Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών | Οι αδικημένοι πυλώνες των Δημοσίων Νοσοκομείων

ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών | Οι αδικημένοι πυλώνες των Δημοσίων Νοσοκομείων
Με μια διαχρονική αδικία βρίσκονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι-ες, (ως βοηθοί νοσηλευτών), όσον αφορά τα επαγγελματικά και εργασιακά τους δικαιώματα. Αιτία της αδικίας αυτής είναι ο τρόπος με τον οποίον, προωθήθηκε η νοσηλευτική εκπαίδευση στην Ελλάδα εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια.

Στα Δημόσια Νοσοκομεία, η μισή περίπου δύναμη του συνολικού Νοσηλευτικού Προσωπικού αποτελείται από επαγγελματίες που φέρουν τον τίτλο του βοηθού.

Οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων τους επιτρέπουν (πολλές φορές επιβάλουν) να ασκούν πλήρη και υπεύθυνα Νοσηλευτικά καθήκοντα, επί δεκαετίες, τα οποία επιτελούν διαχρονικά επιτυχώς με απόλυτη γνωστική και επαγγελματική επάρκεια, στηρίζοντας έτσι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Η Ελληνική πολιτεία γνωρίζει, ότι οι εν λόγω επαγγελματίες, δεν πιστοποιούνται –νομιμοποιούνται κατά Νόμο να εκτελούν πλήρη και υπεύθυνα νοσηλευτικά καθήκοντα, δεν τους αναγνωρίζει τα απορρέοντα από αυτήν την επιτυχή άσκηση καθηκόντων, επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα.

Η διαχρονική αδικία όσον αφορά τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα των βοηθών νοσηλευτών οδήγησε στην δημιουργία των ΣΥΝΔΕ που εδώ και τρία χρόνια καταβάλλουν προσπάθειες μέσω δυναμικών ενεργειών να πετύχουν την επαγγελματική αναγνώριση των ΔΕ , καθώς επίσης και την εκπαιδευτική αναβάθμιση αυτών.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των κινήσεων είναι η απόφαση του Υπουργείου Υγείας, της ένταξης των ΔΕ, στον ενιαίο Νοσηλευτικό Κλάδο.
(Άρθρο 06 – Ενιαίος Κλάδος Νοσηλευτικού Προσωπικού ΕΣΥ
«Συστήνεται Ενιαίος Κλάδος Νοσηλευτικού Προσωπικού ΕΣΥ που περιλαμβάνει τις κατηγορίες ΠΕ νοσηλευτικής, ΤΕ νοσηλευτικής, ΤΕ μαιών- μαιευτών και ΔΕ νοσηλευτικής.»)
Η ψήφιση αυτού του Νομοσχεδίου αναμένετε να γίνει μέχρι το τέλος του έτους .

Στα Ελληνικά δημόσια νοσοκομεία απασχολούνται σήμερα περίπου 35.420 νοσηλευτές εκ των οποίων το 2,7% είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ), το 46% τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΤΕ),το 41,3 % δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ) και το 10% υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης οι ΠΕ ειναι το 3% οι ΤΕ ειναι το 38% και οι ΔΕ ειναι το 58% της νοσηλευτικής υπηρεσίας.

Όλο το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου μας είναι μια γροθιά ενιαία που σκοπό της έχει την προστασία της δημόσιας Υγείας και της υγείας των ασθενών και τα βγάζουν πέρα με απαράμιλλη επαγγελματική συγκρότηση, αυταπάρνηση και συνέπεια προς όφελος των ασθενών. Για τους ασθενείς δεν υπάρχουν ΠΕ,ΤΕ,ΔΕ, αναγνωρίζουν όμως μόνο αυτούς, αυτές που τα δίνουν όλα 24 ώρες το εικοσιτετράωρο για να γίνουν αυτοί καλά και να μην υποφέρουν και για αυτό, τους είναι ευγνώμονες, όπως και εμείς οι γιατροί που τους αναγνωρίζουμε και εκτιμούμε, το έργο που επιτελούν και τους βγάζουμε το καπέλο. άνευ αυτών ουδέν το δεόντων γενέσθαι…….

Παπασταματάκης Γεώργιος

Χειρουργός
ΦΕΚ. B 68/2015 Καθήκοντα και αρμοδιότητες Νοσηλευτών – τριών.
http://www.docmed.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...