Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Άγχος στον εργασιακό χώρο - Γράφει η Χαρά Αντωνοπούλου

Άγχος στον εργασιακό χώρο - Γράφει η Χαρά Αντωνοπούλου
Το πρόβλημα με το άγχος ξεκινά όταν δεν υπάρχει εξωτερική απειλή και ο άνθρωπος μπαίνει σε κατάσταση συναγερμού, αφού σκέφτεται συνεχώς τι θα συμβεί, ΑΝ υπάρξει στο μέλλον μια τέτοια απειλή. Τέτοιες σκέψεις μπορεί να έχουν την μορφή:
 Τι θα γίνει ΑΝ με απολύσουν;
 Τι θα μου συμβεί ΑΝ μου μειώσουν το μισθό;
 Τι θα κάνω ΑΝ δεν προλάβω να τελειώσω στην ώρα μου τη δουλειά;
 Τι θα αντιμετωπίσω ΑΝ μου ζητηθεί να μείνω για υπερωρία και δεν πληρώνομαι;
Και η λίστα φυσικά μπορεί να επεκταθεί με μόνο κοινό παρανομαστή το ΑΝ και τα δυσάρεστα συναισθήματα που μας προκαλεί το άγχος. Οι εσωτερικές συγκρούσεις που αφορούν στην εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας, στις δυνατότητές του και στις πηγές υποστήριξης που μπορούμε να έχουμε, μπροστά σε καινούργιες προκλήσεις. Τα επίπεδα ευθυνών που πρέπει, επιθυμούν ή ζητείται να αναλάβουν οι εργαζόμενοι και την θέση εργασίας την οποία κατέχουν. Οι ασαφής ρόλοι, εργαζόμενοι δεν ξέρουν «ποια είναι η θέση τους» απέναντι στα προβλήματα που δημιουργούνται. Η μπερδεμένη ιεραρχία στον εργασιακό χώρο προκαλεί σύγχυση αναφορικά με τις ευθύνες και μαζί με τα παραπάνω εντείνει το άγχος. Αλλαγές που συμβαίνουν στην εργασία μας, δίνοντάς μας μεγαλύτερες δυνατότητες για εμπλοκή και αναγνώριση (π.χ μια προαγωγή ή ανάληψη νέων ευθυνών), πιθανό να μας τροφοδοτούν τα συναισθήματα άγχους, καθώς μπορεί να δημιουργείται η αίσθηση ότι «πλέουμε σε άγνωστα νερά». Τα δύσκολα ωράρια, οι κακές σχέσεις με τον εργοδότη μας ή τους συναδέλφους μας, η μονοτονία της εργασίας, το μη λειτουργικό περιβάλλον στην εργασία, οι κακές χρηματικές απολαβές, οι διαρκείς συγκρούσεις στο χώρο της εργασίας, η έλλειψη επιβράβευσης, ο ανταγωνισμός, η απομόνωση, οι υπερβολικές ευθύνες, η τελειομανία, οι χρονικές πιέσεις είναι μόνο λίγοι από τους λόγους που μπορεί να οδηγήσουν στο να αισθανόμαστε άγχος στην εργασία μας.
Στον εργασιακό χώρο τα συμπτώματα του άγχους μπορούν να εξειδικευτούν, όπως παρακάτω:
 Δυσκολία συνεργασίας και επικοινωνίας με τους συναδέλφους
 Δυσκολία στη σχέση μας με τον εργοδότη
 Δυσκολία στη συνεργασία και επικοινωνία με τους πελάτες/κοινό
 Προβλήματα στη συγκέντρωση που οδηγούν σε λάθη.
 Αδυναμία εκτέλεσης μιας εργασίας
 Αίσθημα ανικανότητας και αποτυχίας
Η δική μας σημαντική ευθύνη είναι να διαχωρίσουμε σε ποιους από τους τομείς αυτούς μπορούμε να επιφέρουμε αλλαγές, ώστε να βελτιωθούν, και σε ποιους δεν έχουμε τις δυνατότητες να επέμβουμε .Η προσπάθεια αλλαγών θα πρέπει να εστιάζει σε τομείς όπου αυτές είναι ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες. Σε πολλές περιπτώσεις κάνουμε το σφάλμα να εστιάζουμε την προσοχή μας σε προβλήματα που η λύση τους και η αλλαγή εξαρτάται από άλλους, γεγονός που εντείνει το προσωπικό μας άγχος. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να διερευνήσουμε πηγές ή ανθρώπους που μπορούν να μας διευκολύνουν στην προσπάθειά μας ή να μας δώσουν βοήθεια.
Χαρά Αντωνοπούλου
Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια
Τρίπολη

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...