Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Εγκυμοσύνη | Λήψη-βιοψία τροφοβλάστης-Ένα ισχυρό διαγνωστικό εργαλείο για κάθε κύηση

Εγκυμοσύνη | Λήψη-βιοψία τροφοβλάστης-Ένα ισχυρό διαγνωστικό εργαλείο για κάθε κύηση

Η λήψη-βιοψία τροφοβλάστης ή αλλιώς λήψη-βιοψία χοριακών λαχνών (στα αγγλικά Chorionic Villus Sampling – CVS), είναι διαγνωστικό τεστ μέσω του οποίου παίρνουμε ένα πολύ μικρό

κομμάτι πλακούντα (χοριακή λάχνη).

Ο πλακούντας είναι εκείνο το όργανο, μέσα στη μήτρα της εγκύου γυναίκας, το οποίο μεταφέρει στο έμβρυο το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά ενώ ταυτόχρονα απομακρύνει τις βλαβερές ουσίες από το έμβρυο. Το γενετικό υλικό του πλακούντα και του εμβρύου είναι σχεδόν το ίδιο, με πολλά κοινά χαρακτηριστικά – γονίδια.

Η λήψη-βιοψία τροφοβλάστης μπορεί να αποκαλύψει εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στα χρωμοσώματα ή στα γονίδια του εμβρύου. Η εξέταση αυτή μπορεί να γίνει από την 11η εβδομάδα εγκυμοσύνης έως την 14η. Διενεργείται για να ελέγξει εάν το έμβρυο  πάσχει από κάποιο πρόβλημα όπως είναι το σύνδρομο Down, η κυστική ίνωση, η μεσογειακή αναιμία κ.α.  Συστήνεται εάν η έγκυος έχει στην οικογένεια της κάποιο κληρονομικό νόσημα αλλά και στην περίπτωση εκείνη που κάποια άλλη εξέταση της εγκυμοσύνης βάλει υποψία για κάποιο πρόβλημα στο έμβρυο.

Πιο συγκεκριμένα, ενδείξεις για λήψη-βιοψία τροφοβλάστης είναι:

  • Υψηλή πιθανότητα χρωμοσωματικής ανωμαλίας λόγω αποτελέσματος υψηλού κινδύνου στην εξέταση Αυχενικής Διαφάνειας – PAPP-a.
  • Υψηλή πιθανότητα χρωμοσωματικής ανωμαλίας σε αποτέλεσμα του τεστ  Μη Επεμβατικού Προγεννητικού Ελέγχου (NIPT).
  • Χρωμοσωματική ή γονιδιακή ανωμαλία εμβρύου σε προηγούμενη εγκυμοσύνη
  • Υψηλή αναπαραγωγική ηλικία μητέρας
  • Ιστορικό κάποιας κληρονομούμενης πάθησης στην οικογένεια της μητέρας ή του πατέρα ή αν εκείνοι οι ίδιοι είναι φορείς κάποιας πάθησης.
  • Επιθυμία μητέρας  λόγω άγχους.

Τα βήματα για την διαδικασία λήψης-βιοψίας τροφοβλάστης είναι:

  • Αρχικά γίνεται υπερηχογράφημα, για να ελεγχθεί το έμβρυο ή τα έμβρυα, η μήτρα, ο πλακούντας και το αμνιακό υγρό.
  • Στη συνέχεια πραγματοποιείται καλή αντισηψία του δέρματος της κοιλιάς από το οποίο θα περάσει η βελόνα βιοψίας που θα πάρει το δείγμα.
  • Πολλές φορές γίνεται τοπική αναισθησία (στο κέντρο μας το κάνουμε πάντα), για να ελαττωθεί η ενόχληση κατά την είσοδο της βελόνας στην κοιλιά.
  • Κάτω από συνεχή υπερηχογραφικό έλεγχο ο γιατρός προωθεί την ειδική βελόνα βιοψίας μέσω του δέρματος μέχρι να φτάσει εντός του πλακούντα.
  • Κάνοντας αναρρόφηση, πολύ μικρά κομματάκια πλακούντα σαν ίνες (χοριακές λάχνες), καταλήγουν μέσα στη σύριγγα που βρίσκεται στο άλλο άκρο της βελόνας.
  • Η ποσότητα του δείγματος ελέγχεται και αν αυτό είναι ικανοποιητικό αφαιρείται η βελόνα και το δείγμα αποστέλλεται για ανάλυση στο εργαστήριο. Αν η ποσότητα του δείγματος δεν είναι ικανοποιητική επαναλαμβάνεται η διαδικασία.

