Menu
RSS
Κυριακή, 28/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

"Από τον επόμενο μήνα θα προκύψει πολύ σοβαρό πρόβλημα με τους αναισθησιολόγους στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο"

"Από τον επόμενο μήνα θα προκύψει πολύ σοβαρό πρόβλημα με τους αναισθησιολόγους στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο"

Τα προβλήματα για προβλήματα λειτουργίας και τις ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία της Πελοποννήσου, έθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Νικολάου, στο περιφερειακό συμβούλιο.

Αυτό έγινε ως συνέχεια της παρέμβασης που είχε κάνει ο Δημήτρης Κουτσούλης σε προηγούμενη συνεδρίαση.

«Ένας ακτινολόγος καλύπτει επτά εφημερίες, 15 γίνονται με τηλεϊατρική και οι άλλες μέρες είναι ακάλυπτες. Ο μαγνητικός τομογράφος είναι κλειστός» είπε ως παράδειγμα για το Παναρκαδικό Νοσοκομείο και έκανε κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης να υποβαθμίσει το ΕΣΥ.

Ο κ. Νικολάου ζήτησε πρωτοβουλίες από τον Περιφερειάρχη προς τον αρμόδιο Υπουργό και προς την Κυβέρνηση για να βρεθούν λύσεις σε αυτά τα προβλήματα και να δοθούν επιπλέον κίνητρα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας ο Χρ. Μέλλος απάντησε ότι υπάρχει πρόβλημα, τόνισε ότι είναι σε συνεργασία με την Υγειονομική Περιφέρεια, ώστε να «αποτελέσουμε μέρος της λύσης των προβλημάτων», ενώ υπογράμμισε ότι τον επόμενο μήνα θα προκύψει σοβαρό πρόβλημα με τους αναισθησιολόγους στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο.

Κείμενο www.kalimera-arkadia.gr

 

------------------------

Γιάννης Νικολάου

Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου με την παράταξη Πελοπόννησος Αφετηρία Ζωής 

με επικεφαλής τον Δημήτρη Κουτσούλη 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: « Αποσύνθεση των δομών δημόσιας υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου»

 

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024, ο επικεφαλής της παράταξής μας «Πελοπόννησος - Αφετηρία Ζωής» κ. Δημήτρης Κουτσούλης είχε, εκτός ημερήσιας διάταξης, ζητήσει να συζητήσουμε και να θέσουμε στο υπουργείο Υγείας, είτε μέσω ψηφίσματος είτε με οποιασδήποτε άλλη διαδικασία, συνολικά τα προβλήματα λειτουργίας και τις ελλείψεις προσωπικού των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της Πελοποννήσου.

Αφορμή ήταν η, πρώτη, μερική αναστολή λειτουργίας της Παθολογικής Κλινικής της Νοσηλευτικής  Μονάδας  Σπάρτης του Γενικού  Νοσοκομείου  Λακωνίας.  Ακολούθησε και δεύτερη - και, προφανώς, με την παρούσα κατάσταση των πραγμάτων στην Παθολογική Κλινική, θα ακολουθήσουν και άλλες αναστολές εφημεριών. 

Η κατάσταση που επικρατεί στις δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης χρειάζεται επειγόντως βελτίωση. Μια συνοπτική καταγραφή των ελλείψεων και των προβλημάτων στα Νοσοκομεία της Πελοποννήσου περιλαμβάνει τα εξής: 

  1. Υποστελέχωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών με αποτέλεσμα να βγαίνουν εφημερίες με έναν γενικό ιατρό, λ.χ. στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου.
  2. Υποστελέχωση των Ακτινολογικών Τμημάτων [ενδεικτικά στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης υπηρετεί ένας Ακτινολόγος που καλύπτει 7 εφημερίες, τις υπόλοιπες ημέρες που δεν υπάρχει εφημερεύων ιατρός οι διαγνώσεις γίνονται με τηλεϊατρική για 15 ημέρες και οι υπόλοιπες ημέρες μένουν ακάλυπτες ], με αποτέλεσμα να είναι κλειστός ο μαγνητικός τομογράφος, να μην εξυπηρετούνται τακτικά ραντεβού παρά μόνο επείγοντα καθώς και να μην γίνεται καθόλου προληπτική ιατρική λ.χ. μαστογραφίες.
  3. Υποστελέχωση των Παθολογικών Κλινικών με συνέπεια τα επείγοντα παθολογικά περιστατικά, λ.χ. της Νοσηλευτικής Μονάδας Σπάρτης, να χρειάζεται να διακομίζονται σε Τρίπολη και Καλαμάτα.
  4. Υποστελέχωση των Αναισθησιολογικών Τμημάτων, με συνέπεια τα χειρουργεία, επείγοντα και τακτικά, να κινδυνεύουν να μην πραγματοποιηθούν [ ενδεικτικά ορθοπεδικό περιστατικό από τη Νεάπολη Βοιών θα φτάσει, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου στη Νοσηλευτική Μονάδα Μολάων, μετά από δίωρο ταξίδι στη Σπάρτη για να χειρουργηθεί ] . 

