Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Καταγγελία Ζαχαριά – «Ο ΕΟΠΥΥ αρνείται να αποζημιώσει τα έξοδα μετακίνησης καρκινοπαθών»

Καταγγελία Ζαχαριά – «Ο ΕΟΠΥΥ αρνείται να αποζημιώσει τα έξοδα μετακίνησης καρκινοπαθών»

Ερώτηση στους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κατέθεσαν σαράντα δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ο βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Ζαχαριάς, σχετικά με πρόσφατη απόφαση του ΕΟΠΥΥ να μην καλύπτει τα έξοδα καρκινοπαθών ασθενών που μετακινούνται σε νοσοκομείο μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, για τη διενέργεια ακτινοθεραπείας.

Σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ, "η ακτινοθεραπεία δεν θεωρείται εξέταση, ούτε η διενέργειά της απαιτεί νοσηλεία ή βραχεία νοσηλεία" για να καλύψει τα έξοδα μετακίνησης. Είναι όμως μία από τις βασικές θεραπευτικές πράξεις αντιμετώπισης του καρκίνου και ακριβώς επειδή διενεργείται κυρίως σε Νοσοκομεία και Ιδιωτικά Θεραπευτήρια των μεγάλων αστικών κέντρων, οι ασθενείς που διαμένουν σε ημιαστικές, αγροτικές, ορεινές και νησιωτικές περιοχές αναγκάζονται σε συχνές μετακινήσεις προς το κέντρο ακτινοθεραπείας. Πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να μετακινούνται ακόμα μακρύτερα, εκτός της περιφέρειας του τόπου μονίμου κατοικίας τους, επειδή δεν διαθέτουν όλα τα μεγάλα νοσοκομεία ακτινοθεραπευτικό τμήμα.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η αυθαίρετη ερμηνεία του ΕΟΠΥΥ θα αφήσει πολλούς ασθενείς που αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησής τους χωρίς την απαραίτητη θεραπεία θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους. Ερωτούν αν θα αποσαφηνιστεί το πλαίσιο της αποζημίωσης εξόδων μετακίνησης, αν θα αποζημιώνεται στο εξής η μετακίνηση για ακτινοθεραπεία και αν προτίθεται το Υπουργείο Υγείας να καλύψει το κόστος όσων καρκινοπαθών υπέβαλλαν σχετικά δικαιολογητικά προς έγκριση και απορρίφθηκε αυθαίρετα το αίτημά τους. 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...