επιστολών του Ιησού,
  είτε ακροδεξιές θεούσες του κότσου και της δήθεν μου τάχα μου μετάνοιας,
  είτε του πατρίου, ευλόγησον,
  είτε αγράμματα ηλίθια ανθρωπάκια που διαβάζουν κάτι και δεν καταλαβαίνουν τι διαβάζουν,
  είτε φοβισμένοι κουτοπόνηροι του άσε να το κάνει ο άλλος για να δούμε,
  είτε, είτε....
  Ένα είναι σίγουρο, είναι αρκετοί, είναι πολλοί για να σκορπίσουν το θάνατο και δυστυχώς είναι δίπλα μας, είναι συγγενείς μας, είναι φίλοι μας, είναι συγχωριανοί μας, αλλά ότι και να είναι, ένα είναι σίγουρο. ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ....

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...