Menu
RSS
Σάββατο, 27/07/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Κωνσταντινόπουλος: "Η υποστελέχωση του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης αγγίζει τα όρια της εγκατάλειψης"

Κωνσταντινόπουλος: "Η υποστελέχωση του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης αγγίζει τα όρια της εγκατάλειψης"

Δελτίο τύπου σχετικά με την απάντηση που έλαβε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στην ερώτησή του προς το Υπ. Υγείας σχετικά με τις ελλείψεις του προσωπικού Γενικού Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης

ΘΕΜΑ: Η υποστελέχωση του Γενικού Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης αγγίζει τα όρια της εγκατάλειψης.

Στις 26 Φεβρουαρίου επισκέφτηκα το Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης και συζητώντας με το ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό του, επιβεβαίωσα για ακόμη μια φορά ότι συνεχίζουν να επιδεινώνονται τα προβλήματα και οι ελλείψεις που έχω θέσει επανειλημμένως με μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου που έχω καταθέσει και έχουν μείνει αναπάντητα από το Υπουργείο Υγείας.

Στην τελευταία ερώτησή μου που κατέθεσα μετά την επίσκεψη αυτή το Υπουργείο Υγείας χορήγησε απολογιστικά στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν την τραγική υποστελέχωση του νοσοκομείου αλλά και τις ανεπαρκείς ενέργειες για τη στοιχειώδη στελέχωση του από το 2019 έως σήμερα.

Στην απάντηση του, το Υπουργείου επιβεβαιώνει την τραγική έλλειψη στο ακτινοδιαγνωστικό τμήμα με τις 5 από τις 6 θέσεις να είναι κενές. Οι ελλείψεις 100% σε σχέση με τις οργανικές θέσεις εντοπίζονται στην ακτινοθεραπευτική ογκολογία, στην πυρηνική ιατρική, στη Χειρουργική Παίδων, σε ειδικότητες για Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, σε χειρουργική θώρακος, ρευματολογίας αλλά και παιδοψυχιατρικής στο κέντρο ψυχικής υγείας.

Οι κενές οργανικές θέσεις είναι τουλάχιστον 50% σχεδόν σε όλες από τις υπόλοιπες ιατρικές ειδικότητες ενώ κοντά στο 50% είναι και οι ελλείψεις του νοσηλευτικού και λοιπού βοηθητικού προσωπικού ενώ από τις 53 οργανικές θέσεις λοιπού και νοσηλευτικού προσωπικού του οργανισμού του κέντρου ψυχικής υγείας μόνο 1 φαίνεται πληρωμένη.

Οι προκηρύξεις για προσλήψεις προσωπικού αποδείχθηκαν επιεικώς ανεπαρκείς και άστοχες, σύμφωνα τα στοιχεία που χορηγήθηκαν.

Κατά συνέπεια τα τεράστια οργανικά κενά που περνάνε τα 80 για ιατρικές ειδικότητες στο νοσοκομείο (+ 7 στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας) δεν μπόρεσαν να καλυφθούν από τις 6 προκηρύξεις ιατρικού προσωπικού για 47 θέσεις ιατρών αφού 21 θέσεις (ποσοστό 45%) κρίθηκαν άγονες, καταδεικνύοντας το πόσο απωθητικό έχει γίνει το ΕΣΥ, ειδικά στην επαρχία και ειδικά για κάποιες ειδικότητες με την τάση αυτή να επιδεινώνεται μετά την πανδημία, με ευθύνη της Κυβέρνησης. Δεδομένου ότι από το 2019 και μετά έχουν γίνει 38 αναλήψεις καθηκόντων σημαίνει ότι το 45% των προσλήψεων της περιόδου οφείλεται σε προκηρύξεις προσωπικού πριν από το 2019.

Αντίστοιχη ανεπάρκεια και αστοχία χαρακτηρίζει και τις προκηρύξεις των υπολοίπων θέσεων. Από το 2019 και μετά φαίνεται ότι έχουν καλυφθεί μόνο 19 θέσεις εκ των οποίων μόλις 2 θέσεις είναι νοσηλευτών αλλά 7 είναι θέσεις ΔΕ Διοικητικών υπαλλήλων και οι υπόλοιπες 10 αφορούν σε λοιπό βοηθητικό προσωπικό. Αλλά ακόμα και από τους 19 προσληφθένετες, οι 4 υπηρετούν με απόσπαση σε άλλους φορείς. Επιπλέον οι 44 προκυρηχθείσες θέσεις νοσηλευτών το 2022, που τελούν ακόμα σε διαδικασία αξιολόγησης, από το ΑΣΕΠ δεν αναμένεται να βελτιώσουν την κατάσταση, αφού φαίνεται ότι θα αντικαταστήσουν το επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό που έχει προσληφθεί μετά το 2019.

Επιπλέον το Υπουργείο μάς ενημέρωσε ότι χρηματοδοτήθηκαν 3 έργα, ύψους περίπου 6 εκατομμυρίων ευρώ από πρόγραμμα ΕΣΠΑ κατά το χρονικό διάστημα 2019 έως και το 2023 σχετικά με:

α) Ενεργειακή αναβάθμιση Παναρκαδικού Γενικού Νοσοκομείου (3.240.857,80€).

β) Προμήθεια Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τις ανάγκες του Νοσοκομείου Τρίπολης (1.906.934,21€).

γ) Προμήθεια υλικών για την εγκατάσταση δικτύου φυσικού αερίου στο Νοσοκομείο Τρίπολης (769.809,98€.).

Ωστόσο απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία για το φυσικό αντικείμενο, τη διαδικασία ανάθεσης, τους αναδόχους και την ολοκλήρωση και πληρωμή των έργων αυτών.

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι το νοσοκομείο Τρίπολης είναι ένα από τα βασικά θύματα της κυβερνητικής προσπάθειας απαξίωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Είναι φανερό ότι το ΕΣΥ κινδυνεύει σοβαρά από την απαξίωση με την οποία το αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, παρά την τεράστια συμβολή του στη διατήρηση της υγείας των πολιτών, πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά από την πανδημία του Covid-19.

Η μόνη του σωτηρία είναι η ταχύτερη δυνατή ανατροπή της συντηρητικής πολιτικής από το ΠΑΣΟΚ, που θεμελίωσε και υπερασπίζεται σταθερά το ΕΣΥ.

2 σχόλια

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Παρασκευή, 17 Μαϊος 2024 12:24 Σύνδεσμος σχολίου

    απο ποτε τον ενδιαφερουν οι αναγκες του νοσοκομειου μας;;;

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Παρασκευή, 17 Μαϊος 2024 09:18 Σύνδεσμος σχολίου

    ΓΕΙΑ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΚΤΗΡΙΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΟΣΜΟ ΕΝΑΣ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΕΚΕΙ ΖΗΤΑΝΕ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΜΙΑ ΑΙΤΗΣΕΙ ΠΗΓΑ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΡΑΓΕΙΟ ΓΕΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟ ΛΕΝΕ ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΤΙ ΚΥΡΙΕ ΟΔΥΣΣΕΑ ΠΟΛΛΕΣ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...