Menu
RSS
Δευτέρα, 06/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: "Τα κρούσματα καρκίνου θα αυξηθούν κατά 77% ως το 2050"

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: "Τα κρούσματα καρκίνου θα αυξηθούν κατά 77% ως το 2050"

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου, η αντικαρκινική υπηρεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), δημοσίευσε τις τελευταίες εκτιμήσεις για την παγκόσμια επιβάρυνση του καρκίνου. Ο ΠΟΥ δημοσίευσε επίσης αποτελέσματα ερευνών από 115 χώρες, δείχνοντας ότι η πλειονότητα των χωρών δεν χρηματοδοτεί επαρκώς τις υπηρεσίες προτεραιότητας για τον καρκίνο και την παρηγορητική φροντίδα, ως μέρος της καθολικής κάλυψης υγείας (UHC).

Οι εκτιμήσεις της IARC, με βάση τις καλύτερες πηγές δεδομένων που είναι διαθέσιμες στις χώρες το 2022, υπογραμμίζουν την αυξανόμενη επιβάρυνση του καρκίνου, τον δυσανάλογο αντίκτυπο στους υποεξυπηρετούμενους πληθυσμούς και την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης των ανισοτήτων κατά του καρκίνου παγκοσμίως.

Το 2022, υπολογίστηκαν 20 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου και 9,7 εκατομμύρια θάνατοι. Ο εκτιμώμενος αριθμός των ανθρώπων που ζούσαν μέσα σε 5 χρόνια μετά τη διάγνωση του καρκίνου ήταν 53,5 εκατομμύρια. Περίπου 1 στους 5 ανθρώπους αναπτύσσουν καρκίνο στη ζωή τους, περίπου 1 στους 9 άνδρες και 1 στις 12 γυναίκες πεθαίνουν από τη νόσο.

Η παγκόσμια έρευνα του ΠΟΥ για το UHC και τον καρκίνο δείχνει ότι μόνο το 39% των χωρών που συμμετείχαν κάλυψαν τα βασικά της διαχείρισης του καρκίνου ως μέρος των χρηματοδοτούμενων βασικών υπηρεσιών υγείας για όλους τους πολίτες, «πακέτων παροχών υγείας» (HBP). Μόνο το 28% των συμμετεχουσών χωρών κάλυψε επιπλέον φροντίδα για άτομα που χρειάζονται παρηγορητική φροντίδα, συμπεριλαμβανομένης της ανακούφισης από τον πόνο γενικά, και όχι μόνο που συνδέονται με τον καρκίνο.

Τρεις κύριοι τύποι καρκίνου το 2022: καρκίνοι πνεύμονα, μαστού και παχέος εντέρου

Οι νέες εκτιμήσεις που είναι διαθέσιμες στο Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Καρκίνου της IARC δείχνουν ότι 10 τύποι καρκίνου αποτελούσαν συλλογικά περίπου τα δύο τρίτα των νέων περιπτώσεων και θανάτων παγκοσμίως το 2022. Τα δεδομένα καλύπτουν 185 χώρες και 36 καρκίνους.

Ο καρκίνος του πνεύμονα ήταν ο πιο συχνά εμφανιζόμενος καρκίνος παγκοσμίως με 2,5 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις να αντιπροσωπεύουν το 12,4% του συνόλου των νέων περιπτώσεων. Ο γυναικείος καρκίνος του μαστού κατατάχθηκε δεύτερος (2,3 εκατομμύρια περιπτώσεις, 11,6%), ακολουθούμενος από τον καρκίνο του παχέος εντέρου (1,9 εκατομμύρια περιπτώσεις, 9,6%), τον καρκίνο του προστάτη (1,5 εκατομμύρια περιπτώσεις, 7,3%) και τον καρκίνο του στομάχου (970.000 περιπτώσεις, 4,9%).

Ο καρκίνος του πνεύμονα ήταν η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο (1,8 εκατομμύρια θάνατοι, 18,7% των συνολικών θανάτων από καρκίνο) ακολουθούμενος από τον καρκίνο του παχέος εντέρου (900 000 θάνατοι, 9,3%), τον καρκίνο του ήπατος (760 000 θάνατοι, 7,8%), τον καρκίνο του μαστού (670 000 θάνατοι, 6,9%) και καρκίνος του στομάχου (660 000 θάνατοι, 6,8%). Η επανεμφάνιση του καρκίνου του πνεύμονα ως ο πιο συχνός καρκίνος πιθανότατα σχετίζεται με την επίμονη χρήση καπνού στην Ασία.

