Menu
RSS
Τετάρτη, 08/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ρύθμιση για τη γρήγορη αποπληρωμή των εφημεριών προχωρά ο Λυκουρέντζος – Εξώδικο από τους νοσοκομειακούς γιατρούς!

Ρύθμιση για τη γρήγορη αποπληρωμή των εφημεριών προχωρά ο Λυκουρέντζος – Εξώδικο από τους νοσοκομειακούς γιατρούς!

O Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, απάντησε σήμερα σε ερώτηση για την καθυστέρηση αποπληρωμής των υπερωριών και εφημεριών στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Ανέφερε –μεταξύ άλλων- χαρακτηριστικά ότι «Παρά την οικονομική στενότητα, η χρηματοδότηση των νοσοκομειακών μονάδων της χώρας πραγματοποιείται ομαλά, ενώ ομαλή είναι η καταβολή της μισθοδοσίας.

Σε ό,τι αφορά την υπερωριακή απασχόληση και τις εφημερίες θα σας δώσω μερικά στοιχεία:

Για τις εφημερίες έχουν ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου εγκριθεί από το Υπουργείο Υγείας 1.157.000 Ευρώ, ενώ για τις υπερωρίες το ποσό ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια Ευρώ.

Αυτό, όμως το οποίο με λυπεί, είναι ότι δεν έχουν εξοφληθεί εφημερίες και υπερωρίες του παρελθόντος έτους, κάτι το οποίο δεν οφείλεται στο Υπουργείο. Οφείλεται σε παραλείψεις της διοικήσεως του νοσοκομείου και για αυτό σας ενημερώνω ότι σήμερα θα διαταχθεί έλεγχος.

Δεν είναι δυνατόν από τις αρρυθμίες της διοικήσεως του νοσοκομείου και υπαλλήλων να μην έχουν πληρωθεί εφημερίες και υπερωρίες. Να δημιουργούνται αιτίες για κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία. Εγώ θα καταλογίσω ευθύνες, γιατί πρέπει κάποια στιγμή οι υπεύθυνοι να τις αναλαμβάνουν. Δεν πρόκειται να συνεχιστεί αυτή η υπόθεση».

Αναφορικά με τις οφειλόμενες εφημερίες οι οποίες έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Υγείας, ο κ. Λυκουρέντζος ανέφερε ότι «Αντιμετωπίζουμε δυσκολίες και με κάποιους υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου, όπου δεν αμφισβητώ την εντιμότητα και την υπηρεσιακή τους αφοσίωση αλλά δεν είναι δυνατόν χάριν εμμονών τους να καθυστερεί η ροή της χρηματοδότησης, όταν έχει υπογράψει τόσο ο Υπουργός Υγείας, όσο και ο Γενικός Γραμματέας για την μεταβίβαση των πιστώσεων».

Μάλιστα γνωστοποίησε ότι «για να μην επαναληφθεί αυτό το φαινόμενο στο μέλλον, στο πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί, θα υπάρχει σχετική διάταξη για την διευκόλυνση της αποπληρωμής των οφειλόμενων εφημεριών και υπερωριών».

ΤΟ ΕΞΩΔΙΚΟ - Εξώδικο απέστειλε σήμερα η ΟΕΝΓΕ προς τον υπουργό Υγείας κ Λυκουρέντζο, το οποίο κοινοποιείται επίσης στον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα και τους Διοικητές των 7 ΥΠΕ.

Αντικείμενο του εξωδίκου είναι η κωλυσιεργία στην καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών στους γιατρούς των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας όλης της ώρας. Οι γιατροί είναι απλήρωτοι για δεδουλευμένες τακτικέςεφημερίες των μηνών Δεκεμβρίου του έτους 2012 και Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου του έτους 2013. Επίσης, πάρα πολλά Νοσοκομεία έχουν απλήρωτες και τις δεδουλευμένες εφημερίες του μήνα Νοεμβρίου του έτους 2012, ενώ το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών έχει απλήρωτες τις δεδουλευμένες εφημερίες από το μήνα Αύγουστο του έτους 2012 μέχρι και σήμερα.

Τέλος, οι δεδουλευμένες πρόσθετες εφημερίες είναι απλήρωτες, στη συντριπτική πλειονότητα των Νοσοκομείων, από το μήνα Αύγουστο του έτους 2012 και εφεξής, ενώ υπάρχουν και Νοσοκομεία, στα οποία οφείλονται πρόσθετες εφημερίες δώδεκα (12) μηνών.

Στο εξώδικο η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει τον υπουργό Υγείας για παράνομη, αυθαίρετη και καταχρηστική συμπεριφορά σε βάρος των Ιατρών Ε.Σ.Υ. και τον καθιστά υπεύθυνο για τις κινητοποιήσεις, στις οποίες εξωθεί τους Ιατρούς του Ε.Σ.Υ. (ειδικευμένους και ειδικευόμενους), προκειμένου να διεκδικήσουν το αυτονόητο, δηλαδή την καταβολή της αποζημίωσης για δεδουλευμένες εφημερίες (τακτικές και πρόσθετες) πολλών μηνών.

Και το εξώδικο καταλήγει:

«Σας Δηλώνουμε απερίφραστα και άνευ ετέρου, ότι, ως έχοντες έννομο συμφέρον και για τη προστασία των θιγόμενων Ιατρών μελών των οικείων Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών, μελών της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε., θα προσφύγουμε με Μηνυτήρια Αναφορά ενώπιον της οικείας Εισαγγελικής Αρχής όπως και ενώπιον κάθε αρμόδιας Δικαστικής Αρχής».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...