Menu
RSS
Τρίτη, 19/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Προτροπές προς τους ισχυρούς της γης | Γράφει ο π. Ιάκωβος Κανάκης

Προτροπές προς τους ισχυρούς της γης | Γράφει ο π. Ιάκωβος Κανάκης

Ένας σοφός άρχοντας απευθύνεται σε όσους θέλουν να αποκτήσουν εξουσία

Του αρχιμ. Ιακώβου Κανάκη

Η Αγία Γραφή δίνει απαντήσεις για πολλά θέματα της ζωής. Δεν είναι βιβλίο που αφορά μόνο στα μετά τον θάνατο, αναφέρεται στο τώρα, στον καθημερινό βίο του ανθρώπου. Επίκαιρη περικοπή, που θα καταγράψουμε, είναι αυτή πού ο σοφός Σολομώντας απευθύνει στους άρχοντες, στους ισχυρούς της γης, στους πολιτικούς, θα λέγαμε γενικότερα. Διαβάζουμε από το ιερό κείμενο: «Ακούσατε σεις, οι οποίοι κυριαρχείτε στους λαούς και οι οποίοι αλαζονεύεσθε για την εξουσία, που έχετε επάνω στα πλήθη των εθνών.

Μάθετε ότι, εκ μέρους του Κυρίου έχει δοθεί σε σας η εξουσία, και η κυριαρχία σας επάνω στους λαούς από τον Ύψιστο, ο οποίος θα εξετάσει και θα ελέγξει τα έργα σας και θα ερευνήσει τις σκέψεις και τις αποφάσεις σας. Θα σας ελέγξει, διότι αν και είσθε υπηρέτες του δικού του βασιλείου, δεν κρίνατε και δεν δικάσατε ορθώς.

Δεν τηρήσατε τον νόμο του Θεού και δεν βαδίσατε ούτε ζήσατε σύμφωνα με το θείον θέλημα. Φρικτή και ταχεία θα επιπέσει εναντίον σας η τιμωρία, διότι τρομερή πάντοτε και αιφνίδια είναι η τιμωρία των παρανόμων αρχόντων. Διότι οι άσημοι και απλοϊκοί άνθρωποι είναι άξιοι συγγνώμης και ελέους εκ μέρους του Θεού. Οι άρχοντες όμως, θα κριθούν και θα δικασθούν με αυστηρότητα.

Διότι δεν θα υποστείλει το πρόσωπό του ο Δεσπότης του σύμπαντος, ούτε θα υποσταλεί προ του μεγέθους της εξουσίας των αρχόντων. Διότι αυτός δημιούργησε και τους μικρούς και τους μεγάλους και αυτός επίσης προνοεί για όλους. Αυστηρή και λεπτομερής έρευνα και εξέταση επιφυλάσσεται για τους ισχυρούς. Προς εσάς λοιπόν, ω άρχοντες της γης, απευθύνονται οι λόγοι μου αυτοί, για να μάθετε την αληθινή σοφία και να μη παραπέσετε στους δρόμους της παρανομίας.

Διότι όσοι με ευσέβεια τήρησαν το άγιο θέλημα του Θεού, θα γίνουν άγιοι. Και όσοι διδάχθηκαν και αποδέχθηκαν την θεία σοφία, θα εύρουν και θα έχουν απολογία κατά την ημέρα της κρίσεως. Ας ανάψει, λοιπόν, σε σας η επιθυμία των λόγων μου αυτών. Ποθήσατε την σοφία μου και δι' αυτής θα παιδαγωγηθείτε και θα μορφωθείτε. Λαμπρή και αμάραντη είναι η σοφία και ευχερώς θεωρείται από αυτούς που την αγαπούν και βρίσκεται σε αυτούς που την  ζητούν. Λαμπρή και αιωνία είναι η σοφία. Με ευκολία γίνεται αντιληπτή και κατανοητή, από όσους την αγαπούν.

Και εύκολα ανευρίσκεται από εκείνους, που την αναζητούν. Καταφθάνει αυτούς, που επιθυμούν να την γνωρίσουν και την κατανοήσουν. Εκείνος ο οποίος από το γλυκοχάραμα, από αυτήν ακόμη την ανατολή της ζωής του προσέρχεται προς αυτήν, δεν θα κοπιάσει, διότι η θεία σοφία θα στήσει την έδρα της στις πύλες του οίκου του. Το να σκέπτεται κανείς και να μελετά αυτήν είναι δείγμα μεγάλης συνέσεως. Και εκείνος που αγρυπνεί για την απόκτησή της, πολύ γρήγορα θα απαλλαγεί από τις καταθλιπτικές μέριμνες και θα έχει ειρηνική τη ζωή.

Η ίδια η σοφία του Θεού περιέρχεται εδώ και εκεί και αναζητεί τους αξίους της. Ολόλαμπρη και ευμενής παρουσιάζεται στους δρόμους της ζωής τους, και σε κάθε σκέψη τους, τους βοηθάει πάντοτε. Διότι αρχή της κατά Θεόν σοφίας είναι η ειλικρινής επιθυμία της μορφώσεως, φροντίδα δε και σκοπός, στον οποίον κατατείνει η παιδεία, είναι η αγάπη του Θεού. Της αγάπης δε εκδήλωση είναι η τήρηση των νόμων της θείας σοφίας. Η προσεκτική δε τήρηση των θείων νόμων είναι η βεβαία εγγύηση της πέραν του τάφου αθανασίας. Η δε αθανασία κάμνει τον άνθρωπο να βρίσκεται πάντοτε πλησίον του αιωνίου Θεού.

Άρα, η ειλικρινής επιθυμία και η απόκτηση της θείας σοφίας ανεβάζουν τον άνθρωπο στην βασιλεία του Θεού. Εάν λοιπόν σεις, άρχοντες των λαών, ευχαριστείστε σε θρόνους και σε σκήπτρα, τιμήσατε και αγαπήσατε την θείαν σοφίαν, δια να βασιλεύσετε στους αιώνας» (Σοφ.Σολ 6, 2-21).

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...