Δίχως να γίνει εξαντλητική καταγραφή, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι, όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την οριακή κατάσταση που επικρατεί και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη με τα υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας τα οποία στερούνται βασικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας [ μικροβιολογικά και ακτινολογικά εργαστήρια ] αλλά και με τις παραιτήσεις  πληθώρας ιατρών, χωρίς να αντικατασταθούν, έχουν οδηγήσει τμήματα Νοσοκομείων να υφίστανται εν λειτουργία μόνον στους ιστοτόπους των Νοσοκομείων.  

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι είναι επιλογή της κυβέρνησης η αποδυνάμωση του Ε.Σ.Υ. και η μετατροπή του σε ένα απαξιωμένο, προνοιακό σύστημα. Γιατί όταν μπορούσε να βελτιώσει ριζικά την κατάσταση, αξιοποιώντας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, δεν το έπραξε. Η υπονόμευση του Ε.Σ.Υ. μετατρέπει ένα κοινωνικό αγαθό σε αντικείμενο κερδοσκοπίας ιδιωτικών συμφερόντων. Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες του εναπομείναντος προσωπικού που δίνει καθημερινά τον καλύτερο του εαυτό, με γνώμονα μόνο τον όρκο που έδωσαν αλλά και το φιλότιμο τους, δεν επαρκούν.

Επειδή οι Πελοποννήσιοι έχουν δικαίωμα να έχουν ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίεςΔημόσιας Υγείας και επειδή η μέχρι τώρα διαχείριση των προβλημάτων από τους εμπλεκόμενους φορείς στο δημόσιο σύστημα υγείας της Πελοποννήσου έχει αποδειχθεί ανορθολογική, αναποτελεσματική και ατελέσφορη, ερωτάται η Περιφερειακή Διοίκηση Πελοποννήσου, ως ο κατ’ εξοχήν πολιτικός θεσμός που μεριμνά για την προστασία και την προαγωγή της δημόσιας υγείας σε περιφερειακό επίπεδο:

1.     Προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία αποτύπωσης της εικόνας των προβλημάτων που παρατηρούνται συνολικά στην Πελοπόννησο ώστε μετά από διαλογική συζήτηση να καταγραφεί ψήφισμα και να ζητηθούν λύσεις από τον αρμόδιο Υπουργό και τον Πρωθυπουργό;

2.    Προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία προς τον αρμόδιο Υπουργό και τον Πρωθυπουργό, έτσι ώστε να εντάσσονται υγειονομικά στις άγονες και προβληματικές περιοχές Α’ κατηγορίας, οι νοσοκομειακές μονάδες της Πελοποννήσου που αποτυγχάνουν να προσελκύσουν το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό ύστερα από δύο διαδοχικές άγονες προκηρύξεις θέσεων;

3.    Προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία έτσι ώστε να καλυφθούν τάχιστα τα κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στις νοσοκομειακές μονάδες της Πελοποννήσου, έως ότου ολοκληρωθούν οι προσλήψεις και η τοποθέτηση μόνιμου ιατρικού προσωπικού;

2 σχόλια

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2024 08:46 Σύνδεσμος σχολίου

    ΑΠΛΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΝΤΑΞΕΙ ΜΩΡΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΥΤΑ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

  • ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΑΡΚΑΔΙΚΑ ΓΙΔΙΑ
    ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΑΡΚΑΔΙΚΑ ΓΙΔΙΑ Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2024 07:33 Σύνδεσμος σχολίου

    ΔΩΣΕ ΣΤΟΥΣ ΑΡΚΑΔΕΣ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ, ΤΥΡΟΠΙΤΕΣ, ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΤΟΥΣ (ΟΧΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΑΛΛΑ) ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...