Menu
RSS
Τρίτη, 19/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Αφαίρεση αμυγδαλών | Συνέντευξη με τον χειρουργό ΩΡΛ, Μηνά Αρτόπουλο

Αφαίρεση αμυγδαλών | Συνέντευξη με τον χειρουργό ΩΡΛ, Μηνά Αρτόπουλο

48Γράφει η Μάρη Ταλλά

Το περιοδικό SugarMama θέλησε να μαζέψει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για την επέμβαση της αφαίρεσης των αμυγδαλών ρωτώντας έναν ειδικό.

Σκοπός μας η ενημέρωση σας για την αμυγδαλεκτομή και όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν προχωρήσετε στην συγκεκριμένη επέμβαση. Μιλήσαμε λοιπόν με τον χειρούργο ωτορινολαρυγγολόγο Μηνά Αρτόπουλο Υπεύθυνο Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς Γενικής Κλινικής & Παίδων ΜΗΤΕΡΑ και παρουσιάζουμε την συνέντευξη που μας έδωσε, μόνο για τις αναγνώστριές μας!

Τι είναι οι αμυγδαλές;

Οι αμυγδαλές είναι λεμφικός ιστός που βρίσκεται στο εσωτερικό της στοματικής κοιλότητας, μια στην αριστερή πλευρά και μια στην δεξιά. Στα νεογέννητα είναι πολύ μικρές, σταδιακά όμως, καθώς το παιδί μεγαλώνει και έως την ηλικία των έξι ή επτά ετών, οπότε το αναπνευστικό του είναι εκτεθειμένο σε ποικιλία λοιμωδών παραγόντων και μικροοργανισμών, μεγαλώνει και το μέγεθός τους.

Ο οργανισμός τις χρειάζεται;

Οι αμυγδαλές θεωρούνταν από τις παλιότερες γενιές ως "φίλτρο του οργανισμού", που συγκρατεί κατά κάποιο τρόπο τα βακτήρια και τους ιούς. Η αλήθεια είναι ότι, στα πρώτα δύο χρόνια της ζωής του παιδιού, βοηθούν στην αντιμετώπιση και στην καταπολέμηση των βακτηρίων που προσπαθούν να εισέλθουν στον οργανισμό και να προκαλέσουν λοίμωξη. Μετά την πάροδο των δύο ετών και εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις μπορούν να αφαιρεθούν με ασφάλεια.

Πότε οι αμυγδαλές προκαλούν προβλήματα και πρέπει να αφαιρεθούν;

Οι κύριες ενδείξεις αφαίρεσης των αμυγδαλών είναι δύο:

α) Όταν το παιδί εμφανίζει συνεχόμενο ροχαλητό κατά τον ύπνο, σταματάει η αναπνοή του και αφυπνίζεται προσωρινά. Αυτό ονομάζεται υπνική άπνοια. Στα παιδιά, ανεξαρτήτως της διάρκειάς τους, οι άπνοιες είναι παθολογικές. Αυτές, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οφείλονται στην υπερτροφία των αμυγδαλών αλλά και στην υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) που συχνά συνυπάρχουν.

Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι, εκτός από το ροχαλητό, ο ανήσυχος ύπνος, οι εφιδρώσεις και η ημερήσια υπνηλία, η οποία εμφανίζεται μόνο στο 20% - 40% των περιπτώσεων και συνδυάζεται με κακή σχολική απόδοση και με απώλεια συγκέντρωσης.

Σπανιότερα, σε ηλικίες μικρότερες των 3 ετών μπορεί να παρατηρηθεί καθυστέρηση στην ανάπτυξη σε ποσοστό 5% - 10%.

β) Όταν το παιδί εμφανίζει λοίμωξη των αμυγδαλών (αμυγδαλίτιδα) 7 φορές το χρόνο ή 5 φορές το χρόνο για δύο συνεχόμενα χρόνια ή 3 φορές το χρόνο για τρία συνεχόμενα χρόνια. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι: δυσκαταποσία, κόκκινες και πρησμένες αμυγδαλές, πυρετός, διόγκωση των λεμφαδένων στο λαιμό, δυσάρεστη αναπνοή, ένρινη ομιλία.