Υπήρχαν κάποιες διαφορές ανά φύλο στη συχνότητα εμφάνισης και τη θνησιμότητα από το παγκόσμιο σύνολο και για τα δύο φύλα. Για τις γυναίκες, ο πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος και η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο ήταν ο καρκίνος του μαστού, ενώ ο καρκίνος του πνεύμονα για τους άνδρες. Ο καρκίνος του μαστού ήταν ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες στη συντριπτική πλειονότητα των χωρών (157 από 185).

Για τους άνδρες, ο καρκίνος του προστάτη και του παχέος εντέρου ήταν ο δεύτερος και ο τρίτος πιο συχνά εμφανιζόμενος καρκίνος, ενώ ο καρκίνος του ήπατος και του παχέος εντέρου ήταν η δεύτερη και τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Για τις γυναίκες, ο καρκίνος του πνεύμονα και του παχέος εντέρου ήταν δεύτερος και τρίτος τόσο για τον αριθμό των νέων κρουσμάτων όσο και για τους θανάτους.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ήταν ο όγδοος πιο συχνά εμφανιζόμενος καρκίνος παγκοσμίως και η ένατη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο, αντιπροσωπεύοντας 661.044 νέες περιπτώσεις και 348.186 θανάτους. Είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες σε 25 χώρες, πολλές από τις οποίες βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική. Ακόμη και αν αναγνωρίζονται διαφορετικά επίπεδα επίπτωσης, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να εξαλειφθεί ως πρόβλημα δημόσιας υγείας, μέσω της κλίμακαςΠρωτοβουλία για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας .

Εντυπωσιακή ανισότητα κατά του καρκίνου βάσει του δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης (HDI)

Οι παγκόσμιες εκτιμήσεις αποκαλύπτουν εντυπωσιακές ανισότητες στην επιβάρυνση του καρκίνου σύμφωνα με την ανθρώπινη ανάπτυξη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον καρκίνο του μαστού. Σε χώρες με πολύ υψηλό ΔΑΔ, 1 στις 12 γυναίκες θα διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής της και 1 στις 71 γυναίκες θα πεθάνει από αυτόν. Αντίθετα, σε χώρες με χαμηλό HDI. ενώ μόνο μία στις 27 γυναίκες διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού στη ζωή της, μία στις 48 γυναίκες θα πεθάνει από αυτόν.

«Οι γυναίκες σε χώρες με χαμηλότερη ΑΝΑΠ έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού από τις γυναίκες σε χώρες με υψηλή ΑΝΑΠ, ωστόσο διατρέχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από τη νόσο λόγω καθυστερημένης διάγνωσης και ανεπαρκούς πρόσβασης σε ποιοτική θεραπεία», εξηγεί. Δρ Isabelle Soerjomataram, Αναπληρώτρια Επικεφαλής του Κλάδου Επιτήρησης Καρκίνου στο IARC.

Η παγκόσμια έρευνα του ΠΟΥ για τα HBP αποκάλυψε επίσης σημαντικές παγκόσμιες ανισότητες στις υπηρεσίες για τον καρκίνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες που σχετίζονται με τον καρκίνο του πνεύμονα είχαν 4-7 φορές περισσότερες πιθανότητες να συμπεριληφθούν σε HBP σε μια χώρα υψηλού εισοδήματος από ότι σε μια χώρα με χαμηλότερο εισόδημα. Κατά μέσο όρο, υπήρχε τετραπλάσια πιθανότητα να καλύπτονται οι υπηρεσίες ακτινοβολίας σε μια HBP μιας χώρας υψηλού εισοδήματος από μια χώρα με χαμηλότερο εισόδημα. Η μεγαλύτερη διαφορά για οποιαδήποτε υπηρεσία ήταν η μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων, η οποία ήταν 12 φορές πιο πιθανό να συμπεριληφθεί σε μια HBP μιας χώρας υψηλού εισοδήματος από μια χώρα με χαμηλότερο εισόδημα.