Στο δικό μας κέντρο χρησιμοποιούμε ειδική βελόνα διπλού αυλού, που παρέχει τα εξής πλεονεκτήματα:

  • εάν χρειαστεί δεύτερη λήψη δεν χρειάζεται να τρυπήσουμε ξανά την έγκυο και
  • η βελόνα που εισέρχεται μέσα στον πλακούντα, είναι σημαντικά πιο λεπτή και κάνει μικρότερο τραυματισμό και συνεπώς μειώνει ακόμη περισσότερο, στο ελάχιστο, την πιθανότητα επιπλοκών.

Οι επιπλοκές είναι σπάνιες αλλά μπορεί να συμβούν. Τέτοιες είναι:

  • Εκροή μικρής ποσότητας αίματος ή υγρού από τον κόλπο που μετά από λίγο σταματάει.
  • Αποβολή, σε συχνότητα 0,5-0,7% για τις επόμενες μέρες
  • Αιμορραγία
  • Πυρετός – λοίμωξη
  • Ήπιος κοιλιακός πόνος
  • Ρέζους ευαισθητοποίηση μητέρας, που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε επόμενες εγκυμοσύνες, στην περίπτωση που η ομάδα αίματος της μητέρας είναι Ρέζους Αρνητική. Σε αυτήν την περίπτωση, για να αποφευχθεί αυτή η επιπλοκή, χορηγείται ειδική ένεση γ-σφαρίνης (anti-D) στη μητέρα μετά από την διαδικασία της τροφοβλάστης.
Image

Η λήψη-βιοψία τροφοβλάστης είναι μια εξέταση που ΒΑΖΕΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ αν το έμβρυο έχει ή δεν έχει κάποιο πρόβλημα.

Το πρώτο αποτέλεσμα που αφορά στο σύνδρομο Down (τρισωμία 21), σύνδρομο Edwards (τρισωμία 18), σύνδρομο Patau (τρισωμία 13) που είναι οι πιο συχνές χρωμοσωματικές ανωμαλίες και το φύλο του εμβρύου, βγαίνει συνήθως την επόμενη ή την μεθεπόμενη εργάσιμη ημέρα από την εξέταση.

Το αποτέλεσμα του μοριακού καρυότυπου βγαίνει σε 10-15 ημέρες και αν έχει ζητηθεί και κλασσικός καρυότυπος, το αποτέλεσμα είναι διαθέσιμο σε 20 περίπου ημέρες από την ημέρα της εξέτασης.

Η ουσιαστική και πολύ σημαντική διαφορά της λήψης-βιοψίας τροφοβλάστης από την αμνιοπαρακέντηση, είναι ότι με την τροφοβλάστη έχουμε το αποτέλεσμα για το έμβρυο εντός του πρώτου τριμήνου και έτσι οι γονείς μπορούν να πάρουν απάντηση για τους πιθανούς προβληματισμούς τους και να λάβουν τις αποφάσεις τους, νωρίτερα στην εγκυμοσύνη.

Εμπειρία
Εξειδίκευση
Φροντίδα

Σημαντική εμπειρία στις βιοψίες τροφοβλάστης κατόπιν μεγάλου αριθμού επεμβάσεων

Σε περίπτωση κάποιου παθολογικού αποτελέσματος οι γονείς μπορούν να αποφασίσουν να διακόψουν  την εγκυμοσύνη με την διαδικασία απλής απόξεσης. Σε αντίθεση με την αμνιοπαρακέντηση στο δεύτερο τρίμηνο, που θα πρέπει η μητέρα να μπει σε διαδικασία τοκετού για να διακόψει την παθολογική εγκυμοσύνη.

Όποια όμως και να είναι η απόφαση σας για την πραγματοποίηση ή όχι, τροφοβλάστης ή αμνιοπαρακέντησης, θα είμαστε στο πλάι σας για να στηρίξουμε την όποια απόφασή σας.       

Στην περίπτωση  που αποφασίσετε να κάνετε επεμβατικό έλεγχο, σας υποσχόμαστε ότι θα φροντίσουμε να εξασφαλίσουμε ότι η διαδικασία θα είναι ασφαλής, χωρίς προβλήματα και ανώδυνη σωματικά αλλά και ψυχολογικά για εσάς.

Ανδρέας Κόμης Μαιευτήρας, Γυναικολόγος

Image

Γεννημένος στην Αθήνα, και μεγαλωμένος στο νησί της Μήλου, ο Ανδρέας Κόμης μεγάλωσε σε μία οικογένεια, ταγμένη στην ιατρική και την προσφορά στον άνθρωπο (ο πατέρας και ο παππούς του ήταν ιατροί στη Μήλο). Έτσι, οι σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ήταν η φυσική συνέχεια μιας πορείας που ξεκίνησε από το νησί της Μήλου και έφτασε στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της...

Διαβάστε περισσότερα εδώ!

Ενημερωτικό ιατρικό άρθρο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...