Εάν ο γιατρός κρίνει ότι τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι σημαντικότερα από τα οφέλη για το παιδί και πρέπει να βγάλει τις αμυγδαλές του, λόγω των παραπάνω ενδείξεων, αυτό δεν σημαίνει ότι θα στερηθεί κάτι σημαντικό για τον οργανισμό του. Μπορεί οι αμυγδαλές και τα κρεατάκια να βοηθούν στο ανοσοποιητικό σύστημα, όμως και χωρίς αυτά το ανοσοποιητικό λειτουργεί μια χαρά. Άλλωστε, δεν έχει παρατηρηθεί κανένα ανάλογο πρόβλημα σε παιδιά των οποίων αφαιρέθηκαν οι αμυγδαλές ή τα κρεατάκια. Το αντίθετο μάλιστα. Με αυτό τον τρόπο απομακρύνεται από τον οργανισμό του παιδιού μια εστία φλεγμονής.

Σε ποια ηλικία μπορεί να γίνει αφαίρεση;

Η ηλικία των παιδιών για αμυγδαλεκτομή δεν αποτελεί καμία αντένδειξη και μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία αρκεί να υπάρχει η ένδειξη. Συνηθέστερα όμως προτιμάται μετά την ηλικία των 3 ετών, εφόσον τα συμπτώματα το επιτρέψουν.1

Πώς γίνεται η επέμβαση;

Η επέμβαση γίνεται σήμερα με πολλούς τρόπους: ψαλίδι, διπολική διαθερμία, συνδυασμός των δύο, μέχρι ραδιοσυχνότητες και laser! Σε κάθε περίπτωση, η μέθοδος που ο χειρουργός διαλέγει να χρησιμοποιήσει εξαρτάται αφενός από τη φύση του περιστατικού και αφετέρου από την εμπειρία του χειρουργού. Στόχος πάντα θα πρέπει να είναι η ασφαλής αφαίρεση των αμυγδαλών σε όσο το δυνατό λιγότερο χειρουργικό χρόνο, άρα και λιγότερη αναισθησία, ώστε η άμεση μετεγχειρητική πορεία του παιδιού να είναι η ιδανικότερη.

Πόσες μέρες θα μείνει το παιδί στο νοσοκομείο;

Το παιδί θα παραμείνει στο νοσοκομείο για μια ημέρα ώστε να παρακολουθείται από το εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και να εξοικειωθούν οι γονείς-συνοδοί με τον τρόπο σίτισης που θα ακολουθήσει το παιδί για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Πρέπει να κάνω κάτι πριν την επέμβαση σαν προετοιμασία;

Δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία προ της επεμβάσεως πέραν από τον προεγχειρητικό έλεγχο (γενική αίματος, αιμορραγικός έλεγχος).Υπάρχουν κίνδυνοι από την επέμβαση;Η αμυγδαλεκτομή είναι μια επέμβαση ρουτίνας. Όμως ως επέμβαση μπορεί να έχει επιπλοκές, με την συχνότερη να είναι η αιμορραγία. Ο έμπειρος χειρουργός θα δώσει τις κατάλληλες οδηγίες, ώστε να περιοριστεί η πιθανότητα αιμορραγίας. Όταν αυτή παρουσιάζεται θα πρέπει ο γιατρός να ενημερωθεί αμέσως από τους γονείς.

Μετά την επέμβαση θα μπορεί να φάει και τι πρέπει να κάνω;

Η σίτιση θα γίνεται σταδιακά με μαλακές κρύες ή σε θερμοκρασία δωματίου τροφές για δέκα ημέρες. Οι χυμοί επιτρέπονται, εκτός από φυσικό χυμό πορτοκάλι, λεμόνι και γκρέιπφρουτ. Θα πρέπει να αποφεύγονται επίσης τα πολύ αλατισμένα φαγητά και τα μπαχαρικά. Για το ίδιο αυτό χρονικό διάστημα θα πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση του παιδιού σε άλλα παιδιά ή άτομα που μπορεί να είναι άρρωστα. Απαγορεύεται επίσης η συμμετοχή του παιδιού σε αθλητικές δραστηριότητες.      

Πότε θα φανούν τα θετικά αποτελέσματα;

Τα πρώτα αποτελέσματα θα φανούν άμεσα. Σε ένα με δύο μήνες το παιδί θα είναι πλέον στην κατάσταση που προσδοκούμε.

Πηγή - http://sugarmama.gr 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...