« Η νέα παγκόσμια έρευνα του ΠΟΥ ρίχνει φως στις μεγάλες ανισότητες και την έλλειψη οικονομικής προστασίας για τον καρκίνο σε όλο τον κόσμο, με τους πληθυσμούς, ειδικά σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση στις βασικές αρχές της φροντίδας του καρκίνου », δήλωσε ο Dr Bente Mikkelsen, Διευθυντής του Τμήματος Μη μεταδοτικές ασθένειες στον ΠΟΥ. «Ο ΠΟΥ, μεταξύ άλλων μέσω των πρωτοβουλιών του για τον καρκίνο, εργάζεται εντατικά με περισσότερες από 75 κυβερνήσεις για την ανάπτυξη, τη χρηματοδότηση και την εφαρμογή πολιτικών για την προώθηση της φροντίδας του καρκίνου για όλους. Για να επεκταθεί αυτό το έργο, απαιτούνται επειγόντως σημαντικές επενδύσεις για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων ανισοτήτων στα αποτελέσματα του καρκίνου».

Προβλεπόμενη αύξηση του όγκου του καρκίνου το 2050

Πάνω από 35 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου προβλέπονται το 2050, αύξηση 77% από τα εκτιμώμενα 20 εκατομμύρια περιστατικά το 2022. Η ταχέως αυξανόμενη παγκόσμια επιβάρυνση του καρκίνου αντικατοπτρίζει τόσο τη γήρανση του πληθυσμού όσο και την ανάπτυξη, καθώς και αλλαγές στην έκθεση των ανθρώπων σε παράγοντες κινδύνου. που συνδέονται με την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη. Ο καπνός, το αλκοόλ και η παχυσαρκία είναι βασικοί παράγοντες πίσω από την αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου, με την ατμοσφαιρική ρύπανση να εξακολουθεί να αποτελεί βασικό μοχλό των περιβαλλοντικών παραγόντων κινδύνου.

Όσον αφορά την απόλυτη επιβάρυνση, οι χώρες υψηλού HDI αναμένεται να παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη απόλυτη αύξηση της επίπτωσης, με επιπλέον 4,8 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις να προβλέπονται το 2050 σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του 2022. Ωστόσο, η αναλογική αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης είναι πιο εντυπωσιακή σε χώρες με χαμηλή ΔΑΔ (αύξηση 142%) και σε χώρες μεσαίου HDI (99%). Ομοίως, η θνησιμότητα από καρκίνο σε αυτές τις χώρες προβλέπεται να διπλασιαστεί σχεδόν το 2050.

«Ο αντίκτυπος αυτής της αύξησης δεν θα γίνει ομοιόμορφα αισθητός σε χώρες διαφορετικών επιπέδων HDI. Όσοι έχουν τους λιγότερους πόρους για να διαχειριστούν τα καρκινικά τους βάρη θα επωμιστούν το μεγαλύτερο βάρος του παγκόσμιου βάρους του καρκίνου», λέει ο Δρ Φρέντι Μπρέι, Επικεφαλής του Κλάδου Επιτήρησης Καρκίνου στο IARC.

«Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην έγκαιρη ανίχνευση καρκίνων και στη θεραπεία και φροντίδα ασθενών με καρκίνο– σημαντικές διαφορές στα αποτελέσματα θεραπείας του καρκίνου υπάρχουν όχι μόνο μεταξύ περιοχών υψηλού και χαμηλού εισοδήματος του κόσμου, αλλά και εντός των χωρών. Το πού μένει κάποιος δεν πρέπει να καθορίζει αν ζει. Υπάρχουν εργαλεία που επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στη φροντίδα του καρκίνου και να διασφαλίσουν ότι όλοι έχουν πρόσβαση σε προσιτές, ποιοτικές υπηρεσίες. Αυτό δεν είναι απλώς θέμα πόρων, αλλά θέμα πολιτικής βούλησης», λέει ο Δρ Κάρι Άνταμς, επικεφαλής της UICC - Ένωση για τον Διεθνή Έλεγχο του Καρκίνου.

1 σχόλιο

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Παρασκευή, 02 Φεβρουαρίου 2024 18:39 Σύνδεσμος σχολίου

    Δεν θα μείνει κανείς έως το 2050